Mr. Könnycsepp

Muki

2011. november 24., csütörtök 17:00, frissítve: szerda 12:53

Még hogy Magyarország nem a lehetőségek hazája! A fenét nem. Ezt mutatja Stohl András esete is.

Az egyébként egyáltalán nem rossz színész nem is olyan régen vonult a dutyiba, az esetet talán még a szomáliai kalózok is ismerik, merthogy az egész világ megmozdult a színész-celeb ügyében. Ugyanakkor a befolyásos barátok is kevesek voltak a tényekkel szemben, mint Balatonban a cápa, ugyanis András legközelebb a jövő év márciusában élvezheti a tavaszt szabadlábon. A lényeg: míg más megszakad büntetlen előélettel is, hogy legyen valami meló, mert kell a kenyérre meg sárga csekkre, Andrásnak ezzel se lesz problémája.

A mértékadó sajtóorgánumok szerint nagy falat várja, ugyanis állítólag topszerződése lesz újra a tévével, merthogy nélküle nem buli a buli. Szóval András esete azt bizonyítja, hogy itt minden lehetséges, és annak az ellenkezője is, akár egy időpillanatban is.

Nem kívánok én ennek az embernek – meg másnak se – semmi rosszat, de azért adva van a kérdés: mennyi esély jár még az újrakezdéshez? Egyszerű polgárt pikk-pakk lecsuktak volna akár kisebb „esemény” miatt is, ha nincsen szerencséje és morcos a bíró. Utána meg örülhet, ha felveszik budit pucolni. Stohl meg könnyes szemekkel – talán ő lesz Mr. Könnycsepp, ahogy Zuschlag Mr. Domestos – körbesírja az országot, hogy neki milyen szar, és hogy mennyire megbánta a dolgokat. Jó film lenne belőle, akár három dében is.

De nem olyan nagy a baj, sőt. Mivel itt egy ízig-vérig művészlélekről van szó a megfelelően támogató közeggel, garantált a nagy visszatérés, már várom. Talán mindkét részről lesz egy-két könnycsepp is.

Amikor kijön, több lesz, mint amikor bement. A megszerzett élmények, benyomások, jó és rossz tapasztalatok tovább gazdagítják a művészi repertoárt. Lehet majd gondolkodni sok mindenről: család, gyerek, felelősség. Kicsit más dimenzióban: aki ismert és amúgy elismert is, az megfelelően is viselkedhetne. Mert milyen példa ez a fiataloknak, gyerekeknek?

Stohl tragédiája abban áll, ha esetleg tényleg „felébred”, akkor sem fog már neki hinni a dombon ülő vadászkutya se. Annyi bizonyos, hogy ha ebből a sztoriból könyv lesz – vagy esetleg film, mert ez a lehetőségek hazája –, ennek a történetnek tényleg az lesz a legalja.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.