Ne maradj le a saját életedről

2014. július 27., vasárnap 16:24, frissítve: hétfő 12:05

Istenem, hány emberrel volt dolgom, akik még a bagót se bírták letenni, nem hogy egy életre, de egy napra sem. S csak sír a szájuk, semmi sem elég jó, semmi sem elég, semmi sem lehet elég nagy és fényes.

Vicces. Mármint, hogy az ember, a modernebbik fajta, mennyire nehezen van meg azon tényezők nélkül, amelyek úgymond kényelmessé teszik az életét. És azon is érdemes elgondolkodni, hogy amikor azt olvassuk, hogy valami bróker gondol egyet s kimegy a mezőre egy lakókocsival, vajon mi késztet(te)i erre. Feltehetőleg megtelt mocsokkal. Talán még a lelkiismerete is megszólalt. Valójában egyikünk se kivétel; előbb vagy utóbb érdemes megállni. És esetleg gondolkodni is. Mostanság volt a kezemben Erlend Loe Doppler című könyve. A tipikus norvég jólétben éldegélő csóka telítődik és kiköltözik az erdőbe. Szerencsétlen figura: a civilizáció vadhajtásai – és szerinte az emberek is azok – újra és újra bepofátlankodnak az életébe.

Szerintem – bármilyen romantikus is az elképzelés – egy „vissza a természetbe”-féle történet nem is menne olyan könnyen a modern embernek. Persze lehetséges olyan kataklizma, ami miatt akár még a svábbogár is valóságos lakomaként jelenik meg. Kérdés, hogy mire elég manapság a nyers túlélő ösztön. Kérdés az is, hogy a mostani tündér- és cukipofák meddig húznák az erdőben, ha arra kerülne a sor. Hamar eltörne a mécses, attól tartok.

És ott vannak azok a szerencsések is – mert végül is azok –, akikben mégiscsak ott van valamilyen őserő és pontosan látják a mostanság futó szisztéma igazi arcát, majd középső ujjukat mutatván visszavonulnak. Jókora lemondásokkal persze. Ami már önmagában is csoda – Istenem, hány emberrel volt dolgom, akik még a bagót se bírták letenni, nemhogy egy életre, de egy napra sem. S csak sír a szájuk. Semmi sem elég jó, semmi sem elég, semmi sem lehet elég nagy és fényes.

A lemondás – a kényelmes ruhákról, időkapszulás fogkrémekről, a tízszázalékos kuponokról, az internetről és számos kiváltságról –, nagy és mélyről jövő erőt igényel. Kivételes tudást. De a mostani ember mindent azonnal akar, két keze tele, növeszti a harmadikat, a legnagyobb intenzitással, a legmagasabb élvezeti szintet elérve akarja kielégíteni torz egóját. Tessék csak szétnézni!

Elégtelen térerő esetén ostobaság idegeskedni. Senki nem marad le semmiről. Ilyen hülyeségek miatt maximum a saját életről marad le az ember.

További posztokat itt olvashat.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.