A Saul fia megnyerte a Golden Globe-díjat

tgi

2016. január 11., hétfő 05:45, frissítve: hétfő 15:47

Nemes Jeles László filmdrámája az első magyar film, amely Golden Globe-ot nyert!

Alejandro González Inárritu A visszatérő című filmje kapta a legjobb drámai filmnek járó Golden Globe-díjat, a legjobb drámai színész a film főszereplője, Leonardo DiCaprio lett, míg a legjobb színésznőnek járó díjat Brie Larson vehette át A szoba című filmben nyújtott alakításáért.

Ridley Scott Mentőexpedíció című sci-fije kapta a legjobb vígjáték díját, főhőse, Matt Damon is köszönetet mondhatott, a legjobb vígjátéki színésznőnek járó elismerést Jennifer Lawrence-nek ítélték a Joy főszerepéért.

Történelmet írtak

S akkor szóljunk arról, ami nekünk igazán fontos: Nemes Jeles László a Saul fiával olyat vitt véghez, amire még nem volt példa. A Hollywoodban akkreditált újságírók szervezetének díját ugyanis még sosem kapta meg magyar film, legutóbb huszonhét éve állt ehhez közel Szabó István Hanussenje. A Saul fia, miután májusban a zsűri nagydíját kapta meg Cannes-ban, most hétfőre virradóra a legjobb idegen nyelvű filmek Golden Globe-díját nyerte!

Nemes Jeles filmje a Mustang című francia, az El Club című chilei, a Legújabb testamentum című belga–francia–luxemburgi és a Miekkailija című finn–német–észt filmmel volt versenyben.

Ne felejtsük el ezt az arcot!

A rendező a távirati iroda beszámolója szerint a köszönetek után úgy fogalmazott filmjéről: A holokauszt hosszú ideig absztrakció volt, számomra azonban inkább egy emberi arc. Ne felejtsük el ezt az arcot!

„A holokauszt megmutatta, hogy meddig tud fajulni egy civilizált társadalomban a gonoszság, hogy az ember miként tud szörnyeteggé válni” – fogalmazott, hozzátéve, úgy látja, ez a veszély minden korban fennáll. „A jövőben is bekövetkezhet, ha nem figyelünk oda. Elfelejtettük az arcot, az egyes embert, amikor a holokausztot ábrázoljuk. Arra akartam emlékeztetni a nézőket, hogy ez bárkivel megtörténhet, bárki kerülhet ilyen helyzetbe”.

Nemes Jeles László úgy értékelte, fontos a Saul fia észak-amerikai sikere és a Golden Globe-díj, mert felhívja a filmre a világ figyelmét. A rendező megjegyezte, nem számított arra, hogy világszerte ekkora hatása lesz a filmnek.

A világ figyelmének középpontjában

„Nagyon-nagyon vártuk ezt a pillanatot, meg vagyunk hatva, nehéz szavakba önteni. Hosszú hónapok várakozása, sok-sok díj után egyszer csak valóra vált” – mondta a Golden Globe-díjról Sipos Gábor, az alkotás egyik producere az MTI-nek. „Úgy gondoljuk, hogy a díjjal a magyar filmművészet ismét a világ figyelmének középpontjába került. Nagyon boldogok vagyunk” – tette hozzá.

A Golden Globe-ot Oscar-indikátornak is tartják: számos film és alkotó kapja meg februárban az Amerikai Filmakadémia elismerését, amely a januári Golden Globe-on díjazott lett.

Gyűlnek  a díjak
A The Guardian készített egy ötvenes toplistát olyan filmekről, amelyeknek idén volt a premierjük az Egyesült Államokban. Ennek a rangsornak végzett az első helyén Nemes Jeles László filmje. Az amerikai filmkritikusok már több díjat is adtak Nemes Jeles László drámájának.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.