A Saul fia vetítésével indult a filmhét

MTI

2016. február 29., hétfő 23:37, frissítve: kedd 07:31

Nemes Jeles László hétfőre virradóra Oscar-díjat nyert filmje, a Saul fia vetítésével este Budapesten megnyílt a 2. Magyar Filmhét, amely a nemrég elhunyt Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos előtt tiszteleg.

A filmművészet a kultúra olyan szegmense, amely igazán méltó arra, hogy megünnepeljük. A filmhéten 270 filmet vetítenek, ezek az alkotások kortárs kulturális életünk részét képezik, több mint egyharmaduk a médiatanács támogatásával valósult meg – hangsúlyozta Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Nagy örömnek nevezte, hogy a legfrissebb hazai filmtermés színe-java ismét megmutathatja magát. „Az elmúlt időszakban készült filmek kitörölhetetlen emlékeket, közös kulturális tudást jelentenek a magyaroknak, amely tudat alatt határozza meg gondolkodásunkat” – mondta, hozzátéve: a magyar filmesek kitettek magukért az utóbbi időben, amit több nemzetközi fesztiválon díjesővel jutalmaztak.

Mint elhangzott, a Magyar Média Mecenatúra Program keretében 2011 óta 7 milliárd forintot költöttek összesen 740 magyar alkotásra, filmekre és rádiójátékokra.

„Rendkívüli siker, hogy a Saul fia a Golden Globe után az Oscar-díjat is elnyerte a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, erre eddig csak egyszer volt példa, 34 évvel ezelőtt” – jegyezte meg Karas Monika.

A Magyar Filmhetet Novák Emil, az eseményt a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) és az NMHH Médiatanácsa segítségével megszervező Magyar Filmakadémia elnöke nyitotta meg. Mint elmondta, másfél évvel ezelőtt kapott felkérést arra, hogy szervezze meg a filmakadémiát a filmalap és Andy Vajna támogatásával. Az alakulásnál harmincan voltak jelen.

Szuperplán hírlevél

Hírlevél fimkritikákkal és filmes cikkekkel a mozi szerelmeseinek.

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

„A feladat, amelyet vállaltam, megvalósult, és remélhetőleg márciusban a ma már 192 fős tagság megválasztja magának azt az elnököt, aki a filmakadémia-egyesületet valóban arra a szintre emeli, ahol a helye van” – mondta.

Titkos szavazás

A filmakadémia tagjai titkos szavazással döntenek a filmhét díjairól. A jelöltek neve péntek este derül ki, szombaton jelentik be és vasárnap este hirdetik ki a hat kategória (nagyjátékfilm, tv-játékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, kisjátékfilm és animációs film) 18 díjazottját.

A megnyitón jelen volt Rófusz Ferenc, aki 1981-ben A légy című animációs filmjével Magyarország képviseletében az első Oscar-díjat kapta. A rendezvényt felvételről köszöntötte Los Angelesből a Saul fia rendezője, Nemes Jeles László, a főszereplő Röhrig Géza és a stáb.

A műsorban néhány másodperc csenddel adóztak a napokban elhunyt Psota Irén, a nemzet színésze emlékének. Az eseményen a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége nevében Falkusz Zoltán és Horváth Zsófia arra kérte a hazai filmes szakma képviselőit, hogy lássanak el felirattal minden filmkópiát, mert a Magyarországon élő mintegy tízezer siket és hatvanezer nagyothalló is részese akar lenni a filmek által nyújtható kulturális élménynek.

Az este során különleges fényshow kíséretében fellépett a Mandel Róbert Electric, az esemény házigazdája Dobó Kata színésznő volt.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.