Amikor az uniós elnökség csak pénzes bürokratákat jelent

Lakner Dávid

Lakner Dávid

2017. október 13., péntek 15:15, frissítve: péntek 23:30

Ha a román filmes új hullámról, illetve osztrák színházról hallottunk is már, szomszédaink kultúráját ismerjük talán a legkevésbé. Kapásból soroljuk a francia filmsztárokat, a nagy orosz regényírókat, de ha megfeszülünk sem jut eszünkbe fejből egy szlovák költő vagy épp ukrán szobrász. Ahogy a legtöbbeknek szlovén filmes sem, miközben Slavoj Zizek hazája azért nem áll rosszul mozgóképesek terén. A helyzeten segíthet a Szlovén Filmnapok, amit idén ezen a hétvégén tartanak a Toldi moziban. Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm és a Szlovén Köztársaság nagykövetsége közösen rendezi meg.

Az érdeklődők három új filmmel ismerkedhetnek meg. Akad köztük holdra szállós dráma (Houston, van egy kis gondunk!), gokartozó tinédzsert bemutató családi film (Nika), illetve vérbe fagyott sztárügyvéddel sokkoló mozi is.

Utóbbi tarthat leginkább számot az érdeklődésre, miután egyik legjobb szlovén rendező, Damjan Kozole készítette. Hét évvel ezelőtti filmje, a Slovenka hozzánk is elért, a mozik Call Girl címmel vetítették. (Utólag átnevezték az eredetinek megfelelő A szlovén lányra.)

A román kisrealista drámákhoz hasonló mű egészen szomorú képet festett Kelet-Közép-Európa jelenkori helyzetéről. Egy fiatal egyetemista lányt láttunk, aki megélhetését prostitúcióból kénytelen fedezni. Számára a szlovén soros elnökség időszaka nem jelentett többet, mint hogy pénzes brüsszeli bürokraták érkeztek Ljubljanába, akik így hozzá tudtak járulni az ő következő havi betevőjéhez.

Kozole új filmje, az Éjszakai élet hasonlóan drámainak ígérkezik az életéért küzdő sztárügyvéddel és feleségével, aki szembesül legmélyebb félelmeivel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.13.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.