Amikor az uniós elnökség csak pénzes bürokratákat jelent

2017. október 13., péntek 15:15, frissítve: péntek 23:30

Ha a román filmes új hullámról, illetve osztrák színházról hallottunk is már, szomszédaink kultúráját ismerjük talán a legkevésbé. Kapásból soroljuk a francia filmsztárokat, a nagy orosz regényírókat, de ha megfeszülünk sem jut eszünkbe fejből egy szlovák költő vagy épp ukrán szobrász. Ahogy a legtöbbeknek szlovén filmes sem, miközben Slavoj Zizek hazája azért nem áll rosszul mozgóképesek terén. A helyzeten segíthet a Szlovén Filmnapok, amit idén ezen a hétvégén tartanak a Toldi moziban. Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm és a Szlovén Köztársaság nagykövetsége közösen rendezi meg.

Az érdeklődők három új filmmel ismerkedhetnek meg. Akad köztük holdra szállós dráma (Houston, van egy kis gondunk!), gokartozó tinédzsert bemutató családi film (Nika), illetve vérbe fagyott sztárügyvéddel sokkoló mozi is.

Utóbbi tarthat leginkább számot az érdeklődésre, miután egyik legjobb szlovén rendező, Damjan Kozole készítette. Hét évvel ezelőtti filmje, a Slovenka hozzánk is elért, a mozik Call Girl címmel vetítették. (Utólag átnevezték az eredetinek megfelelő A szlovén lányra.)

A román kisrealista drámákhoz hasonló mű egészen szomorú képet festett Kelet-Közép-Európa jelenkori helyzetéről. Egy fiatal egyetemista lányt láttunk, aki megélhetését prostitúcióból kénytelen fedezni. Számára a szlovén soros elnökség időszaka nem jelentett többet, mint hogy pénzes brüsszeli bürokraták érkeztek Ljubljanába, akik így hozzá tudtak járulni az ő következő havi betevőjéhez.

Kozole új filmje, az Éjszakai élet hasonlóan drámainak ígérkezik az életéért küzdő sztárügyvéddel és feleségével, aki szembesül legmélyebb félelmeivel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.13.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.