Az Emoji-filmet vetítették elsőként Szaúd-Arábiában

L. D.

2018. január 21., vasárnap 19:45, frissítve: hétfő 00:31

Harmincöt éves tiltás után Az Emoji-film, illetve az Alsógatyás Kapitány voltak az elsők, amelyeket nyilvánosan bemutattak Szaúd-Arábiában – jelentette a Reuters. A Dzsidda városában tartott vetítéseken főként gyerekeket vártak az animációs filmekre, amelyek ugyan nem arattak osztatlan kritikai sikert, bemutatásuk mégis nagy lépésnek mondható.

Ismert, a mozik újranyitása, illetve a nők kiengedése a meccsekre részei a Mohammad bin Szalmán szaúdi koronaherceg által bevezetett reformintézkedéseknek. Szalmán ibn Abdul-Aziz király ősszel egyúttal visszavonta a nőkre vonatkozó autóvezetési tilalmat is. A filmszínházakat a nyolcvanas években, az iszlamistáktól érkező nyomás következtében tiltották be. 

Mint a Reuters írta, szaúdiak ezrei eddig Bahreinbe, az Egyesült Arab Emírségekbe és más országokba utaztak, ha szórakozni vágytak. A kormányzat szeretné elérni, hogy az ezekre fordított pénzeket inkább a határokon belül költsék el. 

– Jóval kényelmesebb és szórakoztatóbb, hogy a hétvégére is jut valami tevékenység, egy kis levegőváltás – jelentette ki a hírügynökség szerint a 28 éves Szultan al-Otaibi. Hozzátette: – Ez egy olyan lépés, ami rendkívül későn jött, de Istennek hála, most végre megtörténik. 

A mozik még nem nyitottak meg, így a filmeket egy állami fenntartású kulturális központban játszották, de a tervek szerint 2030-ig háromszáz új filmszínházat adhatnak át. Az elsők idén márciusban nyílnak meg. 

A The New York Times egyébként rámutatott: a műholdas tévé, illetve az internet így is lehetővé tette már a szaúdiak részére, hogy filmet nézzenek, ha akarnak. Ráadásul a mozivetítések természetesen nem kerülhetik el majd a cenzúrát. Mint a kulturális minisztérium bejelentette, a királyság médiatörvényének megfelelően fogják adott esetben megvágni az alkotásokat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.22.

A szerkesztő ajánlja

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.