Az Emoji-filmet vetítették elsőként Szaúd-Arábiában

2018. január 21., vasárnap 19:45, frissítve: hétfő 00:31

Harmincöt éves tiltás után Az Emoji-film, illetve az Alsógatyás Kapitány voltak az elsők, amelyeket nyilvánosan bemutattak Szaúd-Arábiában – jelentette a Reuters. A Dzsidda városában tartott vetítéseken főként gyerekeket vártak az animációs filmekre, amelyek ugyan nem arattak osztatlan kritikai sikert, bemutatásuk mégis nagy lépésnek mondható.

Ismert, a mozik újranyitása, illetve a nők kiengedése a meccsekre részei a Mohammad bin Szalmán szaúdi koronaherceg által bevezetett reformintézkedéseknek. Szalmán ibn Abdul-Aziz király ősszel egyúttal visszavonta a nőkre vonatkozó autóvezetési tilalmat is. A filmszínházakat a nyolcvanas években, az iszlamistáktól érkező nyomás következtében tiltották be. 

Mint a Reuters írta, szaúdiak ezrei eddig Bahreinbe, az Egyesült Arab Emírségekbe és más országokba utaztak, ha szórakozni vágytak. A kormányzat szeretné elérni, hogy az ezekre fordított pénzeket inkább a határokon belül költsék el. 

– Jóval kényelmesebb és szórakoztatóbb, hogy a hétvégére is jut valami tevékenység, egy kis levegőváltás – jelentette ki a hírügynökség szerint a 28 éves Szultan al-Otaibi. Hozzátette: – Ez egy olyan lépés, ami rendkívül későn jött, de Istennek hála, most végre megtörténik. 

A mozik még nem nyitottak meg, így a filmeket egy állami fenntartású kulturális központban játszották, de a tervek szerint 2030-ig háromszáz új filmszínházat adhatnak át. Az elsők idén márciusban nyílnak meg. 

A The New York Times egyébként rámutatott: a műholdas tévé, illetve az internet így is lehetővé tette már a szaúdiak részére, hogy filmet nézzenek, ha akarnak. Ráadásul a mozivetítések természetesen nem kerülhetik el majd a cenzúrát. Mint a kulturális minisztérium bejelentette, a királyság médiatörvényének megfelelően fogják adott esetben megvágni az alkotásokat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.22.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.