BAFTA-jelölést gyűjtött be a Saul fia

LD

2017. január 11., szerda 15:17, frissítve: szerda 15:45

Több BAFTA-jelölést is begyűjtött a Kaliforniai álom (La La Land), az Érkezés és az Éjszakai ragadozók is – olvasható a The Guardian cikkében. A Golden Globe után a vezető brit filmes díjkiosztón is tarolhat Ryan Gosling és Emma Stone zenés filmje: szerepel a legjobb film, legjobb rendező (Damien Chazelle), legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb férfi- és női színész, legjobb zene, legjobb operatőr, illetve négy további, azaz összesen tizenegy kategóriában.

Amy Adams két jelölést is kaphatott volna

A most kihirdetett jelöléseket szemügyre véve láthatjuk, hogy jól teljesített az Érkezés és az Éjszakai ragadozók is: mindkettő akár kilenc szobrocskát is begyűjthet a február 12-ei díjkiosztón. Amy Adams egyébként akár két jelölést is kaphatott volna legjobb női színészként: az Érkezés mellett elvégre az Éjszakai ragadozókban is őt láthattuk. A kritikusok által is dicsért Tom Ford-filmért jelölték legjobb férfiszínészként Jake Gyllenhaalt, mellékszereplőként pedig a pszichopata rednecket alakító Aaron Taylor-Johnsont.

Bár a Kaliforniai álommal és az Érkezéssel nem lesz könnyű megküzdeni, a legjobb filmnek járó elismerést kaphatja még az Én, Daniel Blake (I, Daniel Blake), A régi város (Manchester by the Sea) és a Holdfény (Moonlight) is. A legjobb brit film kategóriájában az Én, Daniel Blake mellett jelölték a Legendás állatok és megfigyelésüket (Fantastic Beasts and Where to Find Them), a Tagadást (Denial), az American Honey-t, a Notes on Blindnesst és az Under the Shadow-t.

Díjazhatják a Saul fiát

A legjobb nem angol nyelvű filmek közt jelölték a tavaly Oscar-díjat nyert Saul fiát, továbbá a Dheepant, a Julietát, a Mustanget és a Toni Erdmannt. Az Aranyglóbusz után a BAFTA-díjat elviheti legjobb animációs filmként a Zootropolis, valamint jelölték a Szenilla nyomábant (Finding Dory), a Kubo és a varázshúrokat (Kubo and the Two Strings) és a Vaianát (Moana) is.

A jelöltek teljes listáját itt lehet megtekinteni.

Szuperplán hírlevél

Hírlevél fimkritikákkal és filmes cikkekkel a mozi szerelmeseinek.

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A The Guardian szerzője, Peter Bradshaw egyébként úgy látja: a Kaliforniai álom és az Éjszakai ragadozók kiérdemelte a számos jelölést, fájó ugyanakkor, hogy Andrea Arnold drámájának, az American Honey-nak csak egy jutott. A szerző sajnálja azt is, hogy Jim Jarmusch kiváló Patersonja eltűnt a filmes díjkiosztók radarjáról. Azt már kevésbé, hogy Clint Eastwood általa középszerűnek tartott filmje, a Sully – Csoda a Hudson folyón szintúgy. Bradshaw azt meglepőnek nevezte, hogy az Aranyglóbusz mellett itt is Aaron Taylor-Johnson mellékszereplését jutalmazták jelöléssel, nem pedig Michael Shannonét. Utóbbi az igazságot tenni kívánó rendőrt alakítja, valóban páratlanul, viszont Taylor-Johnson is kihozta a karakterből ezúttal, amit csak tudott.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.