Dombrovszky Linda balerinái nyertek a patinás berlini filmfesztiválon

2017. november 30., csütörtök 19:43, frissítve: péntek 08:12

Magyar dokumentumfilm lett a legjobb a 33. Interfilm Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon. Dombrovszky Linda rendező a legidősebb magyar egypetéjű ikerpár történetét feldolgozó Volt egyszer két balerina című alkotása nyerte el a Berlinale utáni második legnagyobb németországi fesztivál közönségének szívét.

A huszadik század egyik legnagyobb tragédiáját élték túl a balett-táncosnak készülő Kolozs ikrek – olvasható az Interfilm oldalán, ahol közzétették az örömhírt: Dombrovszky Linda Volt egyszer két balerina című alkotása lett a patinás berlini filmfesztivál legjobb dokumentumfilmje idén.

Hogy a német szerkesztők pontosan melyik történelmi tragédiára gondolnak azok közül, amelyek a múlt század Magyarországán végigsöpörtek, nem egyértelmű, de tény, a legidősebb magyar egypetéjű ikerpár, Kolozs Éva és Veronika sorsa már viráguk teljében megpecsételődött. Hiába volt príma szerződésük a berlini Wintergartenben, a második világháború kitörésével haza kellett térniük, és a kommunista diktatúra kiépülését követően itthon is folytatódtak megpróbáltatásaik. A jómódú polgárcsaládtól államosított vendéglő nem volt elég a rendszernek, a családot kitelepítették, mindannyian indexre kerültek, és a lányok végleg búcsút inthettek a művészkarriernek.

Dombrovszky Linda megkapóan kedves portréfilmben mutatja be a 95 éves Kolozs testvéreket, akik nem egyszer mulatságos jelenetekben idézik fel a múltat, az egyikük által írt és rajzaival gazdagon illusztrált naplót lapozgatva, amelyek Bányai Zsuzsanna animációival szellemesen elevenednek meg a filmvásznon. A keserédes történet mentes a hatásvadász megoldásoktól, a két nő történetén keresztül a néző mégis hiteles képet kap olyan emberi sorsokról, amelyek nagyon jellemzőek voltak a huszadik századi Magyarországra.

A német főváros egyik legrégebbi filmfesztiválján most első helyezéssel jutalmazott dokumentumfilmnek, amely Hartung Dávid operatőri és Batka Annamária vágói munkáját is dicséri, nem ez az első kitüntetése. Az állami támogatás nélkül készült Volt egyszer két balerina az idei GoDebut European Film Festival legjobb dokumentumfilmje lett, és a második díj mellett a közönségdíjat is elhozta a Malter Filmfesztiválról.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.