Ezt a díjat kivételesen nem a Saul fia kapta

MTI

2016. február 27., szombat 08:46, frissítve: szombat 11:33

Philippe Faucon rendező Fatima című filmje kapta meg a legjobb filmnek járó legjelentősebb francia elismerést, a César-díjat péntek este Párizsban.

A két lányát egyedül nevelő, takarítónőként dolgozó észak-afrikai bevándorló portréját megrajzoló film érdemelte ki a legjobb adaptációnak és a legígéretesebb színésznőnek járó elismerést is. Ez utóbbit a filmben orvostanhallgatót alakító, 26 éves Zita Hanrot vihette haza.

A cannes-i fesztiválon bemutatott és október óta a mozikban látható alkotást 300 ezren látták már Franciaországban.

A francia filmes szakma 4200 képviselője 22 kategóriában választotta ki a legjobbakat az előző évben moziba került 642 alkotás közül. A 41. alkalommal megrendezett gálát – amelyre 2500 vendég volt hivatalos – a terrorkészültség miatt rendkívüli biztonsági intézkedések közepette rendezték meg a párizsi Chatelet Színházban.

A legjobb külföldi filmnek járó César-t Alejandro González Inárritu – Franciaországban csak tavaly bemutatott – Oscar-díjas művének, a Birdman, avagy a mellőzés meglepő ereje című alkotásnak ítélte a francia filmszakma. Ebben a kategóriában kapott jelölést Nemes Jeles László Saul fia című holokausztdrámája is, amelyre a novemberi bemutató óta 220 ezren váltottak jegyet a francia mozikban.

E kategóriában jelölték César-re Dzsafar Panahi Aranymedve díjas filmjét, a Taxi Teheránt, valamint Paolo Sorrentino európai filmdíjas alkotását, az Ifjúságot is.

Szuperplán hírlevél

Hírlevél fimkritikákkal és filmes cikkekkel a mozi szerelmeseinek.

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Saul fia nagy riválisa négy kategóriában tarolt

A vasárnapi Oscar-gálán a legjobb idegen nyelvű film kategóriában a Saul fia egyik legnagyobb riválisának számító Mustang című film pénteken kilenc jelölésből négyet váltott César-díjra. A 37 éves török–francia Deniz Gamze Ergüven alkotása megkapta a legjobb első filmnek, a legjobb filmzenének (Warren Ellis), a legjobb vágónak (Mathilde Van De Moortel) és a legjobb eredeti forgatókönyvnek (Deniz Gamze Ergüven és Alice Winocour) járó szobrot.

A török nyelven forgatott film egy eldugott török faluban játszódik, és öt lánytestvér történetét meséli el, akit kényszerházassággal akarnak férjhez adni. A kamaszlányok mindegyike más-más választ ad a családi elnyomásra.

A legjobb rendező díját Arnaud Desplechin vehette át a Fiatal éveim című filmjéért.

A legjobb férfi alakítás díját az 56 éves Vincent Lindon érdemelte ki Stéphane Brizé Mennyit ér egy ember? című, dokumentarista stílusú, hosszú snittekkel forgatott alkotásában nyújtott játékáért. A színész egy munkanélküli családapát alakít a filmben.

A franciák kedvence kapta a legjobb színésznő díját

A legjobb női alakítás díját az 59 éves Catherine Frot vehette át Xavier Giannoli Marguerite – A tökéletlen hang című filmjében nyújtott játékáért. A franciák egyik kedvenc színésznője 19 év után kapta meg ismét a César-t. Az ő főszereplésével készült film további három kategóriában is győztes lett: Francois Musy és Gabriel Hafner kapta a legjobb hangmérnöki munkának, Pierre-Jean Larroque a legjobb jelmeztervezőnek és Martin Kurel a legjobb díszlettervezőnek járó szobrot.

A legjobb női mellékszereplő díját a 47 éves Sidse Babett Knudsen dán színésznő érdemelte ki Christian Vincent L’hermine című filmjében nyújtott alakításáért. A legjobb férfi mellékszereplő a 41 éves Benoit Magimel lett, aki Emmanuelle Bercot-nak a cannes-i filmfesztiválon bemutatott, La tete haute (Fej a fejjel) című filmjében játszott. A legígéretesebb színész díját pedig Rod Paradot vehette át ugyanennek a filmnek a főszerepéért.

Michael Douglas munkáját is elismerték

Tiszteletbeli César-díjjal tüntették ki Michael Douglast, aki franciául mondott köszönetet a francia filmes szakmának. A kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznek – aki 1998 után másodszor érdemelte ki az elismerést – a szintén Oscar-díjas Claude Lelouch francia filmrendező, az est elnöke adta át a szobrot.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.