Holland fődíjat nyert az 1945

2017. szeptember 17., vasárnap 20:44

Török Ferenc rendezésének ítélték oda a 19. Film by the Sea nemzetközi fesztivál fődíját Vlissingenben – írta közleményében a Magyar Nemzeti Filmalap. A rendezvényen idén először díjaztak magyar alkotást. A fesztivál kiemelt témája egyébként a film és irodalom kapcsolata volt. Török Ferenc rendező és Szántó T. Gábor forgatókönyv-író személyesen vették át az elismerést. A fesztivál életműdíját egyébként Bruno Ganz kapta idén.

Az egyetlen nap alatt játszódó magyar film a II. világháború utáni újrakezdésről szól, benne egy felbolydult kelet-magyarországi faluval. Két zsidó visszatérése ejt rémületbe sokakat: kiben a lelkiismeret ébred fel, más retteg, hogy vissza kell adnia az elorzott javakat. A főszerepekben Rudolf Pétert, Szabó Kimmel Tamást és Nagy-Kálózy Esztert láthatjuk.

Az 1945 korábban közönségdíjat nyert Miamiban, Washingtonban, valamint a budapesti Titanicon is. A jeruzsálemi filmfesztiválon a Jad Vasem Intézet elismerését kapta, míg San Franciscóban a kritikusok díját és a közönségdíjat is odaítélték neki. A freistadti „Der neue Heimatfilm” filmfesztiválon megválasztották a legjobb játékfilmnek is.

Novemberben az amerikai forgalmazó, a Menemsha Films az amerikai filmszínházakban is műsorra tűzi az 1945-öt, amit április óta itthon közel 35 ezren tekintettek meg.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.18.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.