Letiltották a tavalyi év egyik legjobb magyar filmjét

2018. február 8., csütörtök 16:24, frissítve: péntek 08:57

Mintha hirtelen valósággá vált volna a Kojot története. A tavaly februárban bemutatott filmben egy megcsömörlött fiatal férfi veszi fel a harcot a hatalmával korlátlanul visszaélő kiskirállyal. A tisztességes adrenalinfröccsnek is beillő alkotás, különös módon, szinte semmilyen támogatást nem kapott a gyártótól, így nem is jutott el a közönséghez. Múlt héten aztán úgy tűnt, legalább a hivatalos ítészek igazságot szolgáltatnak: Kostyál Márk alkotása megkapta a Magyar Filmkritikusok Díját a legjobb első film kategóriájában, Mátray Lászlót pedig a legjobb epizódszereplőnek választották. Alig vették át azonban az elismeréseket, amikor kiderült, az alkotás nem szerepelhet a február 7-e és 11-e között zajló 4. Magyar Filmhéten, mert a producerek megtiltották a vetítését.

A Kojotot Kálomista Gábor cége, a Megafilm készítette a Magyar Nemzeti Filmalap 320 millió forintos támogatásával. A film megítélése kérdésében nem lehet túllépni a szubjektív értékítéleteken, de annyit biztonsággal állíthatunk, hogy mind a forgatókönyv, mind a rendezés, mind a színészi játék tekintetében megérdemelt volna legalább egy esélyt. Kálomista másik vállalkozása, a forgalmazásra szakosodott HungariCom 9 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a filmalaptól, a 2 milliós önrésszel együtt így összesen 11 millió forint állt rendelkezésükre, hogy eljuttassák a Kojotot a nézőkhöz. Óriásplakátok, tévéreklámok és egyéb figyelemfelhívó hirdetések hiányában ez nem sikerült, hiába tiltakozott tavalyi cikkünk után a filmalap, a számadatok nem igazolták az emlegetett igyekezetet, a Kojotot bántóan kevesen, az első hétvégén mindössze 1667-en látták.

Ez főként a tavalyi év statisztikáinak tükrében szomorú, hiszen a hosszú stagnálás után végre elindult felfelé a magyar film. A Kincsem, A Viszkis vagy a Pappa Pia mellett ráadásul a szűkebb közönséget célzó, szerzői jellegű filmek is jó eredményeket produkáltak. Nehezen lehetett tehát elhessegetni azt a magyarázatot, hogy a Kojot a témája miatt lett kegyvesztett.

Kostyál Márk filmjében ugyanis a tisztességes és keményen dolgozó kisember kerül szembe a mindent bekebelező, gátlástalan és a törvényeket maga alakító oligarchával, amit, bár a film ennél jóval mélyebb és komplexebb, bárki könnyen aktuálpolitikai utalásként értelmezhetett. És ha eddig nem is tettünk így, Kálomista Gábor jelenlegi döntése után valószínűleg nem marad más magyarázatunk.

Szuperplán hírlevél

Hírlevél fimkritikákkal és filmes cikkekkel a mozi szerelmeseinek.

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Információink szerint Kálomista Gábor eredetileg sem akarta szerepeltetni a filmet a Filmhéten, producertársa, Helmeczy Dorottya azonban igen, ám amikor kiderült, hogy a Kojot egyik alkotója is nevezte a művet, botrány kerekedett és Kálomistáék végérvényesen visszavonták a filmet a mustráról, az eseményt szervező Magyar Filmakadémia pedig nem ment szembe a befolyásos producerrel.

„Irracionális és értelmezhetetlen – mondta lapunknak Kálomista lépéséről a film rendezője. – Ez a film nemcsak az alkotók, de a gyártó cég dicsősége is lehetne, különösen most, a filmkritikusok díjai után. Ehhez képest mindenki elől elzárják.” Kostyál Márk elárulta: mikor világossá vált, hogy a Kojot nem mehet a filmhétre, más lehetőség után néztek, hogy mindenképpen levetíthessék, még alternatív terjesztő is akadt volna, ám időközben kiderült, Kálomistáék nem hosszabbították meg ezzel a céggel a tavaly decemberben lejárt szerződésüket, így továbbra is kizárólag ők rendelkeznek a film felett. És tovább rejtegetik. „Utoljára A tanú esetében emlékszem olyanra, hogy egy filmet betiltottak volna” – fogalmazott Kostyál Márk.

Megkerestük az ügyben Kálomistát is, aki – utalva arra, hogy a Kojot betiltásának a hírét egy másik producer, Kovács Gábor terjesztette el a Facebookon – mindössze annyit reagált, hogy ő nem foglalkozik a konkurenciával. „Hivatalos bírósági végzés született róla, hogy Kovács Gábor nem minősítheti a filmjeimet, nem foglalkozom az üggyel.” De a film Kovács véleményétől függetlenül sincs ott a filmhét műsorán – vetettük fel. „Nem foglalkozom a dologgal” – zárta le a beszélgetést Kálomista. Nem derült ki tehát, hogy miért tiltják el a közönségtől a tavalyi év egyik legjobb alkotását.

A producernek nem először akad problémája egy magyar filmmel. 2016 őszén Gigor Attila Kút című alkotását hívatta vissza a moziból, és vágatott ki egy jelenetet, amelyben ő maga szerepelt – egy Hír TV-s archív felvételen volt látható. A cenzúra komoly botrányt keltett, több száz filmes állt ki a Kút alkotói mellett, a producer válaszul perrel fenyegetett, ám a hullámok végül elültek anélkül, hogy bárkit elsodortak volna.

A Magyar Nemzeti Filmalap kérdésünkre, miért marad rejtve a Kojot, közleményben válaszolt: „A filmalap a Magyar Filmhét támogatója, nem szervezője. A Magyar Filmhétre az alkotások gyártói nevezhetik be azokat a filmeket, melyek nevezésére jogosultak.”

Kerestük a Kojot ügyében Novák Emilt, a Magyar Filmakadémia elnökét is, aki épp a filmhét egy vetítésén vett részt, az ígért visszahívás pedig egyelőre nem futott be hozzánk. Az akadémia közleménye úgy fogalmaz, „a 4. Magyar Filmhétre a filmalkotásaikat a filmelőállítók vagy a filmalkotók regisztrálhatták. A Kojot című alkotás előállítója, a Megafilm visszavonta a nevezését. Ezt a döntést a Magyar Filmakadémia tiszteletben tartja.”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.09.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.