Lynch: Nem készítek több filmet

2017. május 7., vasárnap 18:18, frissítve: kedd 15:57

A 2006-os Inland Empire volt az utolsó filmem – jelentette ki David Lynch a The Sydney Morning Heraldnak adott interjújában, indokként a filmiparban történő változásokat említve. A hónap végén a Twin Peaks 3. évadával visszatérő rendező arról panaszkodott: nagyon sok jó film hasalt el a kasszáknál, olyanok viszont rendre jól teljesítenek, amilyeneket ő biztos nem akar készíteni. A kérdésre, hogy akkor ezek szerint a 11 évvel ezelőtti az utolsó filmje-e, igennel válaszolt.

A Radírfej és Az elefántember idén 71 éves rendezője ugyanakkor a Twin Peaks új részeit mind maga rendezi. A legendás sorozat tizenhat év után tér vissza. Az első évad 1990 április 8-án debütált az ABC-n, és nyolc epizódból állt, míg a második huszonkettőből, és 1991 június 10-én ért véget. Ezután 1992-ben Lynch megrendezte az egész estés Twin Peaks: Tűz, jöjj velem! című filmet is, a sorozat 31. epizódjáig viszont idén május 21-éig kell még várni. 

Az új epizódokról Lynch keveset árult el eddig. Mint a lap szerint mondta: van, ami változik, és van, ami ugyanaz marad. A klasszikus sorozatban Dale Cooper ügynök (Kyle MacLachlan) nyomozott egy diáklány (Sheryl Lee) rejtélyes meggyilkolása kapcsán. Sorozatnézők tömegét tartotta lázban a kérdés, ki ölhette meg Laura Palmert. 

A Twin Peaks hozta a Lynchtől megszokott homályosságot, elvontságot, mégis világszerte tízmilliók követték a televíziós sorozat műfaját is forradalmasító szériát. Bekategorizálni is nehéz volt a szappanoperát, aminek a horror és a krimi éppúgy részét képezte, mint a misztikum vagy épp a dráma. 

Az új évad ötlete 2011-ben merült fel Lynchben és alkotótársában, Mark Frostban, hivatalosan pedig 2014 októberében jelentették be az érkezését. Az ausztrál lap kérdésére, hogy mérlegelték-e az ellene és mellette szóló érveket, Lynch elmosolyodott: szerinte nem sok minden szólhatott ellene, ha már egyszer valóban meg is csinálták. „Számos jó dolog adódott viszont. Például ennek a világnak, a karaktereknek és a lehetőségeknek a szeretete: mindez magába szippantott minket” – jelentette ki. 

Az eredeti színészek közül az új epizódokban feltűnik Kyle MacLachlan, Sheryl Lee, Sherilyn Fenn (Audrey Horne), Madchen Amick (Shelly Johnson), Peggy Lipton (Norma Jennings) és James Marshall (James Hurley) is. Hozzájuk csatlakozik többek közt Naomi Watts, Jim Belushi, Laura Dern, Ashley Judd és Jennifer Jason Leigh. Hallhatóak lesznek újra Angelo Badalamenti zenéi, illetve Julee Cruise énekesnő dallamai is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.08.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.