Meghalt Jake LaMotta, az igazi Dühöngő Bika

MN

2017. szeptember 20., szerda 19:22, frissítve: csütörtök 07:28

Kedden, 95 éves korában, tüdőgyulladás következtében, a floridai Miamiben meghalt Jake LaMotta egykori bokszbajnok, akiről Martin Scorsese a Dühöngő bika című film főszereplőjét mintázta 1980-ban. A film címszerepéért Robert De Niro Oscar-díjat kapott. A halálhírt a 25 éves menyasszonya, Denise Baker közölte – írja a New York Times.

LaMotta New Yorkban született 1921-ben, szicíliai bevándorlók gyermekeként. Saját megfogalmazása szerint semmirevaló kölyök volt, és egy javítóintézetben kezdett bokszolni, ahová betörési kísérlet miatt került. Veretlen amatőr pályafutás után 1941-ben lett profi. 1943-ban szerzett hírnevet azzal, hogy legyőzte „Sugar” Ray Robinson középsúlyú bajnokot, akivel pályafutása során összesen hatszor csapott össze.

Összesen 106 meccset vívott, 83-at megnyert, ebből harmincat KO-val, és csak 19-et veszített. Hihetetlenül bírta az ütéseket, és ezzel ki is fárasztotta az ellenfeleit, majd ő lendült támadásba. Ahogy az emlékirataiban írta: „Törj ki a sarokból, és üsd, üsd, üsd. Viseld el az összes fenyítést a másik fickótól, maradj ott, és üss, üss, üss!” Ray Arcel legendás bokszedző szerint LaMotta a ringben olyan volt, mintha egy ketrecben harcolna az életéért.

Bár egymillió dollárt keresett a ringben, magánélete viharos volt, többször elvált, és börtönbe is került. Scorsese kifejezetten róla mintázta a Dühöngő bika főszereplőjét, olyannyira, hogy LaMotta több ezer menetet bokszolt De Niróval, hogy felkészítse, és hiteles legyen a vásznon.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.