Meghalt Jake LaMotta, az igazi Dühöngő Bika

MN

2017. szeptember 20., szerda 19:22, frissítve: csütörtök 07:28

Kedden, 95 éves korában, tüdőgyulladás következtében, a floridai Miamiben meghalt Jake LaMotta egykori bokszbajnok, akiről Martin Scorsese a Dühöngő bika című film főszereplőjét mintázta 1980-ban. A film címszerepéért Robert De Niro Oscar-díjat kapott. A halálhírt a 25 éves menyasszonya, Denise Baker közölte – írja a New York Times.

LaMotta New Yorkban született 1921-ben, szicíliai bevándorlók gyermekeként. Saját megfogalmazása szerint semmirevaló kölyök volt, és egy javítóintézetben kezdett bokszolni, ahová betörési kísérlet miatt került. Veretlen amatőr pályafutás után 1941-ben lett profi. 1943-ban szerzett hírnevet azzal, hogy legyőzte „Sugar” Ray Robinson középsúlyú bajnokot, akivel pályafutása során összesen hatszor csapott össze.

Összesen 106 meccset vívott, 83-at megnyert, ebből harmincat KO-val, és csak 19-et veszített. Hihetetlenül bírta az ütéseket, és ezzel ki is fárasztotta az ellenfeleit, majd ő lendült támadásba. Ahogy az emlékirataiban írta: „Törj ki a sarokból, és üsd, üsd, üsd. Viseld el az összes fenyítést a másik fickótól, maradj ott, és üss, üss, üss!” Ray Arcel legendás bokszedző szerint LaMotta a ringben olyan volt, mintha egy ketrecben harcolna az életéért.

Bár egymillió dollárt keresett a ringben, magánélete viharos volt, többször elvált, és börtönbe is került. Scorsese kifejezetten róla mintázta a Dühöngő bika főszereplőjét, olyannyira, hogy LaMotta több ezer menetet bokszolt De Niróval, hogy felkészítse, és hiteles legyen a vásznon.

A szerkesztő ajánlja

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.