Oroszországban betiltják a Sztálin halálát

L. D.

2018. január 23., kedd 22:43, frissítve: szerda 00:14

Törölte a Sztálin halála című brit film bemutatásának engedélyét az orosz kulturális minisztérium – közölte mások mellett a The Telegraph. A szatírát a héten kezdték volna vetíteni, de miután az ország politikai és művészeti elitjének több tagja sértőnek és szélsőségesnek bélyegezte, inkább betiltották a közzétételt.

Armando Iannucci filmjének világpremierje szeptemberben volt, a vígjáték középpontjában pedig a diktátor 1953-as halála utáni hatalmi harcok állnak. Nyikita Hruscsovot Steve Buscemi, Georgij Zsukovot Jason Isaacs, Joszif Sztálin fiát pedig Rupert Friend alakítja. 

Az orosz kulturális minisztérium szerint a film forgalmazását azután törölték, hogy megállapították: „a benne szereplő információk terjesztését tiltják az orosz törvények”. A terjesztés egyébként is limitált lett volna csütörtöktől, a Volga Film helyi forgalmazónak pedig 18+-os korhatárbesorolást sikerült csak elérnie rá. Ugyan azoktól az orosz kritikusoktól, akik korábban látták, pozitív értékeléseket kapott, konzervatív közéleti figurák azonnal tiltakozni kezdtek a bemutatása ellen, Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszter pedig hétfőn privát vetítést szervezett a kormány képviselői, illetve filmrendezők számára. A parlament alsóházi kulturális bizottságának helyettes vezetője, Jelena Drapeko ezután az RBK híroldalnak úgy nyilatkozott, hogy soha életében nem látott semmit, ami „ennyire gusztustalan” lett volna. 

A vetítés után huszonketten írták alá a Megyinszkijnek szóló levelet arról, hogy törölje a bemutatót, és vizsgálják meg, nem sértett-e a film bármilyen törvényt. A petíciózók között van az 1994-es Csalóka napfényt rendező Nyikita Mihalkov, illetve Zsukov marsall lánya, Era is. A levél állítása szerint a film gúnyt űz Oroszország történelméből, és „befeketíti azon állampolgárok emlékét, akik legyőzték a fasizmust”. Az aláírók állítása szerint továbbá az előzetesben is sértő módon használták fel az orosz nemzeti himnuszt.

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.