Oroszországban betiltják a Sztálin halálát

2018. január 23., kedd 22:43, frissítve: szerda 00:14

Törölte a Sztálin halála című brit film bemutatásának engedélyét az orosz kulturális minisztérium – közölte mások mellett a The Telegraph. A szatírát a héten kezdték volna vetíteni, de miután az ország politikai és művészeti elitjének több tagja sértőnek és szélsőségesnek bélyegezte, inkább betiltották a közzétételt.

Armando Iannucci filmjének világpremierje szeptemberben volt, a vígjáték középpontjában pedig a diktátor 1953-as halála utáni hatalmi harcok állnak. Nyikita Hruscsovot Steve Buscemi, Georgij Zsukovot Jason Isaacs, Joszif Sztálin fiát pedig Rupert Friend alakítja. 

Az orosz kulturális minisztérium szerint a film forgalmazását azután törölték, hogy megállapították: „a benne szereplő információk terjesztését tiltják az orosz törvények”. A terjesztés egyébként is limitált lett volna csütörtöktől, a Volga Film helyi forgalmazónak pedig 18+-os korhatárbesorolást sikerült csak elérnie rá. Ugyan azoktól az orosz kritikusoktól, akik korábban látták, pozitív értékeléseket kapott, konzervatív közéleti figurák azonnal tiltakozni kezdtek a bemutatása ellen, Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszter pedig hétfőn privát vetítést szervezett a kormány képviselői, illetve filmrendezők számára. A parlament alsóházi kulturális bizottságának helyettes vezetője, Jelena Drapeko ezután az RBK híroldalnak úgy nyilatkozott, hogy soha életében nem látott semmit, ami „ennyire gusztustalan” lett volna. 

A vetítés után huszonketten írták alá a Megyinszkijnek szóló levelet arról, hogy törölje a bemutatót, és vizsgálják meg, nem sértett-e a film bármilyen törvényt. A petíciózók között van az 1994-es Csalóka napfényt rendező Nyikita Mihalkov, illetve Zsukov marsall lánya, Era is. A levél állítása szerint a film gúnyt űz Oroszország történelméből, és „befeketíti azon állampolgárok emlékét, akik legyőzték a fasizmust”. Az aláírók állítása szerint továbbá az előzetesben is sértő módon használták fel az orosz nemzeti himnuszt.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.