Újabb magyar Oscar-díj! A Mindenki nyert!

Grund,

2017. február 27., hétfő 02:37, frissítve: kedd 16:55

Idén Deák Kristóf Mindenki című kisjátékfilmjéért szurkolhattunk, amely nem mellesleg az Oscar-díj alapítása óta az első magyar jelölés a Legjobb élőszereplős rövidfilmek kategóriájában. 

Mindenki

A film egy kislányról, Zsófiról szól, aki új iskolába kerül. A suli kórusát egy ambícióktól fűtött tanár (a Jászai-díjas színművész, Szamosi Zsófia alakításában) irányítja, aki a legjobb kórust szeretné kinevelni. A gyerekek viszont csak énekelni szeretnének, és ez előbb-utóbb összeütközéshez vezet. Zsófit és új barátnőjét két gyerek színész, Gáspárfalvi Dorka és Hais Dorottya alakítja. Producere a rendező mellett Udvardy Anna volt. A Mindenki korábban Tokióban és Chicagóban nyert fesztiváldíjakat, sőt Berlinben is díjazták, ami lehetővé tette, hogy az Oscarért is indulhasson.

 
A Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola énekkarának tagjai, az Oscar-díjas Mindenki című kisfilm szereplői az iskolában, az Oscar-gála éjszakáján
Fotó: Kallos Bea / MTI
 

 

És az alkotás minden álmot és várakozást beváltott: Deák Kristóf huszonöt perces filmje ugyanis díjra váltotta a jelölést.

Ez az elismerés történetének negyedik magyar Oscar-díja A légy, a Mephisto és a Saul fia után. Deák Kristóf a feleségének, a szüleinek, a stábnak és természetesen a gyerekeknek köszönte meg a díjat, majd hangsúlyozta, a gyermekek a boldogabb jövő kulcsai, ők tehetik jobb hellyé a világot. Neveljük úgy őket, hogy büszkék lehessünk rájuk – mondta a rendező.

– Titkon számítottunk rá, de hatalmas, hogy a film eljutott idáig, már ez is csoda. Iszonyatosan örülünk neki, de erre az elkövetkező napokban eszmélünk majd rá igazán, mennyire. Mindenkinek köszönjük, aki részt vett a munkálatokban, és idáig tolták el a filmet – értékelte a sikert Csillag Manó. A Mindenki vágóját az eseményt közvetítő Duna szólaltatta meg közvetlenül a gála végén. „Érdekes kérdés, hogy a győzelem mennyire változtatja majd meg a dolgokat. Eddig a szakmáról szólt az életünk, s nem tudjuk, ez mire elég a jövőre nézve, hisz az első jelölésünk és győzelmünk” – mondta Csillag Manó, aki arról is beszélt, hogy a nevezés után már voltak megkeresések. A díjátadóra meghívott stáb még egy napot lesz amúgy Los Angelesben, majd utána hazarepülnek Magyarországra.

A 89. Oscar-gála nyertesei:

 • Legjobb rövidfilm: Mindenki
 • Legjobb film: Holdfény
 • Legjobb férfi főszereplő: Casey Affleck (A régi város)
 • Legjobb női főszereplő: Emma Stone (Kaliforniai álom)
 • Legjobb idegen nyelvű film: Az ügyfél
 • Legjobb animációs film: Zootropolis – Állati nagy balhé
 • Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershalalhashbaz Ali (Holdfény)
 • Legjobb női mellékszereplő: Viola Davis (Fences)
 • Legjobb dokumentumfilm: O.J.: Made in America
 • Legjobb rendező: Damien Chazelle (Kaliforniai álom)
 • Legjobb eredeti filmzene: Kaliforniai álom
 • Legjobb eredeti forgatókönyv: A régi város
 • Legjobb eredeti dal: City Of Stars (Kaliforniai álom)
 • Legjobb adaptált forgatókönyv: Holdfény
 • Legjobb operatőr: Linus Sandgren (Kaliforniai álom)
 • Legjobb jelmeztervezés: Colleen Atwood (Legendás állatok és megfigyelésük)
 • Legjobb animációs rövidfilm: Szalonka
 • Legjobb vizuális effektusok: A dzsungel könyve
 • Legjobb vágás: John Gilbert (A fegyvertelen katona)
 • Legjobb rövid dokumentumfilm: The White Helmets
 • Legjobb hangvágás: Sylvain Bellemare (Érkezés)
 • Legjobb látványtervezés: David Wasco, Sandy Reynolds-Wasco (Kaliforniai álom)
 • Legjobb smink: Alessandro Bertolazzi, Christopher Allen Nelson, Giorgio Gregorini (Suicide Squad – Öngyilkos osztag)
 • Legjobb hangrögzítés: Kevin O'Connell, Andy Wright, Peter Grace, Robert Mackenzie (A fegyvertelen katona)

A Kaliforniai álom tehát hat, a Holdfény három, a Fegyvertelen katona és A régi város pedig két díjat kapott.

Bő két órával azelőtt, hogy Deák Kristóf átvette volna az Oscar-díjat, közép-európai idő szerint hétfő hajnali 2 óra 30 perc körül Justin Timberlake énekes-színész rövid performanszával vette kezdetét a kaliforniai Los Angelesben a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia 89. alkalommal megrendezett díjátadója, ahol az előző év filmjeit és az azokat készítő filmeseit részesítették elismerésben. Az Oscar-gála helyszíne ezúttal is a Hollywood Boulevard-on álló Dolby Színház volt. A gála központi tematikája a „filmek, amelyek inspiráltak bennünket” volt. Régi klasszikus alkotásokra, a filmművészet nagyjaira emlékeztek egész este. Elsőként Jackie Chant emelték ki, a harcművész-színész-rendezőről Vince Vaughn színész beszélt.

Rossz győztest hirdettek ki

A legjobb film díját Faye Dunaway és Warren Beatty, a Bonnie és Clyde főszereplői adták át. A legendás alkotás idén ünnepli az 50. évfordulóját, a gála szervezői ezzel a gesztussal tisztelegtek a film előtt. És úgy tűnt, ezt a díjat is behúzta a Kaliforniai álom, ám később kiderült: az est egy hatalmas bakival zárult, Warren Beatty ugyanis rossz nevet olvasott fel. Nem a Kalifroniai álom, hanem a Holdfény kapta a legjobb film díját. Az először bemondott díjazottak már a köszönőbeszédüket fogalmazták, amikor egy kisebb kavarodás támadt a háttérben, és egyszer csak kiderült, hogy tévedés történt. A Kaliforniai álom producere jelentette be, hogy nem ők nyertek. – Nem tudom, mi történt – mondja Jimmy Kimmel. Az elképesztő hibára senki nem adott magyarázatot, valószínűleg valahogy Emma Stone színésznői díjának borítéka került Warren Beatty kezébe, aki felolvasta a film címét. Végül a Kaliforniai álom készítői levonultak, és feljöttek a színpadra a Holdfény alkotói, akik egy darabig azt hitték, ez csak valami vicc, de újabb csavar már nem volt az esten, ők vihették haza a díjat.

A Financial Times úgy tudja, a PwC vétett hibát: amellett, hogy ők számolják a szavazatokat, a könyvvizsgáló és gazdasági tanácsadó cég adja a nyertest hirdető kezébe a borítékot.

A legjobb férfi főszereplő Oscarját a tavalyi női főszereplő kategória díjazottja, Brie Larson adta át, a nyertes pedig Casey Affleck lett A régi városban nyújtott alakításáért. A színész egy másik jelöltnek, Denzel Washingtonnak is megköszönte a díjat, aki az egyik első példaképe volt, mint mondta.

A legjobb női főszereplőnek járó Oscart Leonrado DiCaprio nyújtotta át, méghozzá Emma Stone-nak, a Kaliforniai álom főhősének. Ez volt a film hatodik elismerése.

 
Emma Stone átveszi a legjobb női főszereplőnek járó díjat Leonardo Di Capriotól
Fotó: Kevin Winter / AFP
 

Alicia Vikander, a tavalyi női győztes (A dán lány) adta át a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájának díját. A jelöltek Mahershalalhashbaz Ali, a Holdfény; Jeff Bridges, a Hell or High Water; Lucas Hedges, A régi város (Manchester by the Sea); Dev Patel, az Oroszlán és Michael Shannon, az Éjszakai ragadozók című filmekért. A díjazott pedig Mahershalalhashbaz Ali lett. Nem meglepő a döntés, szinte minden előrejelzés őt hozta ki győztesnek. A muszlim színész köszönőbeszédében megemlítette, hogy egy hete született gyermeke.

A legjobb női mellékszereplő díját Mark Rylance, a férfi kategória tavalyi győztese adta át, az Oscart Viola Davis kapta, a Fences című filmért.

 
Viola Davis színésznő a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-szobrocskájával
Fotó: Frederic J. Brown / AFP
 

A legjobb eredeti forgatókönyv díját Kenneth Lonergan vehette át Ben Afflecktől és Matt Damontől. Az író A régi városért kapta a díjat, vagyis beelőzte a Kaliforniai álom című alkotást. A legjobb adaptált forgatókönyv Barry Jenkins és Tarell Alvin McCraney munkája, a Holdfény lett. A legjobb rendezésért járó díjat 2017-ben Damien Chazelle, a Kaliforniai álom alkotója kapta.

A legjobb dokumentumfilm díját A számolás joga című film főszereplői adták át. Színpadra lépett Katherine Johnson is, aki a NASA űrprogramjának egyik kutatója volt, az afroamerikai hölgy munkája nélkül az űrutazás aligha jöhetett volna létre úgy és akkor, ahogy végül megvalósították. Többek közt az ő történetét meséli el A számolás joga. Az Oscart az O.J Simpson-ügyet, a volt felesége és annak új barátja meggyilkolásával vádolt, majd felmentett egykori amerikai focis életét feltáró O.J.: Made in America című alkotásért Ezra Edelman és Caroline Waterlow kapta.

Ellenálltak a társadalmi igazságtalanságoknak

A legjobb hangvágás díját Sylvain Bellemare kapta, az Érkezés című sci-fiért. A legjobb hangkeverés díját pedig A fegyvertelen katona stábjának, Kevin O'Connellnek, Andy Wrightnak, Robert Mackenzie-nek és Peter Grace-nek ítélték.

Tavaly a legjobb idegen nyelvű film díjának kiosztása előtt szoríthattunk leginkább, ám idén ebben a kategóriában nem volt magyar alkotás. Az egyik esélyes, Az ügyfél rendezője, Aszhar Farhadi nem vett részt a gálán, így tiltakozva Donald Trump beutazási tilalma ellen. Az iráni rendezőt először kitiltották Amerikából, majd kiderült, mégis ott lehetne a Los Angeles-i gálán, ám ekkor már ő maga döntött úgy, nem utazik.

 
Aszhar Farhadi
Fotó: Atta Kenare / AFP
 

A díjat Charlize Theron és az ő kamaszkori ikonja, Shirley MacLaine adta át (ismét csak az inspiráció jegyében). A legjobb idegen nyelvű film Az ügyfél lett. Tiszteletem jeléül maradtam távol – üzente Farhadi. Az iráni rendező 2012 után másodszor kapta meg az Oscart (akkor a Nader és Simin – Egy elválás története című filmjéért).

Falak, amelyek elválasztanak minket

A legjobb animációs rövidfilm díját a Piper (Szalonka) című alkotásért Alan Barillaro és Marc Sondheimer kapták. A legjobb egész estés animáció pedig a Zootopia lett, Byron Howard, Rich Moore és Clark Spencer vehették át a díjat. Ebben a kategóriában jelölték A vörös teknős című animációt is, amelynek jó része Kecskeméten készült. A szekció két díját Gael Garcia Bernal mexikói színész-rendező adta át, és a reflektorfényt kihasználva azt is kijelentette: „Mexikóiként és emberi lénykényt ellene vagyok minden olyan falnak, amely elválaszt minket.” Bernal ezzel az új elnök tervére reflektált, amely szerint az Egyesült Államok teljes határzárt épít ki a déli, Mexikóval közös határszakaszán, amelyet az amerikai sajtó csak mexikói falként emleget.

A legjobb látványtervezés díját a Kaliforniai álom alkotói kapták. Sandy Reynolds-Wasco és David Wasco férj és feleségként vehették át az elismerést. Ilyenre, vagyis hogy egy házaspár egyszerre kapja meg az Oscart, még nem volt példa a díj történetében.

A következő díj a legjobb vizuális effektek díja volt, amit nem meglepő módon A dzsungel könyvéért Robert Legato Adam Valdez, Andrew R. Jones és Dan Lemmon kaptak. 

A legjobb vágás díját Seth Rogan és Michael J. Fox adta át. A Parkinson-kórban szenvedő színészt óriási taps fogadta a teremben, mindenki talpon volt, úgy ünnepelték a Vissza a jövőbe sztárját. A legjobb vágó John Gilbert lett A fegyvertelen katonáért.

A legjobb rövid dokumentumfilm díját The White Helmets című film alkotói, Orlando von Einsiedel és Joanna Natasegara kapták. A munka a szíriai fronton szolgálatot teljesítő önkénteseket mutatta be.

A legjobb zene díját Samuel L. Jacksontól Justin Hurwitz vehette át a Kaliforniai álomért. A legjobb eredeti betétdal elismerését Scarlett Johansson adta át, és ezt is a Kaliforniai álom kapta, a City of Stars című szerzemény alkotói: Justin Hurwitz, Benj Pasek és Justin Paul.

A legjobb jelmez és smink díját Kate McKinnon és Jason Bateman adta át. És egy kisebb meglepetésre  a Suicide Squad – Öngyilkos osztag csapata, Alessandro Bertolazzi, Giorgio Gregorini és Christopher Nelson kapta a legjobb sminkért és hajért járó Oscart. A legjobb jelmez díját Colleen Atwood kapta a Legendás állatok és megfigyelésük című filmért.

Politika és okos, csípős humor: Jimmy Kimmel megalapozta az estét

Jimmy Kimmel először vett részt a gálán – mondta, és valószínűleg utoljára, tette hozzá gyorsan. A gála házigazdája civilben komikus, esti beszélgetős műsort vezet az ABC csatornán. Kimmel minden jelöltet sorba vett, és mindenkihez volt egy kedvesen cinikus szava.

Nyitóbeszédében szépen megalapozta az éjszaka alaphangját azzal, hogy gyorsan megjegyezte, „220 olyan országban nézik a műsort, ahol utálnak most minket”. A komikus már az elején is folyamatosan adagolta a finom, ám stílusában visszafogott oda-odaszúrásokat, csípős megjegyzéseket. „Az emberek mindig azt mondják nekem, no, itt az idő, hogy összehozzuk az embereket. Hogy itt az idő egyesíteni Amerikát, de hadd szögezzek le valamit így az elején: én erre nem vagyok képes. Amúgy is egyetlen rettenthetetlen ül ma ebben a teremben, és valószínűleg ezt ő sem tudja megcsinálni” – mondta Kimmel, majd kimutatott a közönségben helyet foglaló Mel Gibsonra, utalva a kijelentései miatt korábban ugyancsak többször rasszistának, antiszemitának titulált színészre, aki egyébként a Rettenthetetlenben alakította az angolokkal szembeni skót felkelés egyik vezető alakját, William Wallace-t. Majd még gyorsan hozzátette: „Mel, jól nézel ki, azt hiszem, a szcientológia működik.”

Kimmel pozitív üzenet gyanánt felvetette: „Minden ember szenteljen egy percet annak, hogy találjon egy olyan ismerőst, akivel nem értenek egyet, és elegyedjenek mindenképp pozitív hangulatú csevejbe, hogy így tegyük naggyá Amerikát”. A komikus ezt egy csípős megjegyzéssel folytatva utalt a tavalyi Oscar-díjátadóra, amit az uralt, hogy kevés a színes bőrű meghívott, díjazott (#OscarSoWhite), s leszögezte, az a probléma eltörpül a jelenlegi helyzethez képest, s ezért szeretne köszönetet mondani Trump elnöknek.

Nem hagyta ki, hogy ne utaljon s mutasson ki Meryl Streep színésznőre, aki az idei Golden Globe-díjátadón már nekiment Trumpnak, ám sokan jelezték azt is, hogy a színésznő egy félreértelmezett esetet kiragadva ugrott az elnöknek, így kritikája igencsak félresikerült. Trump egyébként viszontreakciójában többek között nem túl jelentős színésznőnek nevezte Streepet, s Kimmel ezt kifigurázva mondott neki ezúttal köszönetet a „sok lehangoló és túlértékelt alakításáért”, nem kis kuncogást kiváltva a résztvevőkből.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.