Sajátos ízt kap az izlandi horror

2017. november 8., szerda 17:21, frissítve: szombat 23:10

Feltehetően a legtöbben bajban lennének, ha az izlandi filmművészet sajátosságairól kellene számot adniuk. Az északi szigetország zenéjét még csak-csak ismerjük: Björk csodálatos dalainak éppúgy lelkes rajongótábora van, ahogy a Sigur Rós és a Sólstafir tízperces, progos-posztrockos számainak. De mi a helyzet az izlandi filmekkel, túl a 101 Reykjavíkon, a különös atmoszférán és a szokatlan hangzású neveken? (Innen is köszöntjük Anna Gunndís Gudmundsdóttir vagy épp Sara Dögg Ásgeirsdóttir munkásságát!)

A múlt héten debütált a magyar mozikban Óskar Thór Axelsson legújabb horrorfilmje, a Emlékszem rád, ami alapján közelebbi képet kaphatunk a helyi tendenciákról is. A rendező öt évvel ezelőtti filmje, az Éjsötét játszma már eljutott hozzánk: a drogmaffiát középpontba állító krimi Nicolas Winding Refn filmjeire hajazott. Nem csoda, hisz az alkotás egyik vezető producere is a dán filmes volt.

Az Emlékszem rád (Ég man thig) már a mostanság divatos horrorokból merít, amelyek nagyjából mind a Paranormal Activity köpönyegéből bújtak elő, és a Démonok között óta kaptak új lendületet. Nem mintha James Wan filmje után túl nagy hatást tudnának ezek már kifejteni, Annabelle baba ide vagy oda.

Axelsson filmje is küszködik azzal, hogy a váratlan hangokkal és hirtelen felbukkanó rémekkel igyekszik ijesztgetni, de a „jump scare” technika ma már csak arra jó, hogy a támla helyett a kényelmesebb karfán keressünk menedéket.

Szuperplán hírlevél

Hírlevél fimkritikákkal és filmes cikkekkel a mozi szerelmeseinek.

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az Emlékszem rád viszont szerencsére nem merül ki ennyiben, és hozzátesz egy olyan jellegzetesen helyi ízt, ami elviszi a hátán a produkciót. Az izlandi közegben mindenképp hitelesek mind a kietlen tájak, ahol kilométereken belül se térerő, se egy lélek, csak a végtelen hideg és az egyre inkább erőre kapó halottak-démonok-szellemek.

A sztori Yrsa Sigurdardóttir regényére épül, és egyszerre két szálat mozgat, így a feszültség végig fennmarad azt illetően, hogy az amúgy jól ismert halott gyerekes kísértethistória szálai hol futnak össze. Ennek kapcsán ráadásul egy váratlan meglepetésben is részünk lesz. Mikor már azt hinnénk, az Emlékszem rád nem fog tudni újat húzni, egy egyszerű lépéssel felülírják a korábban látottakat, így végül korrekt és egyedi moziélménnyel leszünk gazdagabbak.

A film szereplői máskülönben nemcsak a helyi mozi sztárjai. Jóhannes Haukur Jóhannessont láthattuk már izlandi komikus road movie-ban (Bakk, 2015) vagy épp vígdrámában (Thetta Reddast, 2013), ezek mellett felbukkant a Trónok harcában és az idei Atomszőkében. Érdemes megismerkedni a korábbi filmjeivel is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.08.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.