Spike Lee és az első Amazon-játékfilm

kgy

2016. január 8., péntek 14:00, frissítve: péntek 14:14

Spike Lee Chi-Raq című filmjével elkezdte filmgyártói működését az Amazon kereskedelmi áruház. Az amerikai kritikusok egy része a 2015-ös év egyik legjobb filmjeként ünnepelte az amerikai kult-rendező új alkotását, aki a chicagói bandaerőszakról egy antik görög dráma átiratán keresztül beszélt, többek között Samuel L. Jackson, Wesley Snipes és Angela Bassett főszereplésével.

Tavaly januárban két Golden Globe-díjat nyert a Transparent című sorozat – a legkevésbé azon kapta fel a fejét a szakma, hogy a széria történetében egy Los Angeles-i háromgyerekes apa nyilvánosságra hozza sötét titkát, miszerint transznemű. A szenzációt sokkal inkább az okozta, hogy a sorozat a világ vezető online kereskedelmi áruházának, az Amazonnak a gyártásában készült. Az Amazon évek óta nagy erőfeszítéseket tesz tartalomszerzésre, és egy ideje már megfújta a harci kürtöt a Netflixszel szemben is, amely az Egyesült Államok után már világszerte sikeresen folytat online tartalomszolgáltatást. Utóbbi olyan díjnyertes sikersorozatokat készített, mint a Narancssárga az új fekete és a Kevin Spacey fémjelezte Kártyavár.

Az Amazon a 72. Golden Globe-on elért sikere után egyre-másra állt elő megdöbbentő hírekkel. Előbb bejelentették, hogy nekik készíti el élete első tévésorozatát Woody Allen, majd közölték, hogy játékfilm-készítési ambícióik töretlenek, és 2015-ben mintegy tucatnyi alkotás gyártásával beállnak a filmstúdiók táborába. Meghirdették a nyitott ajtók elvét, az Amazon Studios honlapjának főoldalán most is olvasható, hogy bárki bekopogtathat hozzájuk ötlettel, forgatókönyvvel.

És ha még ez sem volna elég, nyáron az is kiderült, nem más, mint Spike Lee készíti el az Amazon Studios első játékfilmjét. A Chi-Raq ráadásul címével mindjárt botrányt kavart: az amerikai szlengben ugyanis a Chiraq pejoratív mozaikszó, összevonása Chicagónak és Iraknak, és arra utal, hogy Chicago bizonyos részein a fegyveres erőszak olyan mértéket ölt, mintha egy iraki háborús övezetben járna az ember. Spike Lee mindenkit igyekezett megnyugtatni, hogy az áthallás a véletlen műve, s új filmje az antik görög dráma, Arisztophanész Lüszisztatéjának kortárs átirata. A film ettől még a chicagói bandaerőszakról szól, és meglehetősen véres, ahogy azt a közönség is megtapasztalhatta a decemberi mozibemutatón.

Az Amazon Studios ugyanis először mozikba küldte első játékfilmjét, amit a kritikusok jelentős része a rendező legjobb filmjének nevezett a 2002-es Az utolsó éjjel óta. A New Yorker szerint az év filmje a Chi-Raq, de többek között a Forbes is az év egyik legjobbjaként emlegette az egyébként sztárokban sem szűkölködő, Samuel L. Jacksont, Wesley Snipes-t és Angela Bassettet felvonultató mozit. A limitált mozipremier az Egyesült Államokban 2,5 millió dollárt fialt, most pedig 10 dolláros kölcsönzési díj fejében bárki megtekintheti a webáruház felületén keresztül. Az Amazon ezzel a stratégiával bennfentesek szerint rövid időn belül meghatározó szereplője lehet a független játékfilmkészítésnek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.07.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.