Újra botrány lett Marlon Brando erőszakolós jelenetéből

2016. december 4., vasárnap 10:12, frissítve: vasárnap 10:30

Egy a napokban előkerült 2013-as interjúban Bernardo Bertolucci olasz filmrendező bevallotta, hogy az Utolsó tangó Párizsban című film forgatásán szövetkeztek Marlon Brandóval Maria Schneider színművész ellen. Az 1972-ben bemutatott, és a szexualitás nyílt ábrázolása miatt hatalmas botrányt kiváltó film egyik jelenetében a 48 éves Brando megerőszakolja Schneidert, a rendező pedig, mint elmondta, szerette volna, ha a 19 éves főszereplője úgy reagál, „mint egy lány, nem mint egy színművész”.

Ennek érdekében a rendező és Brando nem mondta el Schneidernek, hogy mi történik majd a felvétel során. Bertolucci hozzátette, a 2011-ben elhunyt Schneider a forgatás után soha többé nem volt hajlandó találkozni vele, annyira meggyűlölte.

A jelenetről a rendező elmesélte, hogy épp reggeliztek Brandóval, a díszletek között a földön. „Volt ott bagett, volt vaj, mi pedig egymásra néztünk, és szavak nélkül is tudtuk, mit akarunk” – fogalmazott Bertolucci. A jelenetben végül Marlon Brando a vajat síkosítóként használta fel, majd megerőszakolta a lányt. A rendező elmondta, szégyellte magát, de nem sajnálja az esetet.

A halála előtt Maria Schneider egy interjúban hangsúlyozta, megalázva érezte magát a forgatás során. „Mint akit egy kicsit tényleg megerőszakolt a rendező és a Brando.” Hozzátette, a felvételek végeztével a színész sosem kért tőle bocsánatot.

Az Elle magazin által előásott interjú után Hollywood egy emberként hördült fel, egymást érik a sztárok dühös hozzászólásai a közösségi médiában.

Szuperplán hírlevél

Hírlevél fimkritikákkal és filmes cikkekkel a mozi szerelmeseinek.

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

„Mindenkinek, aki szereti ezt a filmet: azt nézitek, amint egy 19 éves lányt megerőszakol egy 48 éves férfi. A rendező előre eltervezte a támadást. Undorodom” – írta a Twitteren Jessica Chastain amerikai színművész.

Evan Rachel Wood szerint az eset szívfacsaró és felháborító. ƒ„Ezek ketten beteg emberek, amiért azt gondolták, mindez teljesen rendben van.” A színművész korábban a Rolling Stone magazinnak arról beszélt, ő is többször esett szexuális erőszak áldozatául.

A szintén amerikai Chris Evans, az Amerika kapitány sztárja azt írta a Twitteren, soha többé nem tudja ugyanúgy nézni Bertolucci és Brando filmjeit, mint eddig.

A Selma című film rendezője, a nők jogaiért gyakran felszólaló Ava DuVernay hangsúlyozta, rendezőként fel tudja fogni, ami történt, nőként azonban megrémíti, undorítja és feldühíti az eset.

A 2004-ben elhunyt Marlon Brandót egyébként a botrányfilmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték 1973-ban, ám az elismerést végül Jack Lemmon kapta meg. 

 

 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.