Újra nagyvásznon látható a Casablanca

2016. szeptember 20., kedd 09:03, frissítve: kedd 10:32

Hollywood hőskorának egyik legendás alkotása, az 1942-ben készült Casablanca visszatér a mozitermekbe. Kertész Mihály alkotását Ingrid Bergman és Humphrey Bogart igéző játéka tette emlékezetessé.

Minden idők egyik legszebb szerelmes filmje a második világháborúban, a kollaboráns francia Vichy-kormány által ellenőrzött marokkói Casablancában játszódik. A filmnek a rendező személye mellett más magyar vonatkozása is van: Ugarte szerepét Peter Lorre (eredeti nevén: Löwenstein László) alakította. Magyarországon született, de megszökött otthonról, Németországban, Angliában majd az Egyesült Államokban filmezett, dolgozott például Alfred Hitchcockkal is.

Carl figuráját S. K. Sakall, azaz Szőke Szakáll, más néven Gerő Jenő formálta meg, aki Gärtner Sándor néven született. Népszerű kabarészerző és kedvelt komikus hős volt, játszott színpadon és filmekben is. 1938-ban Hollywoodban telepedett le, ahol figyelemre méltó színészkarriert futott be annak ellenére, hogy nem is beszélt angolul.

A Casablanca 1944-ben nyolc jelölésből megkapta a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb forgatókönyv díját is. A kritikai visszhangja azonban nem volt ennyire pozitív. Umberto Eco például így értekezett róla: „a Casablanca az esztétika vagy az igényes kritika mércéjével mérve igencsak szerény film. Összeollózott képregény, lélektani hitelességét tekintve fölöttébb gyenge lábakon áll, minden észszerű ok nélkül halmozza egymásra a hatásvadász jeleneteket […] A Casablanca ezer meg ezer más filmből vett idézet. Illatfelhőként hordoz maga után szituációkat, amelyeket a néző rögtön belelát, észre sem véve, hogy más filmekből valók. […] Mikor minden őstípus szemérmetlenül beront a színre, homéroszi mélységek nyílnak. Két klisé nevetséges. Száz klisé megható.”

A kultikus alkotás most a Pannonia Entertainment jóvoltából – amely korábban olyan filmeket vitt ismét nagyvászonra, mint az Alien-széria első két része, a 2001: Űrodüsszeia, a Volt egyszer egy vadnyugat, a Vissza a jövőbe, a Keresztapa, a Ben-Hur és a Terminátor – újra látható lesz a hazai mozikban, digitálisan restaurált kópiáról, méghozzá eredetei nyelven, magyar felirattal.

A film díszbemutatóját ma este tartják a budapesti Puskin Moziban, szeptember 22-étől egyebek között Szegeden, Pécsett, Szolnokon, Kaposváron és Miskolcon is látható lesz. A vetítési helyszínek teljes listája itt megtalálható.

 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.