Wunder Judit filmje nyerte a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált

2017. június 25., vasárnap 15:47, frissítve: hétfő 22:39

Wunder Judit diplomafilmje, a Kötelék kapta az idei, 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) nagydíját. A rendezőnő tavaly végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, azóta szabadúszó animátorként, látványtervezőként dolgozik. Ő volt az Oscar-díjas rövidfilm, a Mindenki látványtervezője is. A szombat esti díjátadón nem tudott jelen lenni, így az elismerést a Kötelék egy másik alkotója, Bertóti Attila vette át. A nagybányai születésű, 32 éves filmesnek nem ez volt az egyetlen jelenése a színpadon: Somhatalom című rövidfilmje a zsűri dicséretében részesült. (Ahogy Zángó Fruzsina műve, az Ébredés is.)

A rövidfilmes indulók között volt többek közt Jankovics Marcell és a Balázs Béla-díjas Keresztes Dóra munkája is, de a díjakat jellemzően a fiatalabb generáció képviselői vitték el. A Filmkritikusok Díját, amelynek zsűrijében jelen cikk szerzője is ott volt, Dell’Edera Dávid Balkon című rövidfilmje kapta. A Gyermekzsűri a 28 éves Király Krisztián A körömágyszaggatóját, a Diákzsűri a Csak színház és más semmit, valamint a Love-ot díjazta. Utóbbi bizonyult a legjobb rövidfilmnek is, rendezője, Bucsi Réka a Symphony no. 42. után ismét nagyot tudott dobni.

A legjobb magyar tévésorozat a Koós Árpád, illetve Klingl Béla rendezte Hunor lett. A 3D-s film főhőse egy magyar szuperhős, aki a rendszerváltás után rokkantnyugdíjasként kénytelen élni mindennapjait. A legjobb alkalmazott animációnak Ertsey Donát munkája bizonyult: Till Attila Tiszta szívvel című filmjének animált eleje- és végefőcímét készítette el. A diákfilmek közül Orosz Tina vihette haza az elismerést A 13. királylánnyal. A fesztivál közönségdíjasa Claude Barrastól az Életem Cukkiniként lett.

Az európai versenyprogram legjobb egész estés műveként A vörös teknőst díjazták. – Meseként és az életről szóló allegorikus történetként is értelmezhető volt – fejtette ki értékelésében Divinyi Réka zsűrielnök. Michael Dudok de Wit Oscar-jelölt filmjén kecskeméti animátorok is dolgoztak. – A Kecskemétfilmnél végzett munka a legmagasabb színvonalú – mondta el tavalyi interjúnkban a rendező, aki részt is vett az idei fesztiválon, bár a díjátadóig már nem tudott maradni. Több elismerést kapott a Schuh-Lachauer páros filmje, a Lázadó rímek 1. is. Roald Dahl művének adaptációja a legjobb európai tv-speciál lett, de megkapta az Országos Diákzsűri díját is a KAFF-fal párhuzamosan futó 10. Európai Animációs Játékfilm és TV-Film Fesztiválon. A diákok megosztották az elismerést, és díjazták A levágott kezű lány című egész estés alkotást is.

– Én a történetmesélő animációt képviselem, a sztorihoz keresem mindig az adekvát formát – fejtette ki lapunknak a díjátadó után Bertóti Attila. A fiatal animációs rendező első nagyobb dobása a 2009-es Ariadné fonala volt, melyet az idei életműdíjas Buglya Sándor szerepeltetett is az elmúlt évtizedek emlékezetesebb darabjait egybegyűjtő válogatásában. Vácz Péter rendező munkatársaként dolgozott továbbá Bertóti az utóbbi évek egyik legnépszerűbb animációs rövidfilmjén, a Nyuszi és őzön. Idei díjazott munkáiról kifejtette: a Somhatalom rövid gyermekfilm, Miklya Zsolt versének zenés átültetése, mely a MOME kortárs versadaptáció-sorozatának keretében készült. Wunder Judit diplomafilmjén pedig vezető animátorként, layoutosként dolgozott. A Kötelék egy különös kapcsolat krónikája: egy fiatal nő csillapítaná magányát egy macskaárnyalak társaságában, de nem szűnik félelme az egyedülléttől, ezúttal már elszakadástól. – Judit egyike a MOMÉ-ról kikerült fiatal rendezőnőknek, akiknek nagyon erős, egyéni hangjuk van – mondta Bertóti. Saját filmjei kapcsán viszont úgy érzi, még nincs kikristályosodott hangja, keresi ezt, és filmről filmre igyekszik megtalálni a történethez passzoló eszközöket.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.26.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.