Zaklatták Judy Garlandot az Óz forgatásán

2017. február 8., szerda 22:40, frissítve: csütörtök 03:23

Zaklatták, fogdosták Judy Garland színésznőt az Óz, a csodák csodája 1939-es forgatása alatt – számolt be róla a The Guardian. Mindezt a színésznő volt férje, Sid Luft írta meg a posztumusz megjelent memoárban, a Judy and I: My Life With Judy Garlandban.

Lerészegedtek minden éjjel, nőket terrorizáltak

A filmben Dorothyt (Judy Garland) és kutyáját, Totót a pöttömök segítik útjuk során. A valóságban azonban az őket alakító férfiak nem voltak épp olyan jó szándékúak, mint a filmben: „negyvenesek vagy még idősebbek voltak. Azt hitték, mert olyan kicsik, mindent megúszhatnak” – olvasható a könyvben.

A Pöttömföldön (Munchkinland) élőket alakító férfiakat már régóta vádolták azzal, hogy nem megfelelően viselkedtek a forgatás során. Garland 1967-ben arról beszélt, hogy „kissé részegek voltak”, „berúgtak minden éjjel, aztán a rendőröknek kellett összeszedegetniük őket lepkefogó hálóval”. Garland állítólag még randizni is elment az egyik férfival, aki, mikor a nő megjelent édesanyjával, úgy reagált: „pompás, két nőcske egy áráért”.

A gyáva oroszlánt játszó színész, Bert Lahr is megerősítette, hogy gond volt a pöttömöket életre keltő kis növésű férfiakkal. „Sok pöttöm valóban abból élt, hogy koldult, prostituáltakat futtatott, és árulta a testét” – mondta Lahr. Szerinte ráadásul a kis növésű férfiak a késekkel is kiválóan bántak. A producer, Mervyn LeRoy továbbment, olyan sokkoló részleteket elárulva: a forgatások befejezése után a törpe szereplők orgiákat rendeztek a hotelszobákban, és minden emeletre ki kellett hívni a rendőröket.

Toto kutya is többet keresett a kis növésű férfiaknál

A színészek fizetése is vita tárgyát képezte. Míg a filmkészítők heti több száz dolláros bérről beszéltek, Jerry Maren színész állította, ennél jóval kevesebb pénzről volt szó. „Hát hogy részegedj le heti ötven dollárból?” – tette fel a nyilván költői kérdést. Maren állította, csak két német színésszel volt gond, akik éjjel-nappal sört ittak, és nőket zaklattak. A The Munchkins of Oz szerzője, Stephen Cox írt egyébként arról 1989-es könyvében: még a Totót játszó kutya is többet keresett a kis növésű férfiaknál.

Szuperplán hírlevél

Hírlevél fimkritikákkal és filmes cikkekkel a mozi szerelmeseinek.

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Garland csupán tizenhét éves volt a film forgatása során. Sid Lufthoz 1952-ben ment hozzá, majd két gyermekük is született, mielőtt 1965-ben elváltak útjaik. A Frances Ethel Gumm néven született színésznő az Óz után szerepelt a Tavasz a Broadwayn (1941), a Találkozunk St. Louisban (1944), az Ítélet Nürnbergben (1961) és a Gyermeki várakozás (1963) című filmekben is. 1969-ben, negyvenhét éves korában vesztette életét. Luft évtizedekkel később, 2005-ben hunyt el.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.