A Fidesz-szavazókat sem érdekli a magyar foci

MN

2017. október 5., csütörtök 08:50, frissítve: csütörtök 12:45

Elhalványult mára a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság emléke. Akkor a magyar válogatott szereplése olyanokat is szurkolóvá tett, akik addig nem a futballrajongásukról voltak ismertek. Orbán Viktor kormánya az ország kvázi hivatalos sportágaként kezeli a labdarúgást, ám hiába ömlik a futballba a közpénz, hiába épülnek sorra a stadionok. A Republikon Intézet a 24.hu részére készített friss közvélemény-kutatása szerint még a miniszterelnök híveit sem izgatja különösebben a labdarúgás.

Orbán Viktor kormányzásának egyik kulcsterülete a sport, ám itteni lépéseit korántsem követik olyan lelkesedéssel támogatói, mint más területeken folytatott politikáját. A Fidesz-szavazóknak ugyanis mindössze a 22 százaléka mondja azt magáról, hogy követi és büszke a magyar futballra, 51 százalékukat viszont egyáltalán nem érdekli. Sőt még a köztudomásúan nemzeti érzelmű Jobbik-szavazóknak is csak a 21 százaléka vallja magát a hazai labdarúgás rajongójának.

A 24.hu következtetése szerint ez nem jó hír a Fidesznek, ha figyelembe vesszük, hogy a 2010-es választások előtt Orbán már világossá tette, rengeteg erőforrást mozgat majd meg, hogy nemzetstratégiai ágazattá emelje a sportot. Az irdatlan mértékű közvetlen és közvetett állami befektetések első számú célpontja a futball volt, ám a számok azt jelzik, nem sikerült még a saját választóik többségét sem az ügy mellé állítaniuk.

 

A szerkesztő ajánlja

Radványi Benedek

Burján Csaba: Amikor kijöttünk Phjongcshangba, korizni alig tudtam

Az aranyérmes gyorskorcsolyázót már az általános iskolában azzal cukkolták, hogy olimpiai bajnok lesz. Interjú.

B. Kovács Gergely

A magyar falu, ami kis túlzással a fél világnak készít fakanalat

Pedagógiai fenyítőeszköz, konyhai alapfelszerelés és a nemzeti minimum. Egy nógrádikum nyomában.

Szathmáry István Pál

Öt deka szerencse

Gyulai Líviusz a Székelyföldre keveredő olasz kőfaragókról, patkányinváziókról és egy befalazott motorbicikliről.

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.