A Fidesz-szavazókat sem érdekli a magyar foci

MN

2017. október 5., csütörtök 08:50, frissítve: csütörtök 12:45

Elhalványult mára a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság emléke. Akkor a magyar válogatott szereplése olyanokat is szurkolóvá tett, akik addig nem a futballrajongásukról voltak ismertek. Orbán Viktor kormánya az ország kvázi hivatalos sportágaként kezeli a labdarúgást, ám hiába ömlik a futballba a közpénz, hiába épülnek sorra a stadionok. A Republikon Intézet a 24.hu részére készített friss közvélemény-kutatása szerint még a miniszterelnök híveit sem izgatja különösebben a labdarúgás.

Orbán Viktor kormányzásának egyik kulcsterülete a sport, ám itteni lépéseit korántsem követik olyan lelkesedéssel támogatói, mint más területeken folytatott politikáját. A Fidesz-szavazóknak ugyanis mindössze a 22 százaléka mondja azt magáról, hogy követi és büszke a magyar futballra, 51 százalékukat viszont egyáltalán nem érdekli. Sőt még a köztudomásúan nemzeti érzelmű Jobbik-szavazóknak is csak a 21 százaléka vallja magát a hazai labdarúgás rajongójának.

A 24.hu következtetése szerint ez nem jó hír a Fidesznek, ha figyelembe vesszük, hogy a 2010-es választások előtt Orbán már világossá tette, rengeteg erőforrást mozgat majd meg, hogy nemzetstratégiai ágazattá emelje a sportot. Az irdatlan mértékű közvetlen és közvetett állami befektetések első számú célpontja a futball volt, ám a számok azt jelzik, nem sikerült még a saját választóik többségét sem az ügy mellé állítaniuk.

 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.