A Fradi-táborban jelentettek Knézy Jenőről

2017. október 4., szerda 17:21, frissítve: csütörtök 07:22

Bár a televíziós sportriporterek a szakmai-etikai normát betartva kínosan kerülik, hogy klubmérkőzések közvetítésekor bármelyik félnek szurkoljanak – kivéve persze, ha magyar csapat játszik külföldivel –, sokszor azonban kiderül a hangjukból, kiért repes a szívük. Idősebb Knézy Jenő kommentálása mellett elég volt egyetlen Fradi-meccset végignézni, hogy kiderüljön, a zöld-fehérek különleges szerepet játszanak az életében. Olyannyira, hogy huszonéves egyetemistaként a ferencvárosi B-közép kevésbé harcias részének egyik vezető személyisége volt.

Koós Levente blogger az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának iratai között több olyan dokumentumot is fellapozott, amelyben a Belügyminisztériumnak dolgozó besúgók a tartótisztjeiknek Knézy szerepéről írnak.

„A csoport jelenleg úgy néz ki, hogy nagyobb lesz, mint a régi. Még egyelőre nincs meg a vezetőjük, de úgy néz ki, hogy a rendesebb csoportban egy Jenő nevezetű kb. 20 éves, magas, intelligens fiú lesz a vezető”

– áll a Kovács István fedőnevű illető 1965. májusi jelentésében. A megelőző hónapokban az állambiztonság beszervezéssel, veréssel, bebörtönzésekkel sikeresen felszámolta a mindig lázadónak, jobboldali elhajlónak tartott Fradi-tábor harciasabb magját, így kerülhetett képbe Knézy és a békésebb hangadók. Kovács Csillag fedőnéven kapott társat ahhoz, hogy a húszéves ifjú bizalmába férkőzzenek, és jelentsenek róla.

„Jenő vezető szerepet töltött be, mivel ő vezényelte a különböző megnyilvánulásokat. A galeri tagjai igen nagy tisztelettel tekintenek rá, és mindenben követték utasításait. Eléggé intelligens, szerényebb és barátságosabb, a fiatalok közül inkább őhozzá húzott a nagyobbik rész”

– írták róla.

Az iratokból kiviláglik, hogy miután Knézy rájött, süteményosztás és intelligens beszéd helyett mások vadabb eszközökkel szeretnének vezető szerephez jutni a B-középben, egyre ritkábban járt össze a kemény maggal, végül elhagyta a társaságot. A gépészmérnöki diplomát szerző Knézy Jenő 1969-től sportriporteri pályára lépett.

A szintén sportriporterként dolgozó ifjabb Knézy Jenőt nem lepte meg, hogy jelentettek 2003-ban elhunyt édesapjáról. A Bors című lapnak azt mondta, bár tudott erről, soha nem beszélgettek róla. Őt inkább az érdekli, ki lehetett a besúgók tartótisztje, illetve hogy miért szűntek meg róla a jelentések 1969 után, hiszen a telesportos munkája idején már rendszeresen járt Nyugatra.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.05.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.