A Premier League véget vetne az ingyenélésnek

2017. április 5., szerda 20:55, frissítve: csütörtök 07:21

A Premier Leauge vezetése eddigi legnagyobb akcióját indította el idén februárban annak érdekében, hogy visszaszorítsa a mérkőzések illegális közvetítését. Teszi mindezt a saját – s eddig – jól működő üzleti modelljének megőrzése érdekében – írja a Guardian. Az interneten keresztüli streamelés az utóbbi években egyre nagyobb problémát jelent a játékot irányító testületnek. Néhány éve még technikai és anyagi értelemben is komoly befektetést igényelt egy-egy mérkőzés internetes közvetítése, és ezzel együtt „ott fenn” se foglalkoztak a jelenséggel komolyabban. Napjainkban viszont már olcsóbban, gyorsabban és jobb minőségben lehet privát közvetítéseket sugározni. Becslések szerint

a „kalózkodás-kompatibilis” eszközök száma (ún. Kodi-boxok) több százról több ezerrel nőtt.

A folyamat következménye pedig az, hogy a labdarúgás szerelmesei a televízió képernyői elől a monitorok elé húzták a foteljüket – ezzel egyébként azt is jelezve a mérkőzéseket közvetítő nagy brit tévétársaságoknak (SkySport, BT), hogy túl sokba kerül előfizetni a szolgáltatásaikra.

A több mint két hónapja tartó razzia során elfogtak például egy hartlepooli férfit, aki Kodi-boxokot árult. Az illető felfüggesztett börtönbüntetést és 250 ezer font pénzbírságokat kapott. De voltak hasonló rajtaütések a spanyolországi Málagában és az írországi Dublinban is. A harc talán legjelentősebb előremozdulása márciusban történt, amikor is Richard Arnold, az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bíróságának bírája engedélyezte a négy legnagyobb internetszolgáltatónak (BT, Sky, Talk Talk és Virgin Media), hogy blokkolja a hozzáférést az online szerverek számára.

Azaz egyes szolgáltatásokról ne csak a végfelhasználók, vagyis a fogyasztók legyenek letiltva, hanem az azokat biztosító szerverek is.

Eddig, ha egy szervert lekapcsoltak, a szolgáltató fogta magát, és egy másik szerveren keresztül tovább folytatta a közvetítést

– Mint más sportágak és kreatív iparágak esetében, a mi modellünknél is kiemelten fontos, hogy értékesítsük jogainkat és megvédjük a szellemi tulajdonunkat. A befolyó összegből pedig a klubok játékosokat nevelnek, stadionokat építenek, és támogatják az angol futballpiramis rendszerében szereplő iskolákat és közösségeket, szerte az országban – nyilatkozta a brit portálnak a Premier League szóvivője.

Azt pedig már Nick Matthew, a nyomozásban részt vevő szerzői jogvédő szervezet (Federation Against Copyright Theft, FACT) munkatársa mondta, nem tudják, hány embernek lehet hozzáférése ilyen technológiákhoz, de nem ámítják magukat, hiszen könnyen elérhető megoldásról van szó.

– Azok az emberek, akik

ülnek a nappalijukban és nyomkodják a telefonjukat, nem is érzik úgy, hogy bűncselekményt követnének el,

hiszen senkinek a tulajdonában nem tesznek kárt. De, ha jobban belegondolnának, akkor mindjárt másként látnák" – tette hozzá.

Az ügy azért ennél a „kapj el, ha tudsz” sémánál jóval bonyolultabb.

– A Premier League le tudja állíttatni azokat, akik a streameket sugározzák, hiszen a közvetítések szerzői jogi tartalmakat (logó, képi effektek, feliratok) hordoznak – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Rippel-Szabó Péter sportjogász. Kiemelte, a nagyobb gond ennek a rendszernek a nyomon követése, ugyanis a közvetítés folyamata során a tévétársaság a saját műholdjának küldi a jelét, amit az „ingyen nézők” elfognak és használnak. S, hogy akkor mit lehet tenni az illegális internetes közvetítések ellen? Rippel-Szabó Péter szerint ugyan keresőrobotok és a razziák segíthetnek, de igazi megoldást nem jelentenek. A streamelők szervereit fenntartó finanszírozási csatornát kéne elvágni, hiszen ha nincs miből fenntartani az eszközöket, közvetítés sincsen.

– Maga a futballmérkőzés pedig nem minősül védett tartalomnak, tehát arról a helyszínen videó készíthető, sőt,

akár drónnal is megoldható a mérkőzés rögzítése

– tette hozzá a szakértő.

S, hogy mindez épp miért most oly fontos a Premier League számára? Azért, mert jövőre a szervezetnek újra asztalhoz kell ülnie a 2019-ben lejáró közvetítési jogok újratárgyalása miatt. Csökkenő számok mellett pedig aligha fognak nőni a bevételek, amelyek tekintélyes része származik tévéközvetítésekből. 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.04.05.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.