A spanyolok beperelik a FIFA-t a 48 csapatos vb miatt

G.B.

2017. január 10., kedd 21:40, frissítve: szerda 13:58

Nem egyeztettek velük, és ezt nem hagyják annyiban. A legnagyobb klubok edzői is fortyognak.

A spanyol szövetség egyik vezető tisztségviselője a Sky Sportnak kedden megerősítette, hogy bíróság elé viszik a FIFA keddi döntését, amellyel 32-ről 48-ra emelték a csapatok számát a 2026-os világbajnokságon. Az illető hangsúlyozta, minden követ megmozgatnak, hogy a határozatot visszavonja a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség. „Nem vagyunk boldogok, vizsgáljuk azokat a lehetőségeket, amelyekkel visszavonható a mostani döntés. A játékosok terheit növeli a FIFA, de ezt senki nem egyeztette velünk” – hangsúlyozta a szövetségi munkatárs.

Gianni Infantinóval, a FIFA elnökével egyébként nemcsak a spanyol szövetség vezetői, de a hírek szerint a többi topliga (német, olasz, angol) prominensei is közölték korábban, hogy elvárják, üljön le velük átbeszélni a vb-létszám emelését illető problémákat. A spanyolok most elmondták, ilyen megbeszélés nem történt.

A FIFA-döntést követően Karl-Heinz Rummenigge, az ECA (európai labdarúgóklubok szervezete) egyik vezetője elmondta, a játékosok, különösen a válogatott labdarúgók elfogadhatatlanul sok mérkőzést játszanak, így ők visszautasítják a kezdeményezést. A német szövetség feje, Reinhard Grindel, Joachim Löw német kapitány, Carlo Ancelotti, a Bayern München és Pep Guardiola, a Manchester City vezetőedzője is azon a véleményen van, hogy üzleti döntés született, amely nem veszi figyelembe az amúgy is túlterhelt játékosok érdekeit, sem azt, hogy a határozat felhígítja a vb mezőnyét.

A 48 csapatos vb részleteiről itt írtunk bővebben.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.