„Akkor lenne jó a videobíró, ha nem magyarosan működne” - Magyar Nemzet

„Akkor lenne jó a videobíró, ha nem magyarosan működne”

MN

2017. október 13., péntek 08:45, frissítve: péntek 14:40

Több csúcsbajnokságban, így a Bundesligában a Serie A-ban is videobíró segíti a játékvezető ténykedését. Ennek kapcsán a Népszava arra volt kíváncsi, hogy a magyar élvonalbeli klubok vezetői miként vélekednek a technológia bevezetéséről, illetve jobb lenne-e a csapatok és a játékvezetők viszonya, ha a bírók nyilatkozhatnának a mérkőzés után.

Talán nem meglepő, de a lapnak kevesen válaszoltak, ám akik igen, azok támogatják az ötletet. A Budapest Honvédnál örülnének a videóbíró bevezetésének, ugyanakkor nem támogatják a játékvezetők mérkőzés utáni nyilatkozatát. Szerintük ettől nem javulna a viszony a bírók és a klubok között.

A Vasasnál utóbbit másképp látják. Vancsa Miklós ügyvezető úgy véli, sokkal emberibb lenne a kapcsolat a játékvezetők és a klubok, valamint a játékvezetők és a szurkolók között, ha adott esetben beismernék a hibájukat. „A munkánkért ugyanis vállalni kell a felelősséget” – tette hozzá Vancsa. Az ügyvezető a videobíróról azt mondta, akkor lenne jó, ha nem magyarosan működne. „Ez alatt azt értem, hogy amit látunk, azt mondjuk be. Az NB I-es mérkőzések összefoglalóinál a stúdióban helyet foglaló szakértők például rendszeresen véleményt formálnak, csak épp nem azt mondják, amit látunk. A videóbíró esetében az lenne a jó megoldás, ha legalább három szakember nézné meg a vitatott esetet, és az ő véleményük alapján születne meg a végső döntés” – magyarázta.

A Diósgyőr ügyvezetője, Szabó Tamás is támogatja a videobíró bevezetését, és egyetért a játékvezetők megszólalásaival is. „A bíróknak is az lenne az érdekük, hogy legyen lehetőségük a nyilvánosság előtt megvédeni magukat, ha bírálják őket egy-egy ítélet után” – mondta. 

Tóth Miklós, a Haladás ügyvezetője szerint is jó lenne, ha bevezetnék a videóbírót, így elkerülhető lenne, hogy a mérkőzés végeredményét befolyásoló rossz ítélet szülessen. Ám ezzel együtt azt gondolja, ha bevezetik a videóbírót, akkor nincs szükség a meccsek után játékvezetői nyilatkozatokra, a jelenlegi rendszerben azonban jó lenne, ha egy nappal a találkozók után a bírók is nyilatkozhatnának a sajtónak.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.