Storck lemondott, Csányi szerint elfogyott körülötte a levegő

MN

2017. október 17., kedd 18:55, frissítve: szerda 09:03

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnökségének kedd esti ülésén értékelte a válogatott szereplését a világbajnoki selejtezősorozatban, és egyhangúlag elfogadta, hogy a szövetségi kapitány, Bernd Storck közös megegyezéssel távozzon a válogatott éléről és a sportigazgatói posztról is – jelentette be az ülés után Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője.

Storckot 2015 márciusában nevezték ki sportigazgatónak, majd júliusban vette át a válogatott vezetését Dárdai Páltól, és eredetileg 2018. június 30-ig szólt volna a szerződése az MLSZ-szel.

Az elnökség egyúttal felkérte Csányi Sándort, a szövetség elnökét, hogy soron kívül kezdjen tárgyalásokat az új szövetségi kapitány kijelöléséről. 

Csányi Sándor a szövetség honlapján fejtette ki: szerinte az andorrai vereség után kapott második esélyt nem tudta kihasználni a kedden menesztett Bernd Storck, mert menet közben elfogyott körülette a levegő. 

„Elveszett a sikerek előfeltételének tekinthető hit, ezért nincs értelme a folytatásnak. Ezt az érvelést ma az elnökség is elfogadta” – közölte az elnök. Utódjáról már a napokban tárgyalások kezdődnek, és szerinte hamarosan eredmény is várható. „Ha nem tudunk október 25-éig a szempontjainknak megfelelő szövetségi kapitányt kinevezni, akkor megbízott kapitányra lesz szükségünk, amire már korábban is volt példa, Egervári Sándor lemondása után” – mondta Csányi.

Az elnök továbbra is nagyra tartja a Storck szakmai teljesítményét, az általa irányított – korosztályos és felnőtt – válogatottak kiemelkedő eredményeit, ám egyetért távozásával. Megjegyezte azonban, „az elmúlt évtizedek legsikeresebb szakvezetője volt”. Mások mellett azzal érvelt, hogy az ő irányításával vb-nyolcaddöntős volt az U20-as válogatott, Eb-n szerepelt az U17-es és a felnőtt válogatott, utóbbi a világranglistán 18. helyig jutott a vezetésével, és „ezek a sikerek nem vitathatóak el sem tőle, sem a csapatoktól”.

 

Csányi beszélt arról is, hogy a szakvezetővel együtt távozik segítője, a szintén német Andy Möller is. Hozzátette, a többi szövetségi edző esetében „ezután is a munka minősége lesz a döntő” számukra. „Egyébként jelenleg 23 főállású munkatárs dolgozik a férfi szakágban, ebből mindössze négy német. Az ő sorsukról az új vezetéssel közösen döntünk majd” – jelentette ki az MLSZ-elnök. Azt is elárulta, hogy Storck szerződése felbontásának nincs külön költsége, csak a hónap végéig megillető díjazását kell kifizetni. Ez pedig megerősíti a Magyar Nemzet korábbi információját, miszerint 8-10 millió forinttal távozhat a német kapitány. 

A válogatott egyébként november 10-én Luxemburgban, majd 14-én hazai pályán Costa Rica ellen játszik barátságos mérkőzést. A szoros határidőre tekintettel az sem elképzelhetetlen, hogy a szövetség erre a két mérkőzésre megbízott szakembert kér fel.

Storck kétségkívül elért sikereket, hiszen vezetésével – a Norvégia elleni pótselejtező megnyerésével – a válogatott kijutott a 2016-os Európa-bajnokságra, és ott csoportelsőként jutott tovább a kieséses szakaszba. Kapitánysága idején a válogatott története legjobb eredményét érte el a FIFA-ranglista 18. helyezésével.

A sikeresen megvívott Eb-meccsek után következő világbajnoki selejtezőkön viszont korábbi önmagához képest rendkívül gyengén muzsikált a nemzeti csapat. A Feröeren hagyott két pont után már sokan morgolódtak, a kiábrándító andorrai vereséget követően a szurkolók levetették a mezt a játékosokkal. Storck hitele itt veszett el, és fel is ajánlotta a lemondását, de akkor a szövetség elnöksége még a maradása mellett döntött.

A svájci kudarc (2-5) és a Feröer elleni szenvedés (1-0) előrevetítette távozását. Utóbbi mérkőzésen már az egész Groupama Aréna a távozását követelte, ő pedig kifogásolta a drukkerek viselkedését, ami olaj volt a tűzre.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.