Bernd Storck már a vb-selejtezőkre koncentrál

Szilágyi László

2016. február 16., kedd 15:04, frissítve: kedd 15:25

Bernd Storck újabb német szakemberrel bővíti a szakmai stábot és meg van róla győződve, hogy a lehető legjobbkor játsszunk a németekkel.

– Hogy tetszett Lionel Messi unortodox tizenegyese?
– Láttam már ilyet egy Bundesliga II-es, bajnoki mérkőzésen, de annak nyilvánvalóan nem volt ekkora visszhangja. Messi megoldása engem is meglepett, kifejezetten viccesnek találtam. Egyébként sejtettem, hogy valami készül, mert Messi, Suárez és Neymar összedugta a fejét a büntető elvégzése előtt. A kivitelezés fantasztikusan sült el. És ezt bárki megteheti, szabály nem tiltja, hogy valaki passzoljon a tizengyespontról. Ha 3-1-re vezet a csapatod, ahogy a Barcelona a Celta ellen, és abszolút uralta a mérkőzést, akkor miért is ne…

– Biztatja a játékosait az Eb előtt, hogy ilyen furfangos módon végezzék el a tizenegyeseket?
– Ez az eredménytől függ… (nevet) Természetesen nem javaslom, hogy ilyenekkel kísérletezzenek a futballistáim. Nem valószínű, hogy lesz olyan meccsünk az Európa-bajnokságon, amelyen ekkora fölénnyel vezetnénk, hiszen nagyon erős ellenfeleink lesznek.

– A válogatott játékosok egész sora váltott klubot a téli átigazolási időszakban. Kikérték a véleményét a futballisták a döntésük előtt?
– A többség igen. Balogh Norbert egymaga döntött arról, hogy Palermóban képzeli el a jövőjét, bár ő nem tartozik az A válogatott keretéhez. Én örülnék a legjobban, ha megvetné a lábát Olaszországban, bár lehet, hogy számára korai volt még külföldre szerződni. Viszont Németh Krisztián Kansasból nem tudott volna eljönni minden válogatotti összetartásra, és nem volt megelégedve a szerződésével sem. Jelezte nekem a katari lehetőséget, én pedig örültem ennek, hiszen ott áprilisban véget ér a bajnokság, így velünk tudja végigcsinálni az Európa-bajnokságra való felkészülést.

Storck nem jutott a Szuszába
Az újpesti biztonsági nem találta a szövetségi kapitány autójának rendszámát a listán. Keresik a konkrét felelősöket.

– Nikolics Nemanját állítólag hívták a Bundesligába, Gyurcsó Ádám a Videotonból szerződött Lengyelországba.
– Nem tudom, milyen konkrét ajánlatai voltak Nikolicsnak, ennek már nincs jelentősége. Annak viszont annál inkább, hogy az első tavaszi fordulóban rögtön két gólt szerzett. Nikolics túl nagy kockázatot vállalt volna, ha alig pár hónappal az Európa-bajnokság előtt vált klubot és országot. Gyurcsó az ősszel közölte velem, hogy eligazol a Videotonból, mert lejár a szerződése az év végén. Meglepődtem. Kleinheislert nem engedte játszani a Vidi, mert nem hosszabbította meg a szerződését, Gyurcsót viszont igen.

– A válogatott előkelő helyen áll a világranglistán, közben folyamatosan csökken az NB I átlagos nézőszáma. Mi az, amiben az NB I-es klubok előreléphetnek? Tud mondani olyan területet, ahol elvárható a fejlődés?
– Nem akarok belemenni a részletekbe, kritizálni meg végképp nem. Fontos, hogy a fiatal magyar tehetségek rendszeresen jussanak játéklehetőséghez, hiszen úgy fejlődnek. Nekünk, edzőknek pedig az a feladatunk, hogy a lehető legjobban felkészítsük őket, hogy minél hamarabb elérjék a nemzetközi szintet. Emellett új rendszert indítunk el – a német mintájára – amelyben minden megyében lesz egy központ, ahol a tizenöt évesnél fiatalabb gyerekekkel foglalkoznak. Ezekben a központokban egységes szakmai munka zajlik majd, mindenhol ugyanazt a képzést kapják a gyerekek, nehogy egyetlen tehetség is elkerülje el a figyelmünket. A központokat a szövetség fogja össze és irányítja, illetve a szakmai munkához minden segítséget megadunk.

– Gyakran hangsúlyozza, hogy a nyári Eb után nagyon kevés ideje marad felkészülni a 2018-as vb-selejtezőkre.
– Még azt sem tudom, hogy az Európa-bajnokság után én leszek-e a kapitány. Az Eb-szereplésünket követően lejár a szerződésem, talán nem kellene azzal foglalkoznom, hogy mi lesz a világbajnoki selejtezőkön, de kötelességemnek érzem, hogy ezt megtegyem. Ráadásul szívesen is folytatnám a kapitányi munkát. A vb-selejtezőkre nagyjából ugyanazzal a csapattal vágunk majd neki, mint az Eb-nek, hiszen nem is lenne idő új csapatot építeni. Az Eb egyfajta felkészülés, fontos lépcsőfok a következő feladatokra. Nem lesz egyszerű két hónappal az Eb után azonnal belevágni a hosszú sorozatba, főleg nem a feröeri műfüvön, és boldogabb lennék, ha itthon kezdenénk a sorozatot, de nem panaszkodom.

– Ön az MLSZ sportigazgatója és szövetségi kapitány. Elképesztő mennyiségű feladatot vállal. Hogyan bírja?
– Azon vagyunk, hogy megfelelően elosszuk a ránk váró feladatokat. Várhatóan új kolléga csatlakozik hozzánk, mivel nagyon sok a feladat, ugyanakkor már most is nagyon jó edzők állnak a szövetség alkalmazásában.

Március 26-án Horvátországgal, június elején Németországgal játszunk. Milyen stílusú ellenfelet szeretne a harmadik felkészülési mérkőzésre? Legutóbb azt mondta lapunknak, hogy a németeket mindenképpen elkerülné az Eb-n. Felkészülési mérkőzésen nem gond, ha ellenük kell játszanunk?
– Az MLSZ gőzerővel dolgozik azon, hogy meglegyen a harmadik ellenfelünk. Nem a játékstílus a meghatározó, sokkal fontosabb, hogy fizikálisan erős és gyors futballt játsszon az a csapat, a hadrendjével pedig taktikailag is segíthesse a felkészülésünket. Ami a németeket illeti: lélektanilag sokkal jobb, ha a legjobb együttesek egyikével, az aktuális világbajnokkal a torna előtt játszunk, és nem az Eb-n. Azért is fontos ez számunkra, mert a világbajnoki címvédő elleni meccs önbizalmat adhat a csapatnak, eloszlathatja a játékosokban lévő esetleges félelmeket és kételyeket.

Keretet hirdetett a kapitány

A magyar szövetség (MLSZ) honlapjának beszámolója szerint a hétfőn kezdődő telki összetartással a válogatott megkezdi közvetlen felkészülését a nyári, franciaországi Európa-bajnokságra.

Bernd Storck rövid- és hosszabb távú célokat is figyelembe vett a behívók kiküldése előtt, és olyan, 26 tagú keretet hívott össze, amelyben helyet kapnak az Eb-részvétel kiharcolásában kulcsszereplő, itthon játszó labdarúgók mellett a távlati csapat futballistái is. Svájci klubja elengedte az U21-es válogatott csatárát, Mervó Bencét, így ő lesz az egyedüli légiós a jövő heti együttesben.

„Szeretnénk képet kapni arról, hogy a játékosoknak milyen fizikális mutatókban kell fejlődniük a következő hónapokban. Emellett lehetőségünk lesz kipróbálni olyan fiatal reménységeket, akikről kiderülhet, hogy magasabb szinten is számíthatunk-e rájuk akár a nyári Európa-bajnokságon, akár az A válogatott későbbi megmérettetései során” – nyilatkozta a német edző.

A kapitány hangsúlyozta, hogy a válogatott gerince adott, de a kapu továbbra is nyitva áll azok előtt, akik jó formájukkal bizonyítják, hogy helyük van az együttesben.

A keret:
kapusok: Király Gábor (Haladás), Dibusz Dénes (Ferencváros), Hegedüs Lajos (MTK), Nagy Gergely (Vasas)

védők: Fiola Attila (Puskás Akadémia), Bese Barnabás (MTK), Juhász Roland (Videoton), Korcsmár Zsolt (Vasas), Lang Ádám (Videoton), Kocsis Gergő (Puskás Akadémia), Litauszki Róbert (Újpest), Forró Gyula (Puskás Akadémia), Predrag Bosnjak (Haladás), Leandro de Almeida (Ferencváros)

középpályások: Gera Zoltán (Ferencváros), Nagy Ádám (Ferencváros), Elek Ákos (Diósgyőr), Pintér Ádám (Ferencváros), Kovács István (Videoton), Holman Dávid (Debrecen)

támadók: Bódi Ádám (Debrecen), Varga Roland (Ferencváros), Pekár László (Puskás Akadémia), Sallai Roland (Puskás Akadémia), Ugrai Roland (Haladás), Mervó Bence (FC Sion, svájci)

(MTI)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.16.

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.