Bődületes égés és kínszenvedés Andorrában

Nemhogy minél előbb, egyáltalán nem sikerült gólt szereznie a magyar válogatottnak

2017. június 9., péntek 23:05, frissítve: szombat 10:06

Nemzeti tizenegyünk Andorra elleni vb-selejtezőjét előzetesen – a keretből hiányzó csatárok, valamint a papíron gyenge ellenfelet vélhetően megtörő első találat miatt – a „ki fog gólt rúgni, és mikor?” kérdés lengte be, és mint kiderült, tulajdonképpen utólag is.

A pireneusi miniállamban rendezett összecsapásnak Bernd Storck szövetségi kapitány a védősorban egy NB I-es meccs nélküli újonccal, a 19 éves Tóth Bencével vágott neki, aki a sérült Kádár Tamás helyén, a balszélen játszott. A Nagy, Kleinheisler, Dzsudzsák, Stieber, Gyurcsó középpályássor előtt pedig Eppel Márton volt az egy szem csatár.

Ám ő első lövését röviddel azután eresztette meg, hogy óriási meglepetésre Andorra a 26. percben megszerezte a vezetést, miután egy kontrát követően Rebés – a tavasszal honosított Vinícius asszisztálása mellett – a kapunkba fejelt. Történetük első gólját lőtték ellenünk, s egyenlíteni egyáltalán nem sikerült. Csak próbálkozásokra futotta, de Josep Gomes kapus Dzsudzsák Balázs 79., majd 83. percben megeresztett közeli lövését is bravúrral védte. Amúgy viszont ötlettelenség és rengeteg pontatlanság jellemezte játékunkat.

Az andorraiak 2004-ben nyertek utoljára tétmeccset, de eddigi 140 találkozójukból is csak négyen sikerült győzniük. Ez a vereség a 2006-ban Máltán elszenvedett 2-1-es blama mélységeihez hasonlítható, a 2018-as oroszországi világbajnokságra való kijutásról pedig most már végképp nem érdemes álmodnunk. Vagy másképpen: bármi hasonlóról csak álmodnunk érdemes.

„Tudtuk, mire számíthatunk, nem leptek meg minket, mégis vesztes helyzetbe kerültünk. A második félidőben kevéske lehetőségünket sem tudtuk kihasználni, így nagy blama lett a vége, amit nem lehet megbocsátani” – mondta az M4 Sportnak Storck, aki a jövőjét firtató kérdésre úgy válaszolt, nem ez a megfelelő pillanat, hogy erről beszéljen.

Andorra–Magyarország: 1-0.

 

TOVÁBBI EREDMÉNYEK. Európai vb-selejtezők, 6. forduló, A csoport: Hollandia–Luxemburg 5-0, Svédország–Franciaország 2-1, Fehéroroszország–Bulgária 2-1. B csoport: Feröer szigetek–Svájc 0-2, Lettország–Portugália 0-3. H csoport: Gibraltár–Ciprus 1-2, Bosznia-Hercegovina–Görögország 0-0, Észtország–Belgium 0-2.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.10.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.