Dárdai Dzsudzsáktól várja a meglepetést az Eb-n - Magyar Nemzet

Dárdai Dzsudzsáktól várja a meglepetést az Eb-n

2016. május 26., csütörtök 19:23

– A Pál könyve címnek van köze Pál apostolhoz?
– Erre a szerző, Pietsch Tibor tud pontosan válaszolni. Én most fogom először kezembe a könyvet. De nyugodt vagyok, mert Móni, a feleségem jóváhagyta a kéziratot.

– Mit üzen az eddigi élettörténetével?
– Én mindig felálltam a kudarcok után, rengeteg ilyen élménnyel szolgál a pályafutásom. Ha egy érettebb gyerek elolvassa a rólam szóló könyvet, akkor talál benne meríteni valót. Talán én is lehetek egy kisebbfajta példakép, aki nem a tehetségével, hanem a szorgalmával ért el mindent.

– Magyarországon új pályára állította a válogatottat. Mi a különbség a Dárdai Pál- és a Bernd Storck-féle csapat között?
– Ma már bekerültek új emberek, ezért is volt jó, hogy Bernd a kinevezése előtt is Magyarországon dolgozott, megismerte a fiatal futballistákat és bátran be is rakta őket a csapatba.

A könyvbemutató
A Hertha BSC magyar vezetőedzőjének „dárdaizmusokkal” teli szerdai könyvbemutatóján kiderült, rokkantnyugdíjasként, Siófokon nyaral a jövő héten Dárdai Pál. Dzsudzsák Balázsról elmondta, tavaly lett volna helye a Herthában, a válogatottról pedig azt, nem üti bele az orrát Storck dolgába, az Eb-t pedig mindenképpen pozitív eseménynek kell megélnünk. Ott jártunk.

– Ha más, esetleg magyar edző vette volna át a válogatottat, akkor is sikerülhetett volna az Eb-kvalifikáció?
– Ilyeneken nem érdemes filozofálni. Bernd Storcknak sikerült. A válogatott továbbra is szervezetten futballozik, de tudomásul kell venni, hogy a csoportellenfeleink már évek óta szervezetten játszanak, azaz előnyben vannak velünk szemben.

– Ezt mivel lehet kompenzálni az Eb-n?
– Jó taktikával. Lehet meglepetéssel indítani, például Izland ellen, és ha erre sikerülne rápakolni egy pontot az addig már továbbjutott portugálok ellen, akik a B-csapattal állnak fel, akkor továbbjuthatunk a csoportból.

– A Hertha ificsapatánál kezdett edzősködni, utána jött a válogatott és a Bundesliga. A sikerei láttán felvetődik a kérdés, hogy emelkedne-e az NB I színvonala, ha tizenkét német ifiedző irányítaná a tizenkét NB I-es csapatot?
– Értem a kérdést... A német edzők alapjában véve jók, de Magyarországon is vannak szorgalmas szakemberek.

– Ez nem nagyon derült ki az elmúlt években...
– Mert nem egy irányba húztak. Ha itthon valaki egy irányvonalat követ, akkor a többieknek is fel kell sorakozniuk mögé. A válogatott is azért lehetett itthon sikeres, mert mindenki beletette a maga tudását.

– Mikor lesz olyan magyar edző, aki követi önt Németországba?
– Én azért kaptam lehetőséget, mert előtte bizonyítottam játékosként és kötődtem a Herthához. Ha valaki megnyeri itthon a bajnokságot, akkor egyhamar sajnos nem tud a Bundesligában dolgozni. Én szerencsés vagyok, bevallom. De nem ajándékba kaptam, mert sokat dolgoztam érte.

– Bernd Storck folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy már a vb-selejtezőkre készíti fel a válogatottat. El tudja képzelni, hogy minimális lesz a változás az Eb- és a vb-keret között?
– Én ebben már nem vagyok kompetens. Képzelje el, milyen szép lenne, ha a világbajnokságra is kijutna a válogatott! Mekkora lökést adhatna a magyar futballnak. Ha vannak sikerek, lesznek példaképek, akkor a kisgyerekek tízet akarnak dekázni és nem a Playstationt nyomogatják. Ha a mostani válogatott tapasztaltabb lesz, az pontokban fog megmutatkozni a vb-selejtezőkön. Lehet, hogy ott is pótselejtezőt kell játszanunk, de már lesz tapasztalatunk, mert megvan a sikerélményünk, és tudjuk kezelni ezeket a helyzeteket.

– Meglátogatja a csapatot az Eb előtt?
– Nem tudom, nem akarom zargatni őket. Az M4 csatornának dolgozom, bőven lesz dolgom. Én azt is megálltam, hogy kimenjek egy válogatott meccsre, és ott álldogáljak. Nem lett volna elegáns.

– Ki lesz a magyar válogatott meglepetésembere az Eb-n?
– Király Gábor!

– És a harmincöt éven aluliak közül?
– Nehéz ezt megtippelni. Bízom benne, hogy mindenkinek kijön a lépés. Ha Dzsudzsák Balázs jó napot fog ki, akkor minden okunk meglesz, hogy örüljünk az Európa-bajnokságon.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.05.26.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.