Egy álomcsapattal kevesebb lesz a 2018-as vb-n

2017. október 13., péntek 13:45, frissítve: péntek 17:23

A világbajnoki selejtezők csoportköre néhány napja lezárult, s eldőlt, kik azok, akiknek biztosan nem kell csomagolniuk a bőröndöt. Ahogy 2016-ban a francia Eb-n, úgy 2018-ban az orosz vb-n sem lesz ott Hollandia. Ennek okai egy hosszabb és mélyebb elemzés tárgyát képezik, az mindenesetre tény: az éveken át a világ élvonalába tartozó válogatott volt játékosait nem sikerült hasonló képességű labdarúgókkal pótolni.

Jelen esetben az Oranje csak rosszabb gólkülönbséggel végzett csoportja harmadik helyén, ám ezzel együtt az utolsó „nagy öreg” is távozik a csapatból. A három Európa-bajnokságon és három világbajnokságon részt vevő, a 2010-es vb-n ezüstöt és a 2014-es tornán bronzérmet szerző Arjen Robben ugyanis úgy döntött, visszavonul a válogatottságtól. Tette mindezt stílusosan, hiszen az ő két góljával verte Hollandia az utolsó mérkőzésen Svédországot.

 

Ugyan nem lehet azt mondani, hogy az Amerikai Egyesült Államok futballnemzet, mégis 1986 óta a 2018-as lesz az első világbajnokság, amelyről az ország válogatottja lemarad. Ahogy a tengerentúli futballal foglalkozó Jenkifoci blog egyik Facebook-posztjában megjegyezte: „ezzel (…) az amerikai szövetség dollárszázmilliókat veszített, és az amerikai labdarúgás hatalmas presztízsveszteséget szenvedett el. Hosszú éveken át dolgoztak az elismertségért, ami most nagyon komoly csorbát szenvedett.” S ha már az amerikai kontinens: a legutóbbi két vb-n Chile a nyolcaddöntőig jutott, a Copa América legutóbbi két kiírását megnyerte, ám ezúttal nem lesz ott a legjobbak között. A történtek miatt a szövetségi kapitány, Juan Antonio Pizzi felmondott: – Ki van zárva, hogy folytassam – mondta a 49 éves szakvezető. Az együttes játékosa, Arturo Vidal előbb úgy döntött, nem kíván többé hazája válogatottjában szerepelni, majd meggondolta magát.

Az otthon maradó nemzetek sora még folytatható lenne (Ausztriával, Törökországgal, Kamerunnal), de érdemes konkrét labdarúgókra is kitérni. Arjen Robben távolmaradásáról már esett szó, ám rajta kívül hiányzik majd a spanyol élvonal előző két szezonjának legjobb kapusa, Jan Oblak, a világ egyik legjobb védekező középpályása, a Lipcsében játszó guineai Naby Keita, a Manchester United játékosa, Antonio Valencia, a Bayern München sztárja, David Alaba, a Real Madrid labdarúgója, Gareth Bale és az Arsenal támadója, Alexis Sanchez is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.13.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.