Elköszönt az igazi szélső védő prototípusa

Páll Norbert

2017. február 17., péntek 04:44, frissítve: péntek 10:52

Philipp Lahm 11 év müncheni időszak után talán idejekorán felhagy az aktív futballal, és egyelőre sportvezetői állást sem vállal a Bayernnél.

A levegőben lógott, mégis sokakat meglepett a Bayern München csapatkapitánya, Philipp Lahm azzal, hogy bejelentette, a szezon végén befejezi a pályafutását. A 33 éves szélső védő tizenhat év profi labdarúgást követően kezdi el „passzív” életét. Hangulatában véve vegyes volt a hír fogadtatása, voltak, akik sajnálták a gyermekded ábrázatú játékos távozását, de olyanok is, akik egyetértettek elhatározásával. – Szerintem Philipp helyes döntést hozott, ráfér a pihenés, amit követően visszatérhet a labdarúgás körforgásába – vélekedett Oliver Kahn, a Bayern egykori szőke szörnyetege.

Az érintett már számtalan nyilatkozatot tett, a Twiterrén az alábbit tette közzé: – Köszönöm a biztató szavakat, sokat jelent ez számomra. Tudom, hogy hosszabb magyarázatra szorul a viszonylag hirtelennek tűnő kijelentésem, de kérnék némi türelmet. Jelenleg számomra a legfontosabb az, hogy tavasszal a csapatommal minél sikeresebb legyek mindhárom fronton.

A csapat sikere az első

Philipp Lahm azon kivételes labdarúgók egyike volt, aki nem követte a mai „trendeket”: számára ugyanis a bajor sztárcsapat sikeressége fontosabb volt, mint a pénz hajhászása. A védő eredménylistája a bajnoki címek terén szinte megközelíthetetlen, hétszer (ez a szám a szezon végére nyolc is lehet – a szerk.) emelhette magasba a győztesnek járó salátástálat, hatszor emelhette magasra a Német-kupagyőzelemért járó serleget, emellett egy alkalommal elhódította csapatával a Bajnokok Ligája trófeáját, nem mellékesen világbajnoknak is mondhatja magát.

Áhítatával, és vérprofi hozzáállásával a német utánpótlás egyik legnagyobb példaképe lett – ezen értékek terén talán csak jó barátja és bajtársa Bastian Schweinsteiger vetekedhet vele. Lahm abszolút méltón és szinte azonnal betöltötte a Bixente Lizarazu által hagyott űrt. A müncheni születésű sportember az újkori német labdarúgás úttörője, akinek jelenléte – akár segítsége - mellett kinőtt egy olyan generáció, amely újra fényesen csillog a világ futballjában. 

Röviden, tömören

  • 113-szoros válogatott, 5 gól
  • 501 mérkőzés a Bayern München színeiben, 16 gól, 70 gólpassz
  • 7 bajnoki cím
  • 6 Német Kupa-siker
  • 1 Bajnok Ligája-győzelem
  • 1 világbajnoki cím
  • 1 klubvilágbajnoki cím
  • 1 UEFA Szuperkupa-siker

Sportigazgatói állás? Kösz, de egyelőre nem

Lahmmal kapcsolatban számtalan információ terjeng az interneten. Mindenki azt firtatja, vajon miért mondott nemet a Bayern München vezetői által felkínált sportigazgatói állására. Lothar Matthäus, a Nationaelf rekordere is kifejtette véleményét az üggyel kapcsolatban.

– Úgy vélem, jobban meg kellene fontolnia a dolgot, mert évekkel később nehéz lesz a visszatérés, és félő, hogy nem lesz visszaút – nyilatkozta a Sportbild-de-nek Matthäus, aki testközelből érezheti, milyen az, amikor számtalan alkalommal kopogtatsz, mégsem nyitnak neked ajtót. Ott van Oliver Kahn példája, akit hosszú évek óta tartanak Uli Höeness utódjának, mégsem kap semmilyen állást a klubnál.

Való igaz, kissé érthetetlen, hogy Lahm miért zárkózik el kategorikusan a felkínált lehetőségtől. A német média egyébként abban látja a döntés magyarázatát, hogy a bajor vezetők nem Matthias Sammer státuszát, hanem a korábbi időszakban Münchenben közreműködő Christian Nerlinger kevésbé vonzó és a vezetői kérdésekre jóval kevésbé befolyásos posztját ajánlották neki. 

Egy biztos, a Bayern kapuja örökre nyitva marad Lahm számára, aki némi kikapcsolódást követően könnyen az Allianz Aréna öltözőjében vagy akár vezetői páholyában köthet ki, és nem mint illusztris vendég, hanem mint a klub kötelékébe tartozó sportvezető.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.