Folytatódik-e a FIFA kálváriája?

Földi Bence

Földi Bence

2016. február 25., csütörtök 21:05, frissítve: péntek 16:43

A korrupciós botrányok sújtotta szervezet a pénteki elnökválasztáson kezdheti meg a Sepp Blatter regnálása utáni romeltakarítást. Már ha olyan elnököt választanak, aki feddhetetlen – erre azonban kicsi az esély.

Gyanús ügyletek zajlottak a 2018-as orosz és a 2022-es katari vb-rendezés odaítélése során, az egész botrányba végül belebukott Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) nem sokkal korábban – sokadjára – újraválasztott elnöke, Jérome Valcke korábbi FIFA-főtitkár és Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke is. Blattert és Platinit nyolc évre tiltották el, ezt végül hat-hat évre csökkentették. Október óta a kameruni Issa Hayatou vezette ideiglenes elnökként a szervezetet – ő maga sem feddhetetlen, amint azt itt bemutattuk –, most viszont eljött az idő, hogy új korszak kezdődjön a FIFA-nál.

Utánajártunk egyébként annak is, hogy miként lehet elnökké válni a világ egyik legnagyobb hatalmú nem kormányzati szereplőjénél. Bárkiből nem lehet FIFA-elnök, ugyanis a 2015. áprilisi FIFA-alapszabályban (PDF) lefektetett elvek szerint csak az lehet a FIFA elnökjelöltje, aki öt tagszövetség ajánlását is csatolja pályázatához. Emellett további kritériumként a dokumentum 22. oldalán az is áll, hogy a jelöltnek az elmúlt öt évből kettőt valamilyen futballszövetségben (országos, kontinentális vagy világszinten) kellett dolgoznia. A szabályozást egyébként jó eséllyel egy újságíró miatt alakították így, erről bővebben itt meséltünk.

A jelöltek

Oké, de kik közül lehet választani? Kezdjünk az esélyesebbekkel, majd azokkal, akikből valószínűleg nem lesz FIFA-elnök.

Gianni Infantino

Gianni Infantino
Gianni Infantino
Fotó: FABRICE COFFRINI / Europress/AFP

A negyvenöt éves, olasz származású, svájci ügyvéd 2000 óta dolgozik az UEFA-nál, olaszul, franciául, spanyolul, angolul és németül is anyanyelvi szinten beszél. Jogi ügyekkel foglalatoskodott a szervezetnél, majd egyre feljebb lépkedett, miközben szorosra fűzte a szálakat az Európai Unióval és annak kormányaival. 2009 óta az UEFA főtitkára – azaz Platini jobbkeze –, ő felügyelte az Európa-bajnokságok résztvevői létszámának bővítését, amelynek révén Magyarország is ott lehet az idén Franciaországban. Emellett szintén a nevéhez (is) fűződik a 2020-as Európa-bajnokság tizenhárom helyszínen való megrendezése  – ezek egyike Budapest lesz. Nem csoda, hogy Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke is őt támogatja. Azt követően jelöltette magát, hogy az UEFA elnökét, Michel Platinit eltiltották. Elnökként a foci-vb-k mezőnyét negyvenországosra bővítené.

Salman bin Ibrahim al-Kalifa

Salman Bin Ibrahim al-Kalifa
Salman bin Ibrahim al-Kalifa
Fotó: WILLIAM WEST / Europress/AFP

A bahreini sejk tavaly novemberben lett ötvenéves, 2013 óta ő vezeti az Ázsiai Labdarúgó-szövetséget, egyben a FIFA alelnöke is. Ázsia és Afrika nagy része őt támogatja, de nem egyhangúlag. A Karib-szigetekről és Dél-Amerikából is vannak támogatói, így ő lehet Infantino nagy ellenfele. Ám a 2011-es bahreini felkelések idején elkövetett emberijog-sértések, valamint korábbi választásicsalás-gyanúk miatt sok kritika érheti a szunnita sportvezetőt. Fő ígérete, hogy elvenné a végrehajtó jogköröket az elnöki pozíció birtokosától.

Ali bin al-Husszein

Ali bin al-Husszein
Ali bin al-Husszein
Fotó: FABRICE COFFRINI / Europress/AFP

Jordánia hercege negyvenéves, az Egyesült Királyságban és az USA-ban is tanult, itt birkózott is. Arab, angol és cserkesz nyelveken beszél nagyon jól, a fociban pedig két szövetségnek is elnöke: a jordánnak és Nyugat-ázsiai Labdarúgó-szövetségnek. Már 2010-ben indult a FIFA-elnöki posztért, de alelnöki jött össze, 2015-ben pedig ismét legyőzte őt Sepp Blatter. Elég jó esélyei voltak az idén, ám az ázsiai szövetség végül nem állt mögé, így bizonyos afrikai országokban bízhat. Jó eséllyel ő a legtisztább jelölt, de a két esélyes mellett nem nagyon rúghat labdába. Fő ígérete, hogy a FIFA korrupciós ügyeiről szóló Garcia-jelentést teljes egészében nyilvánosságra akarja hozni. Ő volt az is, aki a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, hogy átlátszó legyen a szavazófülke, és független szavazatszámlálók működjenek közre. A CAS ugyanakkor szerdán elutasította a beadványokat.

Jérome Champagne

Jerome Champagne
Jérome Champagne
Fotó: FABRICE COFFRINI / Europress/AFP

Az ötvenhét éves francia sportpolitikus korábban Sepp Blatter jobbkeze volt, tavaly elindult ellene, de nem gyűjtött elegendő ajánlást, így a szavazólapokra sem került fel, pedig magyar klubok is támogatták. A korábban sportújságíróként is dolgozó Champagne mellé néhány kicsit nagyobb tényező is beállt: Pelé, Robbie Keane és George Weah, de csak néhány szövetség szavazatára számíthat. Champagne-ról itt írtunk bővebben.

Tokyo Sexwale

Tokyo Sexwale
Tokyo Sexwale
Fotó: FABRICE COFFRINI / Europress/AFP

A hatvankét éves, dél-afrikai üzletembert egykor Nelson Mandelával együtt börtönözték be az apartheid rendszerben. Olajból és gyémántból gazdagodott meg – utóbbi miatt korrupcióval gyanúsítják –, segített a 2010-es vb megszervezésében – amely kapcsán szintén zajlanak vizsgálatok. Az afrikai szövetség nem támogatja, így nem nagyon van esélye.

A kongresszus

A tizenháromezres zürichi Hallenstadionban február 26-án rendezendő, rendkívüli elnökválasztó kongresszusra már délelőtt megérkeznek a küldöttek, majd végigmennek a 12 napirendi ponton, amelyből 11. az elnökválasztás – előtte reformokról döntenek, amelyektől azt várják, hogy csökkentik majd a korrupciót a labdarúgásban. A voksolás előtt egyenként 15 perces programbeszédeket hallhatnak az egybegyűltek.

A jó eséllyel csak az este folyamán lezajló választás menete nem egyszerű, de megpróbáljuk elmagyarázni. 209 tagországa van a FIFA-nak, ebből 207 jogosult szavazásra Kuvait és Indonézia felfüggesztése miatt: 54 afrikai, 53 európai, 46 ázsiai, 35 észak- és közép-amerikai, 11 óceániai (Ausztrália Ázsiához tartozik) és 10 dél-amerikai. Minden országnak egy szavazata van, az elnökválasztás első fordulójában 139 voks szükséges a győzelemhez. Ha ezt senki nem szerzi meg, jöhet a második kör, ahol már 105 szavazat is elég ahhoz, hogy valakiből a FIFA elnöke legyen. Ha nem jön össze, addig szavaznak, amíg meg nem születik a győztes.*

Munkások előkészítik a helyszínt a FIFA rendkívüli tisztújító gyűlése előtt Zürichben, 2016. február 25-én
Munkások előkészítik a helyszínt a FIFA rendkívüli tisztújító gyűlése előtt Zürichben február 25-én
Fotó: FABRICE COFFRINI / Europress/AFP

Ázsia és Afrika országainak többsége Salman sejket támogatja, míg Infantinót Európa többsége, az összes dél-amerikai ország és a közép-európaiak többsége. Óceánia még nem döntött. A fentiek alapján nagyjából kiegyenlítődnek az erőviszonyok, de a fogadóirodák és a közvélemény inkább Infantino győzelmét tartja valószínűnek – ehhez viszont az kell, hogy a Salman sejket nem kedvelő Ali herceg beálljon mögé, hozva a rá szavazó országok voksait. Persze Óceánia még bezavarhat.

Akármennyire húzódik is majd el a választás, egy biztos: mindennel végezni kell éjfélre, mert át kell építeni a csarnokot egy szombati hokimeccs miatt.

* Cikkünk korábbi verziójában tévesen állítottuk, hogy a második és további körökben egy-egy jelöltet visszaléptetnek. Ezzel szemben a valóság az, hogy nem kötelező visszalépni. A hibáért elnézésüket kérjük.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.