Sallai Roland és társai Cristiano Ronaldo tányérjában

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2017. szeptember 13., szerda 11:44, frissítve: szerda 14:35

„S áldicsőséggel lakunk jól, / Hogy ez innen van honunkból. / Ez hát nemes büszkeségünk, Melyről annyiszor mesélünk? / Azzal dicsekedni váltig, / Ami szégyenünkre válik!…” – bizonyára akadnak, akik felismerték Petőfi Sándor százhetvenkét esztendős sorait A magyar nemzet című versből. Bizony, újabb mélyről érkező sóhajjal kedden elkezdődött a Bajnokok Ligája csoportkörének első estéje, a másodikon pedig az egész mezőny már túl lesz az első megméretésen; magyar csapatnak ugyanakkor már nyolc éve nem szurkolhatunk.

Azokkal a lelkesítő pillanatokkal kell beérnünk, amikor honunkból származó játékosok külföldi csapatokban szerepelnek az első számú európai kupasorozatban. Ilyen, Petőfi leforrázó szavaival élve áldicsőségre várunk szerda este is: a magyar válogatott Gulácsi Péter az RB Leipzig kapusaként a francia AS Monaco támadóinak védheti ki a szemét – a PSG-hez távozott Kylian Mbappéét már nem –, a még csak 20 éves Sallai Roland pedig kiváló ciprusi bajnoki rajtját követően (gól és kiharcolt büntető) az APOEL csapatával Cristiano Ronaldóék otthonában juthat szerephez.

 
Gulácsi Péter
Fotó: Patrik Stollarz / AFP
 

Aligha kell hozzá nagy jóstehetség, előbbi honfitársunk az egész csoportkört tekintve is jobb kilátásokkal vág neki a nagy útnak, annak ellenére, hogy klubja története első nemzetközi kupameccsére készül. A lipcseiek csoportellenfele tavaly BL-elődöntőig jutott, de az átigazolási időszakban megroppant Monacón kívül ott van még a szebb napokat látott Porto és az ezen a szinten egyáltalán nem verhetetlen török Besiktas.

Eközben a Puskás Akadémiából kétmillió euróért – sikertelen palermói kölcsönéve után – Ciprusra került Sallai csapatán, ha csoda nem történik, a Real Madridon kívül a német Borussia Dortmund és az angol Tottenham is átléphet majd. Mai ellenfelük, a Real Madrid 2009 óta veretlen hazai BL-csoportmeccseken, sőt 2007 óta – és ezt felfoghatjuk erődemonstrációnak is – mindig megnyerte első főtáblás mérkőzését. Nicosiában 2012-ben 5-2-re győztek a blancók.

A két magyar érdekeltségű kilencven percet az M4 és a Sport 1 között kapcsolgatva követhetjük végig, a nap slágermeccse mégis a Tottenham és a Borussia összecsapása lesz. E két alakulat épp Sallaiék lekaszabolására fenik a kést; az angolok pedig a tavalyi Európa-liga-nyolcaddöntős vereségért is visszavághatnak.

Rengeteget fejlődött Gulácsi Péter

Ezúttal az M4 Sport közölt interjút a magyar kapussal. „Én sem gondoltam volna, hogy két év alatt sikerül olyan csapatot felépíteni, amelyik egyenes ágon BL-főtáblára jut. 2015-ben az volt a cél, hogy az első osztályba feljussunk, ami sikerült is, utána teher nélkül játszhattunk egy ilyen fantasztikus szezont. A szezon vége felé tudatosult mindenkiben, hogy ez lehet valóság” – utalt arra, hogy hatéves tervet mindössze két év alatt teljesítette az együttes, ami egy meseszerű történet.

Gulácsi Péter beszélt arról is, mindig is az volt a terve, hogy egy nagy bajnokságban játsszon. A Liverpoolban ez nem jött össze, mert hiába várt türelmesen, nem tudta beverekedni magát a csapatba: „Utána vissza kellett lépnem kettőt, hogy egyet előre léphessek. A salzburgi szerződés tudatos lépés volt, olyan klubot kerestünk, amely nemzetközi kupában szerepel, és ahol folyamatosan védhetek.” 

Az elmúlt négy évben ő is rengeteget fejlődött, hiszen fokról fokra jutott előre, az ausztriai első osztálytól a Bundesligán át egészen a Bajnokok Ligájáig. A lipcsei másodosztály volt a köztes lépcső. 

Nem akarnak csak turisták lenni a BL-ben, a klub filozófiája továbbra is: fiatal tehetségeket vinni Lipcsébe, nem bevásárolni.

„Amikor felcsendül a BL-himnusz, a hideg futkos majd a hátamon. Liverpoolban többször hallottam már a lelátóról, a Salzburggal többször az utolsó pillanatban buktunk el. Az, hogy részese lehetek ennek, hatalmas élmény lesz” – mondta Gulácsi.   

A keddi nap mérkőzéseinek összefoglalóját itt olvashatja.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló, szerda:
E csoport:
Maribor (szlovén)–Szpartak Moszkva (orosz) 20.45
FC Liverpool (angol)–Sevilla (spanyol) 20.45

F csoport:
Feyenoord (holland)–Manchester City (angol) 20.45
Sahtar Donyeck (ukrán)–SSC Napoli (olasz) 20.45

G csoport:
RB Leipzig (német)–AS Monaco (francia) 20.45
FC Porto (portugál)–Besiktas (török) 20.45

H csoport:
Real Madrid (spanyol)–APOEL (ciprusi) 20.45
Tottenham Hotspur (angol)–Borussia Dortmund (német) 20.45

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.