Gigabotrány készül az olasz futballban

GB

2016. január 26., kedd 16:18

A Milan, a Juve, a Lazio és a Napoli is érintett lehet, csakúgy, mint Hernan Crespo vagy Ezequiel Lavezzi. A Milan főhadiszállását ellepték a nyomozók.

A sokadik gigabotrány készül kirobbanni az olasz futballbajnokságban. Az államügyészi hivatal nyomozói kedden megszállták az AC Milan főhadiszállását – írja többek között az ESPN FC. Egy olyan csalási ügyben vizsgálódnak, melyben a gyanú szerint számos Serie A-s és B-s csapat magas rangú alkalmazottja, köztük igazgatók, klubvezetők is érintettek lehetnek. A nyomozás dossziéjának a neve Fuorigioco, vagyis Les. A hatóság úgy véli, 35 első és másodosztályú csapatnál merülhet fel adóelkerülés gyanúja. A vizsgálatot a nápolyi ügyészség prominensei, Danilo De Simone, Stefano Capuano és Vincenzo Ranieri vezetik. A Milannál végrehajtott akció a hírek szerint csak a kezdet.

Crespo, Lavezzi, Milan, Juve

A La Gazzetta dello Sport és a Corriere dello Sport sportlap egybehangzóan állítja, hogy a Milan általános igazgatója, Adriano Galliani, a Napoli elnöke, Aurelio De Laurentiis, a Lazio-tulaj Claudio Lotito és Jean Claude Blanc, a Juventus korábbi általános igazgatója is „benne van a buliban”. A botrányban felmerült az egykor a Milanban, Internazionale-ban és a Lazióban is megfordult Modena-edző, Hernan Crespo és a jelenleg a PSG-t erősítő korábbi Napoli-sztár, Ezequiel Lavezzi neve is.

A nyomozást segítő Vincenzo Piscitelli számos olyan trükkről számolt be, melyek segítségével a futballklubok elkerülhették az adóbefizetést, vagy eltitkolhatták, mennyit csúsztattak le egy-egy transzfer során a játékosügynököknek, labdarúgóknak. Az ügyészi hivatal konkrét példát is hozott. Az ügylet során az ügynök kiállított a klub felé egy fiktív számlát egy átigazolásról, mellyel bizonyította, hogy volt szerepe az ügyletben, miközben nem volt. A klub jól járt, mert kisebb – kettejük által meghatározott – összeget kellett az ügynöki díj után bevallania az adóhatóság felé, és az ügynöknek is jutott, hisz a semmiért is kapott fizetést. A lefaragott adóköteles tétel így sokkal kisebb volt, mint a valóságban kifizetett átigazolási díj, és a klub még akkor is jól járt, ha valamennyit a játékosnak is lecsúsztatott a nyert összegből, ráadásul ez sem volt adóköteles.

További adóelkerülésre adott lehetőséget, hogy az argentin játékos ügynökök sok esetben offshore cégeken keresztül áramoltatták jövedelmüket.

A nyomozó hatóság most úgy saccolja, hogy mintegy 12 millió eurónyi adó befizetését kerülhették el a bűncselekményekben részt vevők, de ez az összeg a vizsgálat során persze növekedhet.

Az olaszok bundabotrányban is „erősek”, a részletekről itt olvashat.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.