Horvát focicsapatot vesz a Puskás Akadémia?

MNO

2015. november 30., hétfő 16:45, frissítve: hétfő 21:04

A felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia nyilvános ajánlatot tett az eszéki NK Osijek labdarúgóklub részvényeire – írta a Glas Slavonije című horvát regionális napilap a hétvégén.

Eszék városa, a Gradska Banka d.d. – amely csődeljárás alatt áll –, valamint a városi vízellátási vállalat (Vodovod Osijek d.o.o.) bejelentette, hogy meghosszabbítják az eszéki klub részvényeinek nyilvános vételi ajánlat elfogadására nyitva álló határidejét, a kezdőár megjelölése nélkül.

Ezt azzal magyarázták az MTI szemléje szerint, hogy a potenciális vevőknek idő kell összegyűjteni a szükséges dokumentációt, továbbá az érdeklődők közül néhányan mielőtt kötelező érvényű ajánlatot tennének, meg szeretnének győződni a horvát első osztályban szereplő labdarúgócsapat tényleges pénzügyi helyzetéről.

Átvizsgálják az Osijeket

A Puskás Akadémia vételi szándéknyilatkozatát Mészáros László és Halmi Tamás írta alá, amelyben kinyilvánították és megerősítették azon szándékukat, hogy megvásárolnák a labdarúgóklub részvényeit, de mint írták: „a tranzakció jogi és pénzügyi összetettsége miatt elengedhetetlen az egyesület átvilágítása”, amelyet kötelesek elvégezni, mielőtt kötelező érvényű ajánlatot tennének. A Puskás Akadémia ezért azt kérte az illetékesektől, hogy hosszabbítsák meg a vételi ajánlat elfogadására nyitva álló határidőt.

A Glas Slavonije úgy értesült, a magyar fél már ezen a héten megkezdi az eszéki klub vizsgálatát.

„Jó hír az eszéki első osztályú labdarúgóklubnak, hogy komoly vevője akadt, és nem bizonyultak igaznak a hírek, miszerint a határidőt azért tolták ki, mert nincs érdeklődő a klub iránt”

– írta a lap. Az újság arról is beszámolt, hogy korábban is szivárogtak ki információk arról, miszerint magyar stratégiai partner fektetne be az eszéki egyesületbe, de most történt meg először, hogy ezt szándéknyilatkozattal is alátámasztották.

Kevés a néző

Nem ellenzik a szurkolók az NK Osijek eladását, legalábbis erre lehet következtetni a Glas Slavonije cikke alatti kommentekből. Az egyikük szeretné, ha végre rendeződnének a klub tulajdoni viszonyai, hiszen így végre minden helyes irányban folytatódna. A másikuk a fenntartási költségekkel kapcsolatosan megjegyzi: eddig 100-500 néző látogatott ki a meccsekre, ebből nem lehet működtetni az egyesületet. (M. R.)

Az ajánlatok nyilvános felbontására 2015. december 29-én 12 órakor kerül sor az eszéki városháza nagytermében.

A horvát kapcsolat

A Glas Slavonije kiemelte: a felcsútiaknak vannak horvát játékosaik – többek között a korábban Eszéken is szereplő Marko Dinjar –, s az első csapatnak is horvát az edzője Robert Jarni személyében.

Az NK Osijek egyébként tíz csapatból kilencedik a horvát élvonalban, az eddigi tizennyolc fordulóban csupán háromszor győzött.

Nincs szándék
Hétfő délután közleményben reagált a Puskás Akadémia a sajtóértesülésekre: „A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia régóta szakmai kapcsolatban áll, több hazai és nemzetközi klubbal, akadémiával. Ilyen partnerünk a horvát elsőosztályban szereplő Eszék csapata is. A Puskás Akadémia szakmai együttműködést folytat az eszéki klubbal. A Puskás Akadémiának ugyanakkor nincs szándékában nemzetközi csapatot vásárolni.”

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.