Kubatov jó katolikus, megbocsátott az ellene vétkezőknek

Havasi Zsolt

Havasi Zsolt

2017. október 25., szerda 17:10, frissítve: szerda 18:26

A Ferencvárosi Torna Club elnöke, Kubatov Gábor és a Fradi-tábor előénekese, kápója, Hamberger Ádám október 19-én szinte egyszerre jelentette be a Facebookon: „Megegyeztünk! A Ferencváros tábora 2017. 11. 04-én, a Debrecen ellen visszatér.” A több ezer drukker majd három éve azért nem látogatja a zöld-fehér klub mérkőzéseit, mert nem ért egyet a Groupama Arénában bevezetett vénaszkenneres beléptetéssel. A megállapodással ennek a „nézeteltérésnek” a végére kerül pont.

Szerdán sajtótájékoztatón – amelyen a Magyar Nemzet ezúttal sem vehetett részt – árulta el a részleteket Kubatov és Hamberger. Az egyezség értelmében a szurkolói csoportok vezetői, illetve ötszáz drukker vénalenyomatát adta. A többiek számára a módosított szabályzat szerint lehetőség van B típusú kártya kiváltásra, ehhez azonban nem kell vénalenyomat. Ha valaki anélkül akar belépni a stadionba, annak három feltételt kell teljesítenie: rendelkeznie kell a B típusú kártyával, fényképes igazolvánnyal, továbbá érvényes, kinyomtatott jeggyel. Így a B szektor teljes egészébe és a C1-es szektorba lehet belépni, a stadion többi részén marad az eddigi rendszer – mondta Kubatov. Fontos pont, hogy a B kártya érvényes lesz az idegenbeli mérkőzéseken a vendégszektorokba is. Továbbá lehet vele az interneten jegyet vásárolni, valamint igénybe venni a szurkolói kedvezményrendszert.

Kubatov jelezte, módosult a pályarendszabály is. Ennek legfőbb pontja az, hogy a lelátói cselekedetek egyértelmű és objektív megítélésére tesznek kísérletet. Ez a szurkolókra és a biztonsági személyzetre egyaránt vonatkozik, ráadásul a technikai feltételek mindehhez megvannak, hiszen nincs olyan pont a stadionban, amelyet nem lát kamera. Létrejött egy közös fegyelmi testület, amelyben a szurkolói csoportok és a klub delegáltjai bizonyítékok alapján döntenek majd egy-egy eset kapcsán. „Akit kizárunk a stadionból, az már csak vénaszkenneres beléptetés útján léphet be újra” – tette hozzá a klubelnök.

Fidesz pártigazgatójaként is tevékenykedő Kubatov kiemelte: nincs politika a stadionban. „Egy kivétel van: engem lehet szidni.”

Kérdésre kijelentette, hogy szerinte az első meccsen „olyan telt ház lesz, mint a huzat”. „Ez rossz hír a liberális újságíróknak, akik eddig azon nyikorogtak, hogy nem volt telt ház. Csókoltatom őket” – folytatta vigyorogva. Szóba kerültek a múltbéli sérelmek, például volt, hogy Kubatov halálos fenyegetést kapott. „A megbocsátásról annyit, hogy római katolikus vagyok” – zárta rövidre a kérdést.

Hamberger Ádám mint a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül csoport képviselője mindehhez csak annyit tett hozzá, hogy mindenki a Ferencváros érdekeit helyezte előtérbe, egyúttal megígérte, visszatér a régi Fradi-hangulat a stadionokba. Újságírói felvetésre pedig kifejtette, amíg a tábor nem volt benn mérkőzéseken, a szurkolók megtanulták, hogyan kell viselkedni. „Törekszünk a rendre. Együtt, a Ferencváros érdekében fogunk továbbmenni.”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.26.

A szerkesztő ajánlja

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.