Leekens: A válogatott is átesik gyerekbetegségeken

2018. március 26., hétfő 16:56, frissítve: kedd 00:28

Kazahsztán után, Skócia előtt tartott sajtótájékoztatót hétfő délután Telkiben a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya Georges Leekens, s kis túlzással bebizonyosodott az, amit eddig is gyanítottunk: ha az ember egy „előadását” hallotta, akkor az összeset hallotta. A mostani tételmondata a belga trénernek az volt, hogy hibákat barátságos mérkőzésen még el lehet követni, de szeptemberben, amikor kezdődik a Nemzetek Ligája, már nem. 

Mint a tréner elmondta, majd a hétfő délutáni edzés után állapítja meg, ki az, aki megfelelő állapotban van s játékra alkalmas, illetve ki az, aki nem. „Mindenki lelkes és fegyelmezett, ha ezt át tudjuk menteni a mérkőzésre, akkor nyert ügyünk van, fontos az is, hogy kiszűrjük a hibákat” – mondta. Leekens beszélt arról, hogy az elvesztett meccs szellemileg és mentálisan is megterheli a játékosokat, de megpróbálta őket azzal felvidítani, hogy elmondta, az első mérkőzéseit általában elveszti, amikor válogatottat irányít. 

Kiemelte, nem olvasta el a napokban a róla és a kazahok elleni kilencven perc kapcsán született írásokat. „Nem a sajtónak dolgozom, hanem a játékosaimért és a Magyar Labdarúgó Szövetségért.” Ezzel együtt beszélt arról is, hogy felhívta a figyelmet a kritikákra, ahogy arra is, hogy jó játékosai vannak a magyar válogatottnak, s ezt szeptemberre látni fogjuk. 

A Magyar Nemzet azon kérdésére, tervez-e taktikai téren változtatást Skócia ellen, elmondta, ki fogják elemezni az ellenfelet. Annyit elöljáróban elmondott: Costa Rica ellen öt védővel játszottak a skótok, lesznek majd változások, hiszen mindenkinek szeretne lehetőséget adni. S újfent jelezte, nem szabad egyéni hibákat elkövetni, mint Kazahsztán ellen. Rávilágított, nem volt egyensúly a támadás és a védekezés között, amikor mi 4-4-2-es felállás szerint támadtunk, labdavesztés után könnyen el tudott jutni az ellenfél a magyar kapuhoz. „Ha kevesebb hibát követünk el védekezésben, sikeresebbek lehetünk” – tette hozzá. Leekens szerint továbbá nem voltak megfelelőek a letámadásaink, mert a játékosok lassúak voltak. Azonban akik elkövették a hibákat, tanultak belőle, s ha majd visszatérnek, akkor jobb lesz mindenkinek. A skótokról azt mondta, kombinatív játékot játszanak, főleg a bal oldalon.

„Egy gyerek is átesik gyerekbetegségen, s ez a válogatottnál is megtörténik. De több olyan momentum is volt, amikor valaki 70 méteres sprintet vállalt be, hogy helyzetbe kerüljön. Tetszik ez a mentalitás” – fejtette ki. Arra a kérdésre, hogy a második mérkőzései miként sikerültek, ha már az elsőket javarészt elvesztette, ekképp válaszolt: „a legtöbb alkalommal vereséget szenvedtünk, nincs a győzelemre garancia, de ez a múlt.” 

Kifejtette, a játékosoknak nem szabad félniük a szurkolóktól, a nyomás ellenére nem szabad összeroppanniuk, ugyanakkor nyilatkozniuk kell, hiszen ez a kötelességük.

 
Németh Krisztián és Hangya Szilveszter a magyar válogatott sajtótájékoztatóján Telkiben 2018. március 26-án
Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet
 

Németh Krisztián és Hangya Szilveszter pedig azt hangsúlyozták, hogy próbálnak a mérkőzésre koncentrálni, kijavítani a hibákat. „Leekens beszélt saját felelősségéről is, illetve arról, hogy ezek a hibák most és ne szeptemberben jöjjenek ki” – mondta Németh.

Hangya lapunknak azt említette, hogy nem az ő tiszte megítélni a kapitány azon döntését, hogy miért egy jobblábas játszott a védelem bal oldalon. (Hangya Szilveszter a Vasas bal oldali védője – a szerk.) „Számunkra most nincs barátságos meccs, a szurkolókért is játszunk, nélkülük ugyanis nehéz lesz szeptemberben nekimenni a Nemzetek Ligájának” – fejezte be gondolatait Németh.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.