Megszólalt a Fradi: Barokkos túlzás, hogy Bonyha támadt

2017. november 10., péntek 10:56, frissítve: péntek 15:48

A Fradi megelégelte a szombati meccsén történt verekedés és késelés nyomán elszabadult cikkáradatot és tájékoztatót hívott össze az újságíróknak péntek reggelre a Népligetbe. Ez nemcsak azért érdekes, mert eleddig egyetlen – Fradi security által kiadott – kommunikét adott közre a balhét követően, hanem azért is, mert portálunknak is érkezett meghívó. Annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban nem engedtek be minket a Fradi egyetlen szakosztályának egyetlen meccsére sem – arra hivatkozva, hogy portálunk cikkeivel üzleti kárt okozott a klubnak –, ott lehettünk az eseményen. A meghívó arról tanúskodott, hogy a Fradi most mindenkivel közölni akarja, mi az álláspontja az ügyben.

Volly György, a Fradi kommunikációs vezetője a tájékoztató kezdetén elmondta, ők most azért jöttek, hogy azokra a kérdésekre válaszoljanak, melyek hozzájuk beérkeztek az elmúlt napokban. Kérdést nem lehetett feltenni, fotót, hangfelvételt nem lehetett készíteni. Mint mondták, ez a rendőrség kérésére van így. 

A sajtótájékoztatón Baranyai Imre, a Fradi biztonsági szolgálatának vezetője két videofelvételt mutatott be. Az első felvételen az látszik, hogy a Fradi-tábor távollétében a Halhatatlanok nevű szurkolói csoport révén új előénekessé váló Bonyha és társa az egyik büfé előtt álldogál a szünetben, majd megérkezik egy 20-30 fős maszkos, kapucnis csoport, a mezei drukkereket félretolva a B1-es büfé elé. Mintha szóltak volna nekik, hogy Bonyha várja őket a bejáratnál. A Bonyha becenévre hallgató volt vezérszurkoló és társa nagyjából így is álldogál, ekkor bokszállást vesznek fel ők is és a támadóik is. Bonyha társát 10-15 másodperc alatt leterítik, kukák is repülnek, ütik-rugdossák, de aztán békén hagyják a földön. Ő mutatja is, hogy elég volt.

Bonyha eközben a lépcső felé hátrál, a felvételen nem látszik kés a kezében, de a tájékoztatón bemutatták a szúrószerszámot, amit használt. A lépcsőn elcsúszik, ekkor rárohannak és nagyjából egy percen át ütik-verik, rugdossák. Az szintén látszik, hogy az eset közvetlen közelében van biztonsági őr, de ő nem avatkozik közbe. 

A tájékoztató érdemi része úgy zajlott, hogy Volly György felolvasta a klubhoz beérkezett 59 kérdést, amire Nyíri Zoltán operatív igazgató válaszolt: 

– A rendőrség nyomozást folytat, ebbe nincs beleszólása a klubnak, köztörvényes bűncselekmény történt. Akik részt vettek a balhéban és akiket azonosítottak, azokat kitiltják az összes Fradi-eseményről.
– Az esetnek két súlyos sérültje van, mindkettő elhagyta a kórházat.
– Barokkos túlzás, hogy Bonyha támadt késsel. A Fradi nem vizsgálja semelyik szurkolója előéletét, így nem tudja megmondani, Bonyha börtönviselt-e. 
– Bevált a megállapodás, amit a klub kötött a drukkerekkel. Csütörtökön is találkoztak az ultrák és a klub képviselői, együttműködtek.
– Újabb biztonsági intézkedések nem kellenek.
– 11 fő van teljesen beazonosítva jelenleg. Az azonosítást a rendőrség végzi.
– A klub érez valamifajta felelősséget a történtekért, de nem tudta megakadályozni a történteket. Ez egy előre megtervezett, csoportosan elkövetett cselekmény volt.
– Ez egy kés – mutatja Nyíri Zoltán a széthajtogatott, bankkártyára hasonlító valamit, és kést formált belőle. Ezzel szúrt az illető.
– Mi nem békítő szerv vagyunk, a visszatérő csoportokkal megegyeztünk, hogy a korábban szkennelő drukkereknek nem esik bántódása.
– Kríziskezelő egységet állítanak fel a szurkolói csoportokkal. A szombati meccsen általános vagyonőröket alkalmaztak, nem akarták, hogy rendőrsorfal álljon folyamatosan a stadionban. A vagyonőrök megfelelő távolságra voltak, de a kríziskezelő egységek mostantól visszatérnek a szektorba a kapu mögé. (A Fradi security visszatér ezek szerint a kapu mögötti szektorba.)
– A biztonságiak nem végezhetnek olyan motozást, mint egy rendőr.
– A vizsgálat még nem zárult le.
– 11 felfüggesztett kártyából 9 B típusú kártya, 2 A típusú, utóbbi a szkenneres. A késelő kártyáját is felfüggesztették. A vizsgálat végéig vannak felfüggesztve a kártyák.
– Továbbra is bemehet szkennelés nélkül a tábor nagy része.
– Paróczai Dávidnak hívják Bonyhát.
– Baranyai Imre, a security vezetője elmondta, azért nem ment vissza a Fradi saját biztonsági szolgálata a szektorba, mert ez volt az ultrákkal kötött megállapodásban.
– Ha előre megszerveznek valamit, azt nagyon nehéz kivédeni.
– Bonyha megpróbált bemenni a szkenneres kapun, de a keze be volt kötve sportsérülés miatt, így oldalt kellett bemennie. 45-50 ember megy itt be egyébként meccsenként, ilyen-olyan okokból. Problémakapunak hívják ezt a bejáratot. 
– Ha a jogerős MLSZ-döntés enyhébb büntetést szab ki, akkor bemehet mindenki, nem lesz szektorbezárás. Ha marad a szektorbezárás, az, aki korábban jegyet váltott, visszakérheti a pénzét, és visszakapja. Ha A típusú kártyával (szkenneres) akar bemenni, be tudja váltani a kapu mögé megváltott belépőjét (de ehhez akkor szkennelnie kell), ha B-vel akarna bemenni továbbra is (nem szkennelős jegy), akkor nem tud bemenni.
– A drukkerekkel való megállapodás nem változik.
– A felvételekből kiderül, hogy a maszkos drukkerek kezdeményezték a verekedést.
– A klub vizsgálta és vizsgálja jelenleg is saját biztonsági szolgálata felelősségét.

A tájékoztatót követően tényleg nem lehetett kérdezni, Volly György, Baranyai Imre és Nyíri Zoltán távoztak. Pedig sok kérdés motoszkál még a fejekben. Miért nem állították meg Bonyhát már a bejáratnál, ha tudták, hogy egy szurkolói csoport vezére, a security és más is szólt neki, hogy ne menjen be, mert balhé lesz? Miért vállalta a security, hogy épp erre a meccsre nem megy be a kapu mögé, ha lehetett tudni, hogy Bonyha és más Halhatatlan is ott lesz, plusz több ezer felhevült ember tért vissza a kapu mögé? A kapu mögé kirendelt vagyonőrök miért nem próbálták bármilyen módon megakadályozni a balhét, miért nem léptek közbe a verekedésnél? 

A klub a pénteki tájékoztatón mindössze részben ismerte el a felelősségét, a security és a helyettük kirendelt vagyonőrök felelősségéről pedig alig esett szó. Mivel kérdéseket nem lehetett feltenni, így továbbra sem lehet teljesen tisztán látni az ügyben. 

A Fradi-tábor csütörtöki közleménye a balhéról:

„A szombati, FTC–DVSC labdarúgó bajnoki mérkőzés szünetében történtek okán találkoztak egymással az FTC és a szurkolói csoportok képviselői. A klub bemutatta a szurkolói vezetőknek azokat a kamerafelvételeket, amelyek egyértelműsítik a történteket. A felvételek átnézése után az FTC és a szurkolói csoportok vezetői abban állapodtak meg, hogy mindent megtesznek azért, hogy valamennyi rendbontót – tekintet nélkül a résztvevők személyére – beazonosítsák és kitiltsák. A felek a korábbi megállapodásukat továbbra is érvényesnek tekintik és elkötelezettek abban, hogy soha többé ne legyen a stadionban olyan erőszakos cselekmény, amely összefüggésbe hozható a Fradival.”

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.