Most a műszakisok a legjobbak a Kárpát-medencében

MNO

2016. március 9., szerda 14:16

Március 3-a és 5-e között rendezték meg a VII. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját (KEK) Budapesten, a BEAC sporttelepén. A határon túli és a magyarországi futballcsapatok versengését idén a műszakis diákok nyerték.

A kispályás tornán idén öt ország tizenhat csapata vett részt, a magyarországi gárdák mellett Kárpátaljáról, Felvidékről, Erdélyből és Délvidékről érkeztek – áll a KEK szervezői által kiküldött közleményben. A kiváló hangulatú küzdelemből a Budapesti Műszaki Egyetem csapata jött ki győztesként. 2010 óta először maradt határon belül a trófea, az első KEK-en szintén a műszakisok nyerték a döntőt. A második a Debreceni Egyetem, a harmadik a Budapesti Corvinus Egytem, a negyedik, s ezzel a legjobb határon túli együttes pedig a kolozsvári Góbék lett. A torna legjobb játékosának Weinmann Richárdot (BME), a legjobb kapusnak pedig Bálint Lehelt (Góbék) választották, a gólkirályi címet Kántor Tamás (Debrecen) érdemelte ki kilenc találattal.

A tornagyőztes csapat Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja (jobb szélen), illetve Szendrei József, a Joma Magyarország tulajdonosa, a KEK támogatója társaságában
A tornagyőztes csapat Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja (jobb szélen), illetve Szendrei József, a Joma Magyarország tulajdonosa, a KEK támogatója társaságában
Fotó: ELTE-BEAC

A KEK-kel párhuzamosan futó, szintén tizenhat csapatos Alumni-kupán, amelyet a már kiöregedett egykori KEK-esek számára írtak ki, a csíkszeredai Imperial Wet diadalmaskodott. Ezt a sorozatot tavaly hívták életre, ugyanis egyre több olyan együttes jelentkezett, amelynek tagjai már elvégezték az egyetemet, így a KEK-en nem indulhattak, ám szerettek volna részesei maradni a rendezvénynek.

„Egy sportesemény, egy futballmérkőzés nemcsak a sportról és a versenyről szól, a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája pedig az átlagos mérkőzéseknél is többről – utalt a KEK határokat átívelő, közösségformáló szerepére a torna fővédnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár. – Az összetartozás érzését és hangulatát itt nemcsak a saját csapatukban, a saját csapattársaikkal tapasztalhatják meg a fiatalok, hanem a rendezvény minden egyes résztvevőjével, akikkel bár más-más országokban laknak, azonos a nyelvük és azonosak a gyökereik.”

Ahogy a korábbi években megszokottá vált, idén is eredményesen zárult a rendezvényhez kapcsolódó karitatív gyűjtés, melynek keretében idén a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum diákjai számára ajánlott fel a harminckét pályára lépő csapat több tucat sporteszközt.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.