Most a műszakisok a legjobbak a Kárpát-medencében

MNO

2016. március 9., szerda 14:16

Március 3-a és 5-e között rendezték meg a VII. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját (KEK) Budapesten, a BEAC sporttelepén. A határon túli és a magyarországi futballcsapatok versengését idén a műszakis diákok nyerték.

A kispályás tornán idén öt ország tizenhat csapata vett részt, a magyarországi gárdák mellett Kárpátaljáról, Felvidékről, Erdélyből és Délvidékről érkeztek – áll a KEK szervezői által kiküldött közleményben. A kiváló hangulatú küzdelemből a Budapesti Műszaki Egyetem csapata jött ki győztesként. 2010 óta először maradt határon belül a trófea, az első KEK-en szintén a műszakisok nyerték a döntőt. A második a Debreceni Egyetem, a harmadik a Budapesti Corvinus Egytem, a negyedik, s ezzel a legjobb határon túli együttes pedig a kolozsvári Góbék lett. A torna legjobb játékosának Weinmann Richárdot (BME), a legjobb kapusnak pedig Bálint Lehelt (Góbék) választották, a gólkirályi címet Kántor Tamás (Debrecen) érdemelte ki kilenc találattal.

A tornagyőztes csapat Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja (jobb szélen), illetve Szendrei József, a Joma Magyarország tulajdonosa, a KEK támogatója társaságában
A tornagyőztes csapat Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja (jobb szélen), illetve Szendrei József, a Joma Magyarország tulajdonosa, a KEK támogatója társaságában
Fotó: ELTE-BEAC

A KEK-kel párhuzamosan futó, szintén tizenhat csapatos Alumni-kupán, amelyet a már kiöregedett egykori KEK-esek számára írtak ki, a csíkszeredai Imperial Wet diadalmaskodott. Ezt a sorozatot tavaly hívták életre, ugyanis egyre több olyan együttes jelentkezett, amelynek tagjai már elvégezték az egyetemet, így a KEK-en nem indulhattak, ám szerettek volna részesei maradni a rendezvénynek.

„Egy sportesemény, egy futballmérkőzés nemcsak a sportról és a versenyről szól, a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája pedig az átlagos mérkőzéseknél is többről – utalt a KEK határokat átívelő, közösségformáló szerepére a torna fővédnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár. – Az összetartozás érzését és hangulatát itt nemcsak a saját csapatukban, a saját csapattársaikkal tapasztalhatják meg a fiatalok, hanem a rendezvény minden egyes résztvevőjével, akikkel bár más-más országokban laknak, azonos a nyelvük és azonosak a gyökereik.”

Ahogy a korábbi években megszokottá vált, idén is eredményesen zárult a rendezvényhez kapcsolódó karitatív gyűjtés, melynek keretében idén a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum diákjai számára ajánlott fel a harminckét pályára lépő csapat több tucat sporteszközt.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.