Neymar a Real Madrid ellen bizonyíthatja, hogy megéri a pénzét

Havasi Zsolt

Havasi Zsolt

2018. február 14., szerda 14:00, frissítve: szerda 18:59

Lépjünk túl a taktikai, szigorúan a mágnestáblára kivetíthető szemléletmódon a Real Madrid–Paris Saint-Germain Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő párharc esetében. Persze, fontos lesz, hogy az egyik fél mennyire tud nyomást gyakorolni a másikra, ki hogyan zárja a területeket, passzsávokat, vagy épp a magasan elhelyezkedő szélső védők mögötti üres területek miként lesznek biztosítva. Összességében azonban leginkább az fog számítani, melyik fél alkot egységesebb közösséget, csapatot. Hogy miért? Mert mindkét együttesre hatványozottan igaz: mától számára a legrangosabb európai kupasorozat minden mérkőzése a döntővel egyenértékű.

A Real Madridra a fenti megfogalmazás talán még jobban ráillik. Az előző másfél évben trófeát trófeára halmozó klub a mostani szezonban pocsékul szerepel. Már sem a spanyol Királyi Kupa, sem a bajnoki elsőség nem elérhető számára, így nem maradt más, mint a Bajnokok Ligája. – A PSG elleni BL-párharcban az állásom a tét. Én vagyok a felelős a kialakult helyzetért, mivel én vagyok a főnök. Nekem kell megtalálnom a megoldásokat, harc nélkül nem adom fel – jelentette ki a vezetőedző, Zinédine Zidane a Leganés elleni kupabúcsú után. Azért a teljes kép érdekében illik jelezni, bármennyire hibáztatható az edző, játékosai legalább ugyanannyira vétkesek.

– Ez az egész arról szól, hogy bízunk magunkban, abban, amit csinálunk. Ez a legfontosabb – ez a németek világbajnok középpályása, Toni Kroos következtetése volt a PSG elleni párharc kapcsán. Jelezte ugyanakkor, tudja, hogy a másik oldalon is világklasszisok futballoznak.

Azon az oldalon, ahol a klubtulajdonos, Nasszer al-Helaifi úgy tekint a BL-serlegre, mint a Szent Grálra. Ennek elérése érdekében a katari üzletember nyáron újraírta az átigazolási piac „szabályait”: adott Neymarnak egy 222 millió eurós csekket, amellyel a brazil kivásárolta magát a Barcelonából. Érkezett továbbá Kylian Mbappé is, egyelőre kölcsönbe, ám az ígéret szerint Nasszer al-Helaifi le fogja róni érte a 180 millió eurós vételárát.

Azért a csillagászati összegek felvetnek egy morális kérdést: hogyan tud rendet tartani egy edző abban a csapatban, ahol a személyek aszerint értékelik magukat, amennyit keresnek. „Unai Emery irányításának hiánya megölheti a PSG BL-álmait” – írja cikke címében Adam White és Eric Dervin a The Guardianben, újabb szemszögből megvilágítva ezzel a problémát. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a baszk szakember az előző kiírásban részese volt a történelmi kudarcnak, amikor a párizsi csapat 6-1-re kikapott a Camp Nouban a Barcelonától – ahol a vezér akkor a most már kék-vörösben játszó Neymar volt.

A szerdai játéknap másik találkozója a Porto–Liverpool. A fogadóirodák Jürgen Klopp angol csapatát tartják esélyesebbnek, nem is alaptalanul. A keddi mérkőzések (Juventus–Tottenham, Basel–Manchester City) lapzártánk után értek véget.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.14.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.