Neymar a Real Madrid ellen bizonyíthatja, hogy megéri a pénzét

2018. február 14., szerda 14:00, frissítve: szerda 18:59

Lépjünk túl a taktikai, szigorúan a mágnestáblára kivetíthető szemléletmódon a Real Madrid–Paris Saint-Germain Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő párharc esetében. Persze, fontos lesz, hogy az egyik fél mennyire tud nyomást gyakorolni a másikra, ki hogyan zárja a területeket, passzsávokat, vagy épp a magasan elhelyezkedő szélső védők mögötti üres területek miként lesznek biztosítva. Összességében azonban leginkább az fog számítani, melyik fél alkot egységesebb közösséget, csapatot. Hogy miért? Mert mindkét együttesre hatványozottan igaz: mától számára a legrangosabb európai kupasorozat minden mérkőzése a döntővel egyenértékű.

A Real Madridra a fenti megfogalmazás talán még jobban ráillik. Az előző másfél évben trófeát trófeára halmozó klub a mostani szezonban pocsékul szerepel. Már sem a spanyol Királyi Kupa, sem a bajnoki elsőség nem elérhető számára, így nem maradt más, mint a Bajnokok Ligája. – A PSG elleni BL-párharcban az állásom a tét. Én vagyok a felelős a kialakult helyzetért, mivel én vagyok a főnök. Nekem kell megtalálnom a megoldásokat, harc nélkül nem adom fel – jelentette ki a vezetőedző, Zinédine Zidane a Leganés elleni kupabúcsú után. Azért a teljes kép érdekében illik jelezni, bármennyire hibáztatható az edző, játékosai legalább ugyanannyira vétkesek.

– Ez az egész arról szól, hogy bízunk magunkban, abban, amit csinálunk. Ez a legfontosabb – ez a németek világbajnok középpályása, Toni Kroos következtetése volt a PSG elleni párharc kapcsán. Jelezte ugyanakkor, tudja, hogy a másik oldalon is világklasszisok futballoznak.

Azon az oldalon, ahol a klubtulajdonos, Nasszer al-Helaifi úgy tekint a BL-serlegre, mint a Szent Grálra. Ennek elérése érdekében a katari üzletember nyáron újraírta az átigazolási piac „szabályait”: adott Neymarnak egy 222 millió eurós csekket, amellyel a brazil kivásárolta magát a Barcelonából. Érkezett továbbá Kylian Mbappé is, egyelőre kölcsönbe, ám az ígéret szerint Nasszer al-Helaifi le fogja róni érte a 180 millió eurós vételárát.

Azért a csillagászati összegek felvetnek egy morális kérdést: hogyan tud rendet tartani egy edző abban a csapatban, ahol a személyek aszerint értékelik magukat, amennyit keresnek. „Unai Emery irányításának hiánya megölheti a PSG BL-álmait” – írja cikke címében Adam White és Eric Dervin a The Guardianben, újabb szemszögből megvilágítva ezzel a problémát. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a baszk szakember az előző kiírásban részese volt a történelmi kudarcnak, amikor a párizsi csapat 6-1-re kikapott a Camp Nouban a Barcelonától – ahol a vezér akkor a most már kék-vörösben játszó Neymar volt.

A szerdai játéknap másik találkozója a Porto–Liverpool. A fogadóirodák Jürgen Klopp angol csapatát tartják esélyesebbnek, nem is alaptalanul. A keddi mérkőzések (Juventus–Tottenham, Basel–Manchester City) lapzártánk után értek véget.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.14.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.