Nyílt levélben mentek neki az újpesti díszpolgárok az új címernek

MN

2017. augusztus 28., hétfő 17:12, frissítve: hétfő 20:14

Nyílt levelet fogalmazott meg az Újpest Labdarúgó Kft. tulajdonosának, Roderick Duchatelet-nek és ügyvezetőjének, Gyarmati Eszternek az 1877-ben alapított Újpesti Közművelődési Kör. A civil szervezet tiltakozását fejezi ki amiatt, hogy a cég megváltoztatta az 1885-ben alapított Újpesti Torna Egylet címerét, amelyet a futballcsapat 1901 óta használt.

Annak ellenére tette ezt, hogy az alapító okirat szerint az UTE hozzájárulására is szükség lett volna. Az egyesület emiatt beperelte a futballcsapatot működtető céget. Az új címer nagy tiltakozást váltott ki a szurkolók, a civil szervezetek, egyes társadalmi csoportok körében – áll a tiltakozók közleményében. 

Az aláírók között az Újpesti Közművelődési Kör díszpolgárai: Kőrös András, Hollósi Antal, Somos András, Sipos Lajos, Bertalan Tivadar és Gerber Alajos neve mellett ott találjuk Vastagh Pál volt nagykövet, miniszter, Gyémánt László festőművész, Rejtő Ildikó tőrvívó, Pásztor Erzsi és Dózsa László színművész, Göröcs János, Dunai Antal és Tóth András futballista, Kozák Danuta kajakozó, Szűts István zeneszerző, Csizmár Gábor volt miniszter, országgyűlési képviselő, Gáspár Károly, az ’56-os Szövetség újpesti elnöke, Derce Tamás korábbi és Wintermantel Zsolt jelenlegi polgármester aláírását is.

Az Újpesti Közművelődési Kör tiltakozó leveléhez csatlakozott az Újpesti Városvédő Egyesület, az Újpestért Egyesület és az Újpesti Helytörténeti Alapítvány is.

Az Újpest FC július 3-án mutatta be az új címert, a futballcsapat honlapja szerint a több ezer beküldött voks alapján egyértelmű eredmény született a három szavazásra bocsátott tervezet között. Az eredményt ugyanakkor nem hozták nyilvánosságra. A szurkolók azóta is tiltakoznak, a mérkőzéseken is szidják a klub vezetését, az MLSZ fegyelmi bizottsága pedig már több alkalommal is zárt kapus büntetés kiszabásáról döntött.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.