Papírforma: ötödször aranylabdás C. Ronaldo

,

2017. december 7., csütörtök 20:01, frissítve: péntek 07:57

Éppen ötven esztendeje, hogy Albert Flórián máig egyetlen magyarként megkapta a labdarúgóvilág legmagasabb rangú kitüntetését, az Aranylabdát. Rajta kívül Puskás Ferenc járt az elismerés látóhatárán belül, ám 1960-ban a nála minden mutatóban gyengébb évet produkáló Luis Suárezt (Barcelona) választották. (Nem sovinizmus ez, a fiatal Suárez annak idején maga is úgy vélekedett, hogy vannak kiváló játékosok, akik nem kapnak Aranylabdát, ezért túlságosan nagy jelentőséget nem szabad tulajdonítani ennek a díjnak.)

A régi idők óta nemcsak a foci, az Aranylabda is nagy utat járt be. 2010-ben a FIFA „megvette” az alapító France Football magazintól, majd 2016-ban a felek szakítottak, azóta az Év játékosát (FIFA) és a lap díját újra külön adják át.

Mivel október 23-án kiderült, a válogatottak edzői, csapatkapitányai és a szakírók 43 százalékos többséggel a Real Madrid portugál szupersztárját látták az év legjobbjának – 2008, 2013, 2014 és 2016 után ötödször –, keveseknek okozott meglepetést, hogy az akkori szavazáson csak 19 százaléknyi támogatást nyert argentin Lionel Messi tavaly után ismét „csak” második lett.

A blancók csapatkapitánya ötödik Aranylabdájával kiegyenlítette a barcelonai zsenivel folyó versenyét, mindkettejük vitrinjében öt fémgömb áll már.

Cristiano Ronaldo szerdán még Madridban parádézott a Borussia Dortmund elleni Bajnokok Ligája-csoportmeccsen, ahol több rekordot is megdöntött: soha, senki nem rúgott még valamennyi BL-csoporttalálkozóján gólt előtte és 19 BL-találatot sem egyetlen naptári évben.

Az első harmincban egyébként elképesztő Real Madrid-uralom van, hiszen Marcelo, Toni Kroos, Karim Benzema, Isco, Sergio Ramos és Luka Modric is bekerült. 

Csak a rend kedvéért: a második helyen Messi, míg a harmadikon Neymar végzett.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.