Papírforma: ötödször aranylabdás C. Ronaldo

,

2017. december 7., csütörtök 20:01, frissítve: péntek 07:57

Éppen ötven esztendeje, hogy Albert Flórián máig egyetlen magyarként megkapta a labdarúgóvilág legmagasabb rangú kitüntetését, az Aranylabdát. Rajta kívül Puskás Ferenc járt az elismerés látóhatárán belül, ám 1960-ban a nála minden mutatóban gyengébb évet produkáló Luis Suárezt (Barcelona) választották. (Nem sovinizmus ez, a fiatal Suárez annak idején maga is úgy vélekedett, hogy vannak kiváló játékosok, akik nem kapnak Aranylabdát, ezért túlságosan nagy jelentőséget nem szabad tulajdonítani ennek a díjnak.)

A régi idők óta nemcsak a foci, az Aranylabda is nagy utat járt be. 2010-ben a FIFA „megvette” az alapító France Football magazintól, majd 2016-ban a felek szakítottak, azóta az Év játékosát (FIFA) és a lap díját újra külön adják át.

Mivel október 23-án kiderült, a válogatottak edzői, csapatkapitányai és a szakírók 43 százalékos többséggel a Real Madrid portugál szupersztárját látták az év legjobbjának – 2008, 2013, 2014 és 2016 után ötödször –, keveseknek okozott meglepetést, hogy az akkori szavazáson csak 19 százaléknyi támogatást nyert argentin Lionel Messi tavaly után ismét „csak” második lett.

A blancók csapatkapitánya ötödik Aranylabdájával kiegyenlítette a barcelonai zsenivel folyó versenyét, mindkettejük vitrinjében öt fémgömb áll már.

Cristiano Ronaldo szerdán még Madridban parádézott a Borussia Dortmund elleni Bajnokok Ligája-csoportmeccsen, ahol több rekordot is megdöntött: soha, senki nem rúgott még valamennyi BL-csoporttalálkozóján gólt előtte és 19 BL-találatot sem egyetlen naptári évben.

Az első harmincban egyébként elképesztő Real Madrid-uralom van, hiszen Marcelo, Toni Kroos, Karim Benzema, Isco, Sergio Ramos és Luka Modric is bekerült. 

Csak a rend kedvéért: a második helyen Messi, míg a harmadikon Neymar végzett.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.