Perumal, a bundakirály otthonra talált hazánkban

Ch. Gáll András

2014. november 26., szerda 15:42, frissítve: szerda 19:40

Wilson Raj Perumal világméretű bundahálózatot mozgatott, ma Budapesten él, és egy leleplező könyv főszereplője.

Aki olvasta Brett Forrest remek oknyomozó munkáját, A bundamaffiát – és érzékelte, hogy maradt itt még elvarratlan szál bőséggel –, az sejthette, hogy a könyvet hazánkban megjelentető kiadó tulajdonosa, Értékes Christos nem nyugszik, és hamarosan újabb kiadvánnyal jelentkezik a fogadási csalások témakörében.

Alessandro Righivel, az egyik szerzővel
Alessandro Righivel, az egyik szerzővel
Fotó: Ch. Gáll

És íme, máris itt A bundakirály, amely a látszat ellenére nem A bundamaffia folytatása, hiszen más a szerzőpáros. A kapocs mégis megvan, hiszen a 365 oldalas könyv a fogadási csalásokra szakosodott világméretű hálózat alvezérének, Wilson Raj Perumalnak az élettörténete, zaftos részletekkel, helyenként profán nyelvezettel megírva. A kiadvány a honi olvasót bizonyára kiemelten érdeklő magyar szálat is bemutatja, még ha – ahogy az a szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, a jelenleg is folyó nyomozás érdekeire hivatkozással – itt-ott álnevekkel is, az eseményeket csupán körülírva. Így nem lehet feltétlenül ráismerni, kiről és miről „énekel” a felettébb beszédes koronatanú, a magyar tippmixcsalókat – vagy legalábbis közülük néhányat – vádalku keretében rács mögé juttató férfi.

A haszon reményében nyílt meg Perumal

A két olasz szerző, Alessandro Righi és Emanuele Piano magával Perumallal együtt ott volt a magyarországi bemutatón. A könyv főhőse, a 49 éves, Szingapúrban született, de felmenői révén dél-indiai, tehát tamil származású csaló évek óta hazánkban él, szabadlábon, mondhatni úgy, mint Marci Hevesen. Kérdésemre így fogalmazott: „Magyarország csodálatos hely, ha húsz éve megismerem az önök országát, akkor már húsz éve ideköltöztem volna.”

Gratulálunk, jólesik ezt hallani. Hogy a történelem egyik leggátlástalanabb tippmixcsalójának szájából, aki annak köszönhetően flangál szabadlábon és éli világát, hogy feldobta cinkostársait a magyar rendőrségnek, nos, ez már kevésbé lélekemelő. De mit csináljunk, ilyen világ van…

Meg olyan, hogy – amint Hegedűs Henriknek, a könyv egyik fordítójának szájából elhangzott – a kötet megjelenése, illetve Perumal kitálalása óta vajmi kevés történt világszinten a bundamaffia felszámolása érdekében, legalábbis a futballhatóságok részéről. (Annyit azért a történeti hűség kedvéért el kell mondanunk, hogy a német, az olasz, a finn és a magyar ügyészség beindította a nyomozást – a szerk.)

Perumal ötvenezer dollárért vett meg magyar meccseket
Perumal ötvenezer dollárért vett meg magyar meccseket
Fotó: Ch. Gáll

Megtudhatjuk, hogy néhány éve ötvenezer dollárból simán meg lehetett bundázni egy magyar meccset – öt játékos elegendő volt hozzá, fejenként tízezer dollárt kaptak –, és Perumal azt sem titkolta, hogy a várható anyagi haszon reményében állt rá, hogy megnyíljon Righinek és Pianónak, egyéves könyörgésük után.

Miközben olvassuk a könyvet, és virtuálisan végigkísérjük Perumalt, ezt a nem túl művelt, közepesen iskolázott, koldusszegény ötgyermekes családból származó svihákot szédítő világ körüli szélhámos kalandozásain a lappföldi Rovaniemitől a nigériai Abujáig, Hanoitól Johannesburgon át Debrecenig, percenként leesik az állunk. Mitől is? Csak attól, hogy bármerre is járt napjaink füstös képű Osztap Bendere, a dúsgazdag Németországtól a koldusszegény Salvadorig, sehol sem jelentett problémát megtalálni a futballcsapatoknál, szövetségeknél azokat a játékosokat, bírókat, sportvezetőket, akik néhány ezer dollárért vagy euróért eladták a meccseket, és azzal együtt a becsületüket.

Az egészben a legfájóbb: közülük számosan honfitársaink…

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.