Priskin Nikolicsról: Van egy Inzaghink

2017. november 15., szerda 05:49, frissítve: szerda 15:57

A magyar válogatott játékosai az év utolsó meccsén 1-0-ra megverték a vb-résztvevő, az előző világbajnokságon a negyeddöntőig menetelő Costa Ricát a Groupama Arénában. Bár felhőtlen örömöt nem láttunk a futballisták arcán a vegyes zónában, ez érthető: öt nappal vagyunk a rettentő kínos luxemburgi 2-1-es vereség után.

„Boldog vagyok, a szebbik arcát mutatta a csapat, mindenki nagyszerűen küzdött” – kezdte az értékelést az MNO-nak Priskin Tamás. Hozzátette: a Szélesi Zoltán megbízott szövetségi kapitány által korábban említett öltözői üvöltözés a kinti meccs után megtette a hatását, mindez felrázta a csapatot. Costa Ricától azt kapták, amit vártak. S hogy mit gondol Nikolicsról, aki ezúttal is betalált? „Nagyon fontos a jelenléte a csapat számára. Van egy Inzaghink a személyében.”

Priskin párhuzama azért is érdekes, mert Nikolics gólja kísértetiesen hasonlított ahhoz, amelyet Pippo Inzaghi a 2007-es Bajnokok Ligája-döntőben szerzett. Akkor Andrea Pirlo szabadrúgásába botlott bele tökéletes ütemben az olasz csatárzseni, Nikolics pedig Ugrai Rolandéba tette bele a lábát jó ütemben. 

Szabó János, a Paks hátvédje harmadik alkalommal került be a válogatottba, kezdőként játszott, és nem volt komoly hibája. Mint portálunknak elmondta, sokat videóztak, megnézték hol nyílhat terület a Costa Rica-i védelemben, és ezeket ki is tudta használni a magyar csapat. „Jól megoldottuk, amit kért tőlünk Szélesi Zoltán. Szeretek ide jönni, barátok közé érkezem.” És hogy mivel búcsúzott a meccs után a kapitány? „Azt mondta, mindig így kell futballozni, vagyis ki kell tenni a szívünket a pályára.”

A szélső hátvéd úgy látja, nyilván egy meccs nem elég ahhoz, hogy a távolmaradásával a csapat teljesítménye ellen tüntető tábor visszatérjen, de ahogy fogalmazott: „szeretnénk úgy játszani, hogy visszajöjjenek, és segítsék a csapatot.” Arra, hogy immár többszörös válogatottként nem kopogtatnak-e az érdeklődők a paksi ügyvezető ajtaján, nem akart válaszolni, mint mondta, várjuk meg a szezon végét, aztán lehet erről beszélni.

Kádár Tamás úgy látja, bevált a Luxemburgban és időnként most is látott 4-3-3-as felállás, mely egyelőre teljesen új a válogatott számára. A Dzsudzsák Balázs sérülése miatt csapatkapitánnyá előlépő futballista visszatekintve kifejtette: Luxemburgban kezdeményezni próbáltak – főleg az első félidőben –, most viszont inkább Costa Rica diktálta a tempót, de a kontrajátékkal eredményes tudott lenni a magyar válogatott. „Mindenki csúszott-mászott, a másikért is küzdöttünk. Nem az a játékos vagyok, aki az öltözőben beszédet mond csékáként a csapatnak, inkább a saját feladatomra összpontosítok. Meccs közben szoktam inkább vezényelni a pályán” – magyarázta saját szerepét a Dinamo Kijiv bekkje. A luxemburgi zakó kapcsán kifejtette, nem fog elkezdeni beszélni a körülményekről – a sok sérültre célozhatott –, viszont azt elmondta, komolyabb csapat ellen mindig könnyebb futballozni. Mindent egybevetve rögzítette: Andorrát és Luxemburgot a magyar válogatottnak illene megvernie.

Hozzáállásbeli különbséget nem vett észre Kádár a csütörtöki kínos vereség és a mostani meccs között. Igazat adott Szélesinek, aki a mentalitást kritizálta és negatívumokról beszélt hétfőn.

„Nem üzenek semmit a drukkereknek. Felesleges, hiszen ha olyan képet mutatunk, mint Luxemburgban, akkor minek? Nem azért jövünk haza a válogatottba, hogy együtt legyünk, együnk-igyunk, röhögcséljünk tíz napot.

Jól jön most a szünet, reméljük, 2018 jobban sikerül majd, mint 2017. Negatív szériát hagytunk maguk mögött. Nem szeretném egy szóval jellemezni a teljesítményünket, mindenki látta, amit a pályán nyújtottunk az évben, így felesleges” – mondott őszinte véleményt Kádár.

„Amíg voltak olyan hihetetlenül tapasztalt játékosok a keretben, mint Király Gábor, az ő rutinjuk rengeteget segített. De most is van Kádár Tamásunk, Dzsudzsák Balázsunk, Priskin Tamásunk, Böde Dánielünk vagy épp Viníciusunk. Nekik is sokat ér a szavuk, akár nekem is és más fiatalnak a csapaton belül” – fogalmazott Nagy Ádám a lefújás után.

Mellette Nikolics Nemanja nyilatkozott a rá valló őszinteséggel. A csatár Bernd Storck alatt a végén már maga mondta le a részvételt, mert bár nem mondta ki, iszonyatosan zavarta, hogy miközben klubcsapataiban szórja a gólokat, a válogatottnál nincs bizalom vele szemben. „Nem volt egyszerű meccs, sokat kellett futni, ütközni.

Nekünk muszáj megtanulnunk eredményesen futballozni. Lehet rosszul is játszani, de a meccset akkor is meg kell tudni nyerni. A jó csapatok ettől igazán jók. Ennek a válogatottnak ebben kell igazán fejlődnie”

– adta ki az ukázt a Chicago Fire történetének legjobb idénykezdő gólvágója. Hangsúlyozta, nem önmagában a győzelem öröme miatt volt fontos nyerni Costa Rica ellen, hanem azért, mert meg kellett mutatni, hogy a luxemburgi szégyen után fel tud állni a válogatott. „Jó volt látni a játékosok reakcióját, és hogy csúsztunk-másztunk. Ez a minimum egy válogatottmérkőzésen. Köszönöm szépen a szurkolóknak, hogy itt voltak.”

Nikolics elmondta, reméli, hogy az amerikai ligában nyújtott teljesítményével most már elnyerte azt a bizalmat, amelyet a Legia Warszawában megszerzett gólkirályi címmel még nem tudott elérni a magyar válogatottnál. „Lehet, hogy nekem egyszerűen ki kellett várnom, hogy legyen felém bizalom. Most jön egy újabb kapitány, meg kell várni, ő mit szeretne majd. Olyan játékos nincs, aki a kispadról rúgja a gólokat. Amikor a Videotonban, a Legiában vagy Chicagóban pályán voltam, gólokat lőttem. A válogatottban is akkor tudok csak betalálni, ha bíznak bennem.”

Újra igent mondana

„Kellett a fejmosás a Luxemburg elleni vereséget követően, más mentalitással futottak ki a pályára a játékosok. Itthon, a saját közönségünk előtt más Costa Rica ellen játszani, mint idegenben Luxemburg ellen” – utalt a lefújás után a megbízott szövetségi kapitány arra, hogy futballistái jóval komolyabban vették a keddi összecsapást. Van még min javítani, tette hozzá, de Costa Rica zömmel csak pontrúgásból vagy az után tudott veszélyt teremteni a kapunk előtt, ami pozitív.

„A luxemburgi vereség rányomja a bélyegét az érzéseimre, nem olyan tiszta a kép, de tükörbe tudok nézni. Az egész évet tekintve adósak vagyunk a jó eredménnyel, de a zárásnak nagyon örülök, fontos volt. A közönségnek köszönöm a szurkolást, a játékosoknak a győzelmet” – zárta egyelőre utolsó kapitányi nyilatkozatát az M4 Sportnak Szélesi Zoltán, akinek kétmeccses megbízatása ezzel véget ért. Georges Leekens váltja őt a poszton. A meccs utáni sajtótájékoztatón még annyit mondott, élvezte a munkát, és ha újra felkérnék, újra igent mondana. 

Válogatott felkészülési mérkőzés
Magyarország – Costa Rica 1–0
Budapest, Groupama Aréna, 9860 néző
V: Harkam (osztrák).
Gól: Nikolics, 37.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.