Roberto Baggio Debrecenben: nagy felhajtás, extra rövid beszéd

2018. március 14., szerda 10:10, frissítve: szerda 13:39

Fokozott rendőri készültség bolygatta meg a rendet a Debreceni Egyetem környékén kedd délután, az alig két éve átadott Sporttudományi Oktatóközpont tornatermét pedig ellepték címeres melegítőikkel az erdélyi és kelet-magyarországi futballklubok képviselői. A mozgolódást 1993 aranylabdása, Roberto Baggio váltotta ki, aki a FuNino-program elnökeként érkezett a Hajdúságba, hogy olasz stábjával kétnapos gyorstalpalót adjon arról a fiatal focistákat megcélzó módszerről, melynek alapjait a Spanyol Királyi Labdarúgó-szövetség is hivatalos oktatókönyveként használja.

Az eseményen megjelent az egyetem kancellárja, Bács Zoltán, illetve rektora, Szilvássy Zoltán is, aki ellen nemrégen etikai eljárást kezdeményeztek a Vlagyimir Putyin orosz elnök díszpolgári címét övező botrány miatt. Szilvássyt elmondása szerint megérintette a Debreceni Futballegyetem és a FuNino összefogása, majd egy olasz mondattal személyesen köszöntötte délről érkezett vendégeit.

Roberto Baggio a várakozások ellenére extra rövid köszöntővel tudta le a dolgát, hangsúlyozva, hogy számukra is büszkeség, hogy egy ilyen nagy hagyományú egyetemmel lépnek együttműködésre. „Módszert kínálunk a jövő futballistáinak képzésére” – zárta velősen mondandóját a Fiorentina és a Juventus vb-ezüstérmes sztárja, aki

tetőtől talpig feketében jelent meg, alighanem Davide Astori napokban bekövetkezett halála miatt.

A harmincegy éves, olasz hátvédet a Fiorentina csapatkapitányaként érte a tragikus szívroham, Baggio pedig szintén a firenzei klubban kezdte meg sikeres pályafutását 1986 szeptemberében.

Bár szerettünk volna, a rendezvény végén kiderült, nem kérdezhetünk tőle semmit, a szervezők nem adtak esélyt a sajtónak a sűrű programra hivatkozva. Maga a program épp ezért csak körülményeit tekintve hasonlított hivatalos sajtótájékoztatóra, sokkal inkább

egy futballelméleti előadás és egy PR-esemény között elhelyezkedő felhajtásként definiálhatnánk.

Roberto Baggiótól Hegedűs Gábor, az Olasz Focisuli Debrecen szakmai vezetője vette át a szót, aki felszólította a jelen lévő edzőket, hogy álljanak fel közülük azok, akik ismerik az edzésmódszert, és olvasták is a róla szóló könyvet. A szakmai közönség közel harmada emelkedett fel a székéből. Hegedűs azt fejtegette, hogy a magyar utánpótlásképzés bővelkedik a különböző külföldi – elsősorban német, jelenleg épp belga – irányzatokban, de legutóbb Madridban szögezték neki a kérdést, hogy ennek ellenére miért nem övezi sok siker a magyar korosztályos és a felnőttválogatott szerepléseit.

A továbbiakban Marcello Nardini, a program olasz koordinátora tartott részletes előadást a FuNino előnyeiről. A 6–14 éves korosztálynak szóló edzésmódszer egy ötlépcsős, a gyermekek fizikai fejlődésével mértani pontossággal összeegyeztetett filozófia, amely a nyolcvanas években a spanyol válogatottal dolgozó Horst Wein tanításán alapszik, s amelyet a katalán tiki-taka kezdeti fázisaként tartanak számon. A kérdés már csak az, ha ennyire hatékony ez a módszer, miért nem fedezte fel hamarabb az MLSZ, és miért nem törekszik a fiatalabb korosztály képzését ezek alapján egységesíteni az országban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.14.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.