Semmi kétség, a Manchester United a legvastagabb pénztárcájú

MTI

2018. január 17., szerda 13:00, frissítve: szerda 13:19

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) közleményéből kiderül, az Európa Liga-győztes angol együttes a megelőző évhez képest 32 százalékkal növelte a számlájára érkező pénzösszeget: 689 millió eurós bevételre tett szert az egy évvel korábbi, 521 millióval szemben.

A kimutatás alapján az NB I csapatai átlagosan 5 millió euróval gazdagodtak a legutóbbi pénzügyi évben.

A manchesteri klub ezzel megelőzte a két spanyol nagycsapatot, a Barcelonát és a BL-győztes Real Madridot (620-620 millió euró), a Bayern Münchent (592 millió), a Paris Saint-Germaint (542 millió) és a Manchester Cityt is (533 millió).

A 700-nál is több európai élvonalbeli klub összesen 18,5 milliárd eurót termelt (szemben az egy évvel korábbi 16,9 milliárd euróval), ám a kimutatás szerint ezen összeg nagy részét (9,1 milliárd eurót) a 30 leggazdagabb együttes hozta össze. Érdekesség, hogy 1996-ban „mindössze” 2,8 milliárd euró volt az európai összbevétel.

A tanulmány szerint a Premier League – elsősorban a televíziós jogdíjakból adódó – fölényét mutatja, hogy az ott középcsapatnak számító Bournemouth annyi pénzt keresett, mint a háromszoros BL-győztes olasz Internazionale. A Premier League klubonkénti átlagos bevétele 244,4 millió euró, míg az olasz bajnokságé 100,2 millió.

A Vörös Ördögök a legnagyobb bevétel mellett a legnagyobb működési nyereséget is elkönyvelhették (232 millió euró), igaz, a legnagyobb nettó adósságot (561 millió euró) is ők görgetik maguk előtt.

A beszámoló kiemeli, a játékosigazolásért kifizetett pénzösszeg is rekordot döntött: az európai klubok összesen 5,6 milliárd eurót költöttek új labdarúgókra 2017 nyarán.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.