Sokkoló MLSZ-terv: búcsú a 16 csapatos NB I-től

Ch. Gáll András

2015. április 29., szerda 06:50, frissítve: szerda 11:25

Valószínűleg csökkentik az NB I létszámát. A Győr, a Pápa, s vélhetően a Kecskemét és a Pécs licence körül is gondok lesznek, át kell fogalmazni a versenykiírást.

Öt fordulóval az NB I-es pontvadászat befejezése előtt még senki sem tudja, hány csapattal indul el a 2015–2016-os bajnokság. És azt sem, hogy mely klubok nem kapják meg a licencet. Egy biztos: a létszámcsökkentéshez versenykiírás-módosításra lesz szükség.

Április 2-án, az MLSZ tisztújító közgyűlésén a pozíciójában további öt évre megerősített elnök, Csányi Sándor arról kezdett töprengeni, hogy „a jelenlegi gazdasági helyzetben van-e értelme 16 csapatot üzemeltetni az első osztályban”, s ekkor megannyi klubvezér ereiben megfagyott a vér. Hát még amikor azt fejtegette, hogy csökkenteni kellene a hazánkban futballozó légiósok számát. Nem alaptalanul. Amit az MLSZ elnöke mond, annak többnyire következménye van. Mint jelen esetben is.

Biztosra veszik az NB I létszámának csökkentését

Az NB I-es klubvezetők körében végzett közvélemény-kutatásunknak az az eredménye, hogy mindenki biztosra veszi: valószínűleg 14 csapattal vág neki az új idénynek az élvonal, de az is lehet, hogy csak tizenkettővel. „Nem örülök ennek – fogalmazott az egyik klubmenedzser, akinek a csapatát pedig még távolról sem fenyegeti a kiesés réme. – Magyarországon a tizenhat csapatos NB I-nek van hagyománya, s a létszámcsökkentés még több fiatal magyar játékostól venné el az érvényesülés lehetőségét. El kell dönteni, a versenyrendszer módosítása cél vagy eszköz. Ha eszköz, akkor nem csökkenhet az élvonalbeli magyar játékosok száma.”

Ha az MLSZ szándéka megvalósul, akkor nem is fog. „Olyan anyagi ösztönzőket fogunk beépíteni a versenyrendszerbe, amelyek roppant erőteljesen arra terelik a csapatokat, hogy magyar játékosokat foglalkoztassanak” – hangsúlyozta Varga Sándor, az MLSZ sajtóirodájának munkatársa.

Csakhogy a létszámcsökkentéshez a versenykiírást kell módosítani, jelenleg ugyanis az a szabály érvényes, hogy két csapat esik ki, a licencjog megszerzésére képtelen csapatok helyett pedig első helyen az NB II harmadik helyezettje lép elő, másodikon pedig a jobbik NB I-es kieső maradna benn. Mindez feltételezi, hogy lesznek olyanok, amelyek a május 8-i hiánypótlás után sem kapják meg a licencet. Abban minden megkérdezett egyetért, hogy a Győr és a Pápa elbukik a vizsgán, de a Pécsnek és a Kecskemétnek is nagyon rezeg a léc.

Sallói még bizakodó

„Én optimista vagyok – mondta Sallói István, a kiskunságiak sportigazgatója. – Vannak tartozásaink, de ezeket rendezni fogjuk a határidőig. Legalábbis ezen dolgozunk. Amúgy nincs kifogásom a létszámcsökkentés ellen, erre politikai akaratot érzékelek. Itt a lehetőség, meg kell ragadni.”

Ahogy azt az Origo.hu tegnap megírta, az MLSZ a kluboknak járó szponzorpénzből fizetné ki a Győr köztartozását, ami momentán 150 millió forint, de óráról órára növekszik. Hogy ez mit is jelent, az nem teljesen világos. Sallói úgy tudja, a klubok nem esnének el egy fillértől sem, MLSZ-es forrásaink szerint viszont a klubok előlegeznék meg ezt a fejenként durván tíz-tíz milliót – csupán hitelről lenne szó –, de csak abban az esetben, ha mind a tizenöt egyesületnél rábólintanak. Paradox módon egyetlen klub nem hajlandó beszállni a mentőakcióba, az, amelyet tavaly kormányzati huszárvágással mentettek meg a felszámolástól: az Újpest!

Végül egyre több szó esik arról, hogy a Szerencsejáték Rt. a Tippmixből befolyó pénzekből mintegy évi nyolcmilliárd forintot a magyar futball rendelkezésére bocsát. Az MLSZ és az élvonalbeli klubok illetékesei szerint ez a pénz nekik „jár”, s ha megkapják, mindez csapatonként félmilliárd forintot jelentene, vagyis magát a Kánaánt. Azonban ez is, miként a csökkentett létszámú NB I, politikai döntés függvénye.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

A készülő harang olyan, mint egy matrjoskababa

Ahol tojásból, cukorból, mosott agyagból és emberi hajból készül a köpeny – az ország egyetlen öntödéjében jártunk.

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.