Thomas Dollnak összejött, Mourinhonak még nem

Szilágyi László

2016. február 13., szombat 20:21, frissítve: vasárnap 08:13

Még az edzőszakma fejedelmeinek sem adatott meg az, ami Thomas Dollnak: csapata tizennyolc pontos előnnyel folytatja a tavaszi szezont. A Fradi német vezetőedzője kizárólag a jelenlegi bajnokságra koncentrál, a téli játékosvásárlást nem a leendő BL-szereplés ösztönözte. A Fradi még nem nyert semmit – mondja Doll –, nyárig nem érdemes kapkodni.

– Csapata tizennyolc pontos előnnyel vezeti az NB I-et, korábbi állomáshelyein, például Dortmundban és Hamburgban biztos nem találkozott ilyennel.
– Ezt nehezen tudnám megcáfolni… Tényleg nagy az előnyünk, de hogy visszatérjek a felvetésére, még José Mourinho és Pep Guardiola sem tudott ekkora előnyt összeszedni a csapataival.

– Nem tart attól, hogy elkényelmesednek a tanítványai?
– Erről sokat beszélgettünk az öltözőben. Nagyon erős karakterű futballistáink vannak, Gera Zoli, Hajnal Tamás, Leandro, Böde Dani, Gyömbér Gábor mindannyian két lábbal állnak a földön. Egyiküknek sincs semmiféle sztárallűrje, egyik sem celebtípus. Mindannyian tudjuk, hogy voltak kifejezetten szoros meccseink az ősszel. Nem mindig nyertünk három-négy gólos különbséggel, így nincs okunk az elbizakodottságra. Ugyanakkor örülök, hogy a mostani bajnokságban „beléptünk a kapun”: megmutattuk, hogy az elmúlt évek komoly csapatai, a Videoton és a Debrecen mellett, amelyek korábban a Ferencváros előtt végeztek, mi is meghatározók vagyunk az NB I-ben. Nem lenne jó, ha folyton csak egymás vállát veregetnénk, hogy milyen jól tettük a dolgunkat. Hány olyan futballistát ismerünk, aki Bajnokok Ligáját nyert, vagy világbajnoki címet szerzett, de nem hagyta abba a labdarúgást, folytatta a pályafutását, nem állt meg az élete. Egyelőre semmi nincs a kezünkben, de hogy valóban nyerjünk is valamit, amire minden esélyünk megvan, ahhoz a legfontosabb, hogy meglegyen bennünk az alázat.

– Szóba hozta Böde Dánielt. A sérülése miatt jelenleg nem tud a pályán segíteni, de nagy hasznát veszik a pályán kívül?
– Igen! Dani fontos egyéniség, a fiatalabbak felnéznek rá, amiért profi módon kezelte a sérülését. Karácsony óta hihetetlen nagy intenzitással dolgozott, hogy mielőbb visszatérhessen. Szilveszter után azonnal jelentkezett edzéslehetőségért, engem is lenyűgöz az a töretlen hit, ahogy vissza akarja nyerni az erőnlétét. Egyelőre az a dolga, hogy lassan, fokozatosan teljes értékű munkát végezhessen, visszanyerje az erejét. Dani hetek múlva visszatérhet.

– A Ferencváros játéka Böde Dániel-függő?
– Dani sok gólt szerzett az ősszel, a kisugárzása, a tapasztalata, a lendülete, a faltörő kos típusú előretörése nagyon hasznos számunkra. Szerencsére voltak olyan mérkőzéseink, amelyeken a csapat megoldotta a pótlását. Dani középcsatár, amíg nélkülöznünk kell, addig mások átvehetik a helyét. Némelyiküknek van rá lehetősége, hogy tanulja a poszttal járó feladatokat.

– A Videoton elleni hétközi kupameccsen lehetett volna keresnivalója a mozgékony Radó Andrásnak a hozzá képest statikus védők ellen.
– Egyetértek. Ez volt az elképzelésünk, de nem sikerült maradéktalanul megvalósítanunk. Radónak többet kellett volna mozognia, de sajnos nem tudta megoldani a feladatot. Varga Rolandot dicsértem, viszont Roland Lamahtól többet vártam. Hajnal Tamásnak jól sikerült a felkészülése, és látom rajta, hogy még tud fejlődni. Rendkívül bosszús voltam amiatt, hogy elég volt egy közepes teljesítmény a Videotontól, hogy megnyerje a kupameccset. Hozzáteszem, a tavalyi Magyar Kupa-döntőn legyőzött Videoton jobb volt, mint a szerdai, amelyik ellenünk nyert a Groupama Arénában.

– Már hozzászokhattak, hogy kemény, defenzív stílusú ellenfelekkel találkoznak a bajnokságban. Így volt az ősszel is, de van új taktikájuk a kellemetlen harcmodor ellen?
– Jól látja, ez nem újdonság, ugyanígy volt az ősszel. Szinte mindegyik csapat védekezni jön hozzánk, de ha jól járatjuk a labdát, a megfelelő időpontban váltunk ritmust, és bátran erőltetjük az egy az egy elleni játékot, akkor ez nem probléma. A Videoton ellen is akkor voltak nagy lehetőségeink, amikor fel tudtuk pörgetni a játékot. De higgye el, nehéz mérkőzést nyerni akkor, ha két méterről nem találjuk el az üres kaput…

– Mit szól a németek térnyeréséhez a magyar futballban? A szövetségi kapitány német, a Vasas német vezetőedzőt szerződtetett, ön is nálunk dolgozik, a Fradi német futballistát igazolt… Ezt tekintsük egyfajta trendnek?
– Nem gondolom… Ugyanolyan felkészült szakemberek dolgoznak Spanyolországban vagy Portugáliában. Lehet, hogy azért figyeltek fel a honfitársaimra, mert Németország nyerte a világbajnokságot. A friss igazolásunk, Florian Trinks fiatal játékos, pontosan passzol, hasznunkra lehet. Bundesligában szereplő topjátékosokat nehezen tudnánk leigazolni. Ők inkább Angliába vagy Spanyolországba szerződnek.

– Nyáron labdarúgó-Európa-bajnokság. Utána minden bizonnyal a Bajnokok Ligája-selejtezőben lesz érdekelt a Ferencváros. A sikeres nemzetközi kupaszereplés miatt nem kellett volna már most megerősíteni a csapatot?
– Hol van még a nyár? Még semmit nem nyertünk… A Bajnokok Ligájában vagy az Európa-ligában indulás lehetőségéről csak akkor érdemes beszélnünk, ha véget ér a bajnokság. Ha ezzel foglalkoznánk, elkényelmesednének a játékosaim, nekem pedig sokkal nehezebb lenne a feladatom. Még ráérünk foglalkozni a nemzetközi kupaszereplésre való felkészüléssel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.13.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.