Vb-selejtező: Izland először jutott ki foci-vb-re

MN

2017. október 10., kedd 08:02, frissítve: kedd 09:24

A 2018-as, oroszországi világbajnokságra hétfőn az izlandi és a szerb labdarúgó-válogatott is győzelemmel biztosította kijutását. Izland tavaly Eb-negyeddöntős volt, most mindenképpen nyernie kellett.

Hazai pályán, a papírforma szerint, kétgólos sikerrel győzte le a nyeretlen, utolsó helyen szereplő Koszovót. Ezzel története során először léphet majd pályára vb-n. Izland 330 ezer lakosával a legkisebb ország, mely világbajnokságon szerepelhet. 

Sikerük miatt ugyanebben a csoportban csak a második, pótselejtezőt érő hely volt a tét Kijevben, az ukrán–horvát meccsen, melyet a vendégek nyertek 2-0-ra.

A szerbeknek a grúzok elleni győzelem biztos részvételt jelent, de – a walesi–ír rangadó eredményétől függően – akár vereséggel is kijuthattak volna a jövő évi tornára. Nem könnyen, de végül megszerezték a három pontot a vendégek ellen Nemanja Gudelj találatával a 74. percben.

A balkáni gárda győzelme révén csak a második helyről döntött a Walesi–Írország összecsapás, amelyen egygólos győzelmükkel a vendégek örülhettek annak, hogy a pótselejtezőn még megválthatják oroszországi repülőjegyüket.

A már vb-résztvevő spanyolok utolsó meccsüket is megnyerték Izraelben, így veretlenül, egyetlen döntetlennel zárták a selejtezősorozatot.

Ebben a hatos csoportban az olaszok Albániában aratott 1-0-s győzelmükkel készültek a novemberi pótselejtezőre.

Szintén eldőlt, hogy legrosszabb csoportmásodikként valószínűleg Szlovákia marad le a pótselejtezőről. Ezen csak az változtatna, ha kedden Görögország kikapna a nullapontos Gibraltártól, emiatt pedig elvesztené második helyét a hatosában.

Európai vb-selejtezők, 10. (utolsó) forduló:
D csoport:
Szerbia–Grúzia 1-0 (0-0)
Moldova–Ausztria 0-1 (0-0)
Wales–Írország 0-1 (0-0)

A csoport végeredménye: 1. (és vb-résztvevő) Szerbia 21 pont, 2. (és pótselejtezős) Írország 19, 3. Wales 17, 4. Ausztria 15, 5. Grúzia 5, 6. Moldova 2

G csoport:
Albánia–Olaszország 0-1 (0-0)
Macedónia–Liechtenstein 4-0 (2-0)
Izrael–Spanyolország 0-1 (0-0)

A csoport végeredménye: 1. (és vb-résztvevő) Spanyolország 28 pont, 2. (és pótselejtezős) Olaszország 23, 3. Albánia 13, 4. Izrael 12, 5. Macedónia 11, 6. Liechtenstein 0

I csoport:
Izland–Koszovó 2-0 (1-0)
Ukrajna–Horvátország 0-2 (0-0)
Finnország–Törökország 2-2 (0-0)

A csoport végeredménye: 1. (és vb-résztvevő) Izland 22 pont, 2. (és pótselejtezős) Horvátország 20, 3. Ukrajna 17, 4. Törökország 15, 5. Finnország 9, 6. Koszovó 1

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.